Mielipide

Tyttöleijonien päävastustajat ovat pelottavassa vireessä − alkulohkon päätöskierroksella iso henkinen merkitys

MAAJOUKKUE / Kolumni

Suomi on hävinnyt kaksi ensimmäistä otteluaan tyttöjen MM-kisoissa Kanadalle ja Yhdysvalloille rökälenumeroilla 0−8 ja 1−8. Tulokset olivat jossain määrin odotettavissa, sillä pohjoisamerikkalaiset ovat olleet historian saatossa ylivoimaisia tällä tasolla arvoturnauksissa.

Tulosten ennalta-arvattavuudesta huolimatta Suomen olisi pitänyt pystyä vähintään itsensä takia haastamaan pohjoisamerikkalaisia enemmänkin. Voitto Kanadasta harjoitusottelussa juuri ennen kisoja antoi viitteitä paremmasta.

Virheitä tuli, eikä peli ollut sillä tasolla, että vastaavalla voidaan haaveilla mitalista.

Tyttöleijonien turnaus jatkuu keskiviikkona lohkovaiheen päätösottelulla Ruotsia vastaan. Ottelun voittaja on A-lohkon kolmonen, häviäjä nelonen. Kumpikin pääsee joka tapauksessa puolivälieriin. Kanada ja Yhdysvallat ratkovat samana päivänä keskinäisen paremmuutensa alkulohkossa, mutta etenevät suoraan välieriin.

Torstaina on kisojen kohtalon päivä, kun on puolivälierien aika. A-lohkon kaksi heikointa, eli Suomi ja Ruotsi kohtaavat B-lohkon kaksi parasta, eli Tšekin ja Slovakian. Keskinäiset ottelut määräävät loppujen lopuksi puolivälierien otteluparit.

Tuli Suomelle vastaan kumpi tahansa B-lohkon kaksikosta, ei tilanne ole Tyttöleijonille tällä hetkellä suotuisan näköinen. Paitsi, että sinivalkoisten oma peli on sakannut, vaikkakin parantunut, myös pahimmat kilpailijat ovat esiintyneet Östersund Arenalla edukseen.

Tuli Suomelle vastaan kumpi tahansa B-lohkon kaksikosta, ei tilanne ole Tyttöleijonille tällä hetkellä suotuisan näköinen.

Suomen keskiviikon vastustaja Ruotsi näytti ottelussaan Kanadaa vastaan, että se pystyy todella haastamaan suuria ennakkosuosikkeja fyysisyydellä ja tarkalla puolustuspelillä. Kanadalla oli oikeita vaikeuksia turnausemäntien käsittelyssä. Ruotsin kollektiivi näyttää erittäin vahvalta jo ennen Tyttöleijonia vastaan pelattavaa mittelöä. Naapurusten kohtaaminen voi pönkittää Ruotsin asemaa mitalisuosikkina entisestään.

Slovakialla on heittää askiin huippuveskari Lívia Debnárová sekä koko kisojen pistepörssiä johtava superjuniori Nela Lopušanová ja niin ikään tulessa ollut Zuzana Dobiašová. Suomella on edellä mainittujen kaltaisia lahjakkuuksia, mutta meno on toistaiseksi ollut uinuvaa. Herätykseen on aikaa, muttei paljon.

Suomen joukkue kaipaa kipeästi Ruotsia vastaan onnistumisia: maaleja, torjuntoja ja onnistuneita taktisia ratkaisuja.

Keskiviikon mittatikku Ruotsi on jo osoittanut, että se on näissä kisoissa todella hyvin yhteen pelaava joukkue. Turnausemäntä on esiintynyt MM-kisoissa toistaiseksi Suomen tavanomaisilla aseilla − pelisuunnitelmaa noudattaen ja yhteisen edun nimissä vaihto kerrallaan pelaten. Tyttöleijonien on seurattava myös ajatuksen tasolla länsinaapuria.

Paperilla toimiminen ei enää riitä. Tulevan puolivälierän vastustaja on tällä hetkellä joka tapauksessa Suomea paremmassa kuosissa. Olkoonkin, että B-lohkossa on ollut vastassa Sveitsi ja Japani eikä pohjoisamerikkalaishirmuja.

Vaikka Tyttöleijonien turnauksen onnistuminen ei varsinaisesti olekaan kiinni keskiviikon Ruotsi-ottelusta, olisi kolmas peräkkäinen ruma tappio jo varsin kova isku nuoren joukkueen pääkoppaankin. Henkiseltä puolelta mietittynä nyt tilauksessa olisi hyvä ottelu − myös tuloksen valossa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös