Mielipide

Tyttöjen MM-turnauksen peruminen osoitti sen taas: tasa-arvo ja IIHF eivät kuulu samaan lauseeseen

MAAJOUKKUE / Kolumni

Jouluaattona jääkiekko-Twitterissä puhuttiin aivan muusta kuin Joulupukista. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto ilmoitti peruvansa kaikki tammikuun turnaukset pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi. Tämä tarkoitti sitä, että alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat peruttiin toista vuotta peräkkäin.

Tieto aiheutti myrskyn sosiaalisessa mediassa, sillä samaan aikaan U20-kisat ovat käynnistymässä normaalisti. Myös vuosi sitten poikien U20-kisat järjestettiin, tuolloin turnaus järjestettiin kuplassa. Nyt kisoihin pääsee myös katsojia jonkin verran.

IIHF oma tiedote hukkui nopeasti U20-kisojen hypetykseen sen somekanavissa.
Tyttöjen kisat peruttiin, poikien kisat voidaan pitää.

IIHF:n ilmoitus tuli ennen kuin alle 20-vuotiaiden poikien MM-kisat alkoivat. Kaiken järjen mukaan myös nämä kisat olisi täytynyt perua, sillä turnaus huipentuu tammikuun puolella. Näin ei tietenkään tehty.

Perusteluna käytetty koronavirustilanteen pahentuminen on julkisuustemppu. Tyttöjen kisat eivät tuota taloudellisesti, kuten poikien U20-kisat, joten helpommaksi tulee niiden peruminen kuin hoitaa kisat esimerkiksi kalliissa kuplassa.

Tyttöjen MM-kisat ovat kuitenkin ponnahdusalusta naisten maajoukkueisiin. Nyt osalla Tyttöleijonien pelaajista kokonaan jää väliin mahdollisuus edustaa Suomea ikäluokkansa MM-kisoissa. Seuraava mahdollisuus on Naisleijonat, mutta mahdollisuudet ovat pienemmät, ellei ei ole maajoukkuekokemusta juniorivuosilta.

Sehän ei tietenkään haittaa, kun kyse ei ole tulevaisuuden NHL-pelaajista. Kyse voisi kuitenkin olla tulevaisuuden Premier Hockey Federation -pelaajista eli naisten ammattilaissarjan pelaajista.

Kaikki IIHF:n alaiset tammikuun turnaukset peruttiin suoraan. Kisojen siirtämistä ei edes ajateltu. Poikien kisojen kohdalla taas siirto olisi taatusti ollut ensimmäinen asia, jota olisi ehdotettu.

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton sivuilla kerrotaan näin: "IIHF rohkaisee jäseniään edistämään jääkiekon pelaamista naisille ja tytöille". Julkisuudessa näkyneet ratkaisut ja päätökset eivät tue tätä lausetta.

Tasa-arvo ei toteudu Kansainvälisen Jääkiekkoliiton päätöksissä.

Jos edes perustason tasa-arvo toteutuisi, tyttöjen kisoille olisi tehty varasuunnitelma jo etukäteen tai vaihtoehtoisesti ilmoitettu, että kisat siirretään ja tarkemmista järjestelyistä tiedotetaan myöhemmin. 

Onneksi tyttökiekolle on löytynyt tukijoita IIHF:n ulkopuolelta. Ontario Women's Hockey Association ilmoitti Twitter-tilillään, että olisi kiinnostunut järjestämään alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat. OWHA mainostaa, tarjoaa ja luo tilaisuuksia naisten ja tyttöjen jääkiekon pelaamiselle Ontariossa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös