Mielipide

Tyler Seguin on Dallas Starsin pyhä hirviö

NHL / Kolumni
Tyler Seguin on seitsemässä vuodessa tehnyt itsestään koskemattoman Dallas Starsissa. Hän säilyttää asemansa kokoonpanon hierarkiassa, vaikka joukkue joutuisi asettamaan paljon alttiiksi hänen takiaan.

Ennakkoon arvioituna Tyler Seguin oli ehdottomasti yksi Dallas Starsin avainpelaajia tämän kauden pudotuspelitiellä. Alla oli vahva runkosarja, jonka päätteeksi Seguin voitti joukkueen sisäisen pistepörssin tehoilla 17+33=50.

Profiloitunut maalintekijä oppi kauden mittaan myös pelinrakentajan taitoja, mistä osoituksena ympäröivien laiturien Jamie Bennin ja Aleksandr Radulovin yli 30 tehopisteen kaudet. Numerot eivät koko liigan vertailussa sinänsä päätä huimanneet, mutta kokeneen ryhmän arveltiin menestyvän tosipeleissä.

Pari kuukautta myöhemmin Seguinin tilastot näyttävät tältä: 66 laukausta kohti maalia, kaksi täysosumaa. 13 pudotuspelipisteestä kahdeksan syntyi kuuden ottelun aikana sarjoissa Calgary Flamesia ja Colorado Avalanchea vastaan. Kahdessa edellisessä Stanley Cup -finaaliottelussa Seguin on toki koonnut viisi syöttöpistettä, mutta sitä edelsi viiden ottelun kuiva kausi − kaikkea muuta kuin avainpelaajan tilastoja.

Silti Seguin on kerryttänyt Stars-hyökkääjistä eniten jääaikaa. Puolustuspuheenvuoro voi aina vedota näkymättömään työhön kentällä, mutta se ei ole Seguinin rooli.

Moni valmentaja pudottaisi omasta tasostaan laahaavan ykkössentterin ketjukoostumusten hierarkiassa alemmas ja asettaisi tilalle esimerkiksi Joe Pavelskin kaltaisen tasalaatuisemman johtajatyypin. Eikä olisi ollut väärin kokeilla yritteliästä ja energistä Roope Hintziä ykkösketjussa. Rick Bowness on luottanut Seguiniin kuin kallioon myötä- ja vastamäessä, ja nyt muutoksia on jo myöhäistä tehdä.

Bownessia ei kuitenkaan kannata yksiviivaisesti syyttää jääräpäisyydestä tai taktisesta sokeudesta. Seguinilla on aivan liian suuri vaikutusvalta joukkueen sisällä ja epäilemättä myös yleisön keskuudessa. Hän on pyhä hirviö, joka on kritiikin yläpuolella. Tuli mitä tuli, Seguin ja pysyy kokoonpanon ykkösenä.

joukkue on miinakentällä, jos yksikin sen pelaaja on koskematon

Starsin onneksi kokoonpanon syvyysosasto on nostanut tasoaan. Bownessin taikoma kani hatusta nimeltä Joel Kiviranta on iskenyt viisi ratkaisevaa maalia, Pavelski, Benn ja Denis Gurjanov ovat ottaneet vahvaa roolia ja johtaneet peliä kentällä sekä henkisesti että tuloksellisesti.

Pelilliset ja taktiset puutteet ovat vain osa ongelmaa. Joukkueen kannalta juurisyyt ovat ensisijaisesti mentaliteettipuolella. Seguin on ollut Starsin kantavia voimia seitsemän kauden ajan ja on tässä ajassa tehnyt itsestään koskemattoman. Yksikään valmentaja ei voi pudottaa Seguinia tekemättä tapauksesta arvovaltakysymystä.

Varsinkaan pudotuspeleissä millään joukkueella ei ole varaa ajautua sisäisiin konflikteihin. Organisaatio on astunut miinakenttään, mikäli yksikin sen pelaaja on koskematon.

» Lähetä palautetta toimitukselle