Mielipide

Tuukka Rask asetti perheensä jääkiekon edelle − yllättävässä vetäytymisessä on monta voittajaa

NHL / Kolumni
Tuukka Raskin päätös vetäytyä NHL:n pudotuspeleistä kesken kaiken oli erittäin hyvä ja kaikkia osapuolia palveleva ratkaisu. Hän perusteli päätöstään omalla perheellään, mutta toinen voittaja on Boston Bruins.

Tärkeämmät asiat elämässä. Näin Boston Bruinsin Tuukka Rask perusteli vetäytymistään NHL:n pudotuspeleistä kesken kaiken. Hänelle nuo tärkeimmät asiat sijaitsivat jääkiekkokaukalon sijaan kotirintamalla, jossa hänellä on vaimo ja kolme pientä tytärtä.

Tyttäristä nuorin syntyi huhtikuussa, ja jos pelit olisivat jatkuneet suomalaisen osalta päätyyn saakka, Rask olisi isänä menettänyt todella merkittävän osan tyttärensä elämästä. Tällaisena epävarmana aikana asiat menevät itse kunkin elämässä painavampaan tärkeysjärjestykseen. 

Emmekä edes tiedä perheen yksityiselämästä yksityiskohtia. Kenties päätökselle löytyy sieltä myös jotain konkreettista, mutta se jääköön kuitenkin perheen asiaksi. Olkoonkin, että Raskin pelaajasopimus on vielä voimassa ja ulottuu ensi vuoteen ja että hän tienaa sen aikana keskimäärin seitsemän miljoonaa dollaria kaudessa.

Jääkiekkoammattilaisen ja miljonäärin lisäksi hän on kuitenkin vain ihminen, jolla on vastuunsa perheenjäsenenä.

Vaikka Rask onkin finalistina runkosarjan parhaalle maalivahdille annettavassa Vezina Trophyssä, ei hän ollut paras vaihtoehto viemään joukkuettaan päätyyn saakka tänä syksynä. Tämä näkyi hänen otteistaan selvästi. Ennen vetäytymispäätöstään hän antoi motivaatiostaan kohun herättäneitä kommentteja.

Hän tunnusti, ettei tällä hetkellä kykene auttamaan joukkuettaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Bruinsin kannalta Jaroslav Halak on Raskia motivoituneempana selvästi suomalaista parempi vaihtoehto. Suomalaista olisi silti tuskin syrjäytetty maaliltaan, mikäli hän olisi vain jatkanut joukkueen mukana. Moni samassa asemassa jatkaisi lojaaliuttaan ja yrittäisi parhaansa. Sitten jälkeenpäin selittelisi, miksei kyennyt auttamaan joukkuettaan voittoon.

Sen sijaan Rask osoitti olevansa todella rohkea ja nöyrä. Hän tunnusti, ettei tällä hetkellä kykene auttamaan joukkuettaan parhaalla mahdollisella tavalla. Hän myönsi, että hänen on tärkeämpää olla perheensä parissa kuin torjua kiekkoa kahden tolpan välissä.

Rask teki vetäytymisellään joukkueelleen palveluksen ja samalla parhaansa molempien joukkueittensa eteen: hän valitsi palata perheensä luo ja jättää kiekkokentällä voiton tavoittelu häntä itseään nälkäisemmille pelaajille.

Vaikka päätös oli yllättävä, Bruins saa kiittää Raskia avoimuudesta ja rohkeudesta. Hänen päätöksensä myötä joukkue jatkaa entistä motivoituneempana yhteisen unelman metsästämistä ja viime vuoden Stanley Cup -finaalipettymyksen paikkaamista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös