Mielipide

Tuomo Ruudulle valmennuspesti, Jukka Jaloselle ei − asetelma kertoo oleellisen suhteiden merkityksestä NHL:ssä

NHL / Kolumni
NHL:ssä nähdään valmennuspesteissä ensi kaudella suomalaisväriä. Siinä, missä Jukka Jalosen ympärillä käytiin eri medioissa spekulaatiota mahdollisessa pestissä, Tuomo Ruudun suhteen ei meteliä pidetty. Niin vain jälkimmäinen sai pestin Florida Panthersista.

Tuomo Ruudun peliura päättyi kauteen 2016−2017. Sen jälkeen hän on ollut New York Rangersin organisaatiossa kehitysvalmentajana ja toiminut nuorten maajoukkueen apuvalmentajana. Varsinaisesta seuravalmentamisesta ei Ruudulla ole kokemusta.

Jukka Jalonen on puolestaan valmentanut 30 vuotta ja voittanut muun muassa kaksi miesten ja yhden nuorten maailmanmestaruuden päävalmentajana. Seuravalmentajanakin saavutuksiin kuuluu Suomen mestaruus.

Mikäli valmentajameriittejä katsoo, ei ole kahta kysymystä siitä, kumman pitäisi saada pesti NHL:stä. Tätä mahdollisuutta ei ole kuitenkaan Jaloselle avautunut, mutta Ruutu palkattiin Florida Panthersin apuvalmentajaksi.

Mikäli valmentajameriittejä katsoo, ei ole kahta kysymystä siitä, kumman pitäisi saada pesti NHL:stä.

NHL-pesteissä tuodaan paljon esille suhteiden merkitystä. Ruutu on toki pitkän linjan NHL-kiekkoilija, joten nimi on monelle pohjoisamerikkalaisellekin tuttu. Tällä on helposti merkitystä myös jonkin verran valmennusmenestystä saavuttaneille, kuten vaikka saksalaisen Marco Sturmin esimerkki osoittaa.

Panthersin GM Bill Zito päätyi NHL-seurakuvioihin agenttitaustalla. Zito oli 1990-luvulla perustamassa Acme World Sportsia. Agenttitoimisto on tunnettu myös vahvasta suomalaisedustuksestaan, ja yksi yhtiön pelaajista oli aikanaan Tuomo Ruutu. Linkki Zitoon on selvä, ja se oli selvä apu Ruudun saadessa pestin.

Vaikka Jalonen onkin puhunut kiinnostuksestaan NHL-pestiin, samanlaisia linkkejä ei hänellä löydy. Columbus Blue Jacketsin pitkäaikainen GM Jarmo Kekäläinen on toki suomalainen, mutta yhtä vahvaa linkkiä ei heidän välillä ole, vaikka Kekäläinen onkin auttamassa joukkueen kokoamisessa olympialaisessa, mikäli NHL-pelaajat kisoissa nähdään.

Jalonen on kohdannut MM-kisavuosinaan useita nykyisiä päävalmentajia kuten tänä vuonna Gerard Gallantin, mutta se on eri asia, onko hän käynyt minkäänlaista keskustelua heidän kanssaan.

Ennen pestin alkua on kuitenkaan turha tuomita Ruudun onnistumismahdollisuuksia. Panthersin tiedottaessa Ruudun pestistä ei tuotu vielä tarkemmin esille sitä, mikä on hänen valmennuksellinen vastuualueensa, eikä edes sitä, nähdäänkö Ruutu otteluissa Panthersin penkin takana. Usein monet NHL-apuvalmentajat ovat kuitenkin vastuussa joukkueen erikoistilanteista. Ruudun panosta arvioitaessa lieneekin syytä seurata jotakin yksittäistä Panthersin osa-aluetta tarkemmin. 

Vähäisen valmennuskokemuksen kautta voi myös uskoa, että Ruutu on roolinsa suhteen nöyrempi kuin Jalonen, jonka kohdalla tavoite NHL-joukkueen päävalmentajuudesta on jo sanottu ääneen. Vaikka jalka oven väliin onkin työnnetty, ainakaan tässä vaiheessa Ruutua ei kuitenkaan kannata miettiä potentiaalisena NHL-päävalmentajana. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös