Mielipide

Tulokassopimuksen liukuma on myös uhka - Mikko Rantanen sen osoittaa

NHL / Kolumni
Viime viikolla takaisin Winnipeg Jetsin riveihin nostettu Kristian Vesalainen on mielenkiintoisessa tilanteessa. Seuraavien päivien ja viikkojen aikana voidaan tehdä isoja ratkaisuja sen suhteen, käytetäänkö pelaajan ensimmäinen sopimusvuosi jo nyt, vai siirtyykö se ensi kauteen.

Kristian Vesalaisen loppukauden tilanne on puhuttanut viime päivinä. KHL-oikeudet siirtyivät hiljattain Pietarin SKA:lta Jokereille, ja helsinkiläisseuralle olisi käyttöä nuorelle hyökkääjälle loppukaudeksi.

Mahdollisuus siirtyä Eurooppaan on kuitenkin voimassa vain, jos Vesalainen pelaisi sillä hetkellä AHL:ää. Nuori hyökkääjä aloitti kauden Jetsin riveissä ja pelasi viisi ottelua, mutta sitten seurasi farmikomennus. Pian sen jälkeen, kun KHL-oikeudet vaihtoivat omistajaa, Jets kutsui Vesalaisen takaisin riveihinsä.

18- ja 19-vuotiaiden pelaajien kohdalla tulokassopimus ei astu voimaan, mikäli pelaaja pelaa alle kymmenen ottelua NHL:ssä. Tulokassopimukset ovat seuroille halvempia, ja tätä hyödynnetään paljon. Usein tämän kokevat pelaajat, jotka lähetetään takaisin junioriliigaan, mutta ensimmäisen Pohjois-Amerikan vuoden pääosin AHL:ssä viettävät eurooppalaispelaajat pääsevät myös osaksi sääntöä.

Vesalaisella on siis mahdollisuus pelata vielä neljä ottelua ennen kuin sopimuksen ensimmäinen vuosi kuluu. Kaikkein parhaiden nuorten tulokkaiden kohdalla tämä on luonnollinen asia, mutta Vesalainen kuuluu juuri siihen joukkoon pelaajia, jotka keikkuvat tässä vaiheessa sopimusvuoden kuluttamisen ja liukuman välillä.

On helppo sanoa, että sopimusvuoden tuhlaamisessa ei ole mitään järkeä. Tässä tapauksessa Vesalainen voi pelata vielä kauden 2021-22 tulokassopimuksellaan, ja tuohon mennessä hänen voi odottaa nousseen joukkueessa avainpelaajan asemaan.

Samalla se on kuitenkin riski. Kun mennään kolme kautta taaksepäin, 19 vuotta alkukaudesta täyttänyt Mikko Rantanen pelasi Colorado Avalanchessa yhdeksän ottelua, joista kuusi loka- ja kolme maaliskuussa. Pistetili jäi tuolloin vielä avaamatta, joten on helppo sanoa että vielä tuossa vaiheessa Rantanen ei ollut täysin valmis NHL:ään.

Avalanche siis käytti Rantasen sopimuksen liukuman, joten sopimuksen päättyminen viivästyi vuodella. Ilman liukumaa Rantanen olisi käynyt sopimusneuvotteluja viime kauden ja kesän aikana, mutta nyt hän pelaa edelleen tulokassopimuksellaan.

Kuinka ollakaan, Rantanen on pelannut itsensä NHL:n pistepörssin kärkipaikalle. Se merkitsee sitä, että Rantasen arvo on tulevissa sopimusneuvotteluissa huomattavasti korkeampi, kuin mitä se olisi ollut vuotta aiemmin. Tämä kausi sujuu Rantaselta halvemmalla, mutta tulevaisuutta ajatellen tällä kaudella säästyneet miljoonat kääntynevät Avalanchen tappioksi pelaajan toista sopimusta laadittaessa. On ehkä onni, että denveriläisjoukkue ei kuulu niihin, jotka olisivat palkkakaton kanssa tiukimmilla.

Winnipegissä nykyisten halpojen sopimusten kääntyessä kalliimmaksi tilanne on erilainen, ja siksi Vesalaisen kanssa sopimusvuoden tuhlaaminen ei olisi huono vaihtoehto.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös