Mielipide

Tulikuuma Sport jahtaa sijoitusta kuuden parhaan joukkoon − Kotiyleisön tuki isona osana kotkien liitoa

LIIGA / Kolumni
Vaasan Sport on aloittanut kautensa loistavasti. Risto Dufvan pelityyli ja kotiyleisön tuki ovat olleet isossa osassa Sportin hyviä otteita alkukaudella.

Edellinen otteluviikko alkoi Sportilla tutulla tavalla tappiolla vieraskaukalossa, tällä kertaa Oulussa Kärppien vieraana. Seuraavat kaksi ottelua olivat kuitenkin voittoja, kun ensin SaiPa kaatui perjantaina kotihallissa ja lauantaina Sport haki Hakametsästä kolme pistettä Ilvekseltä.

Sport on edelleen sarjataulukon sijalla kaksi. Suurempia johtopäätöksiä moni tuskin vielä uskaltaa yhdeksän ottelun jälkeen tehdä, mutta sijoitus kymmenen parhaan joukkoon alkaa jo nyt näyttämään hyvältä.

Kauden alla ennakkoon Sportista ajateltiin tiettyjä seikkoja, jotka estäisivät pääsyn kymmenen parhaan joukkoon. Sport on keski-iältään selvästi Liigan vanhin joukkue (28,7). Se luo kysymysmerkkejä, pärjääkö nykyajan jääkiekossa näinkin iäkkäällä joukkueella.

Kokemus tuo kuitenkin joukkueeseen kypsyyttä, mitä voidaan pitää yhä nuorentuneessa Liigassa jopa kilpailuetuna. Kuten Erik Riska taannoisessa haastattelussa mainitsi, Sportin iäkkäässä joukkueessa on myös iso liuta pelaajia, jotka eivät ole voittaneet urallaan juuri mitään ja tämä tuo varmasti paljon nälkää pelaajille.

Maalinteko oli viime kaudella Sportin yksi heikkouksista ja tähän yritettiin saada muutosta hankkimalla vahvoja maalintekijöitä kesken kauden, kuten tälläkin kaudella Sportin paitaa yllään pitävät Michael Keränen ja Olavi Vauhkonen. Vaikka hankinnat onnistuivat loppukaudesta, jäi tälle kaudelle leijumaan edelleen se kysymys, löytyykö joukkueesta tarpeeksi maalinteon tehokkuutta.

Risto Dufvan valmentama Sport on tullut tunnetuksi vahvasta puolustuspelaamisestaan. Ennen kauden alkua sportin kohdalla kysymyksiä herätti kuitenkin se, riittääkö pelkkä puolustaminen kymmenen parhaan joukkoon.

Sport on voittanut tähän mennessä jokaisen ottelunsa kotiareenallaan ja vieläpä kaikki ottelut varsinaisella peliajalla. Merkittävä tekijä voitoissa on ollut kotiyleisö ja jatkuva kannattaminen. Oli joukkue sitten johto- tai tappioasemassa, Red Army ja Ultras 06 pitävät ääntä läpi ottelun.

Viime kausi oli joukkueelle haastava siltäkin osin, ettei kotiotteluissa ollut samanlaista tunnetta ja ääntä. Nyt  joukkue on saanut pelata äänekkään kotiyleisön edessä ottelusta toiseen ja tämä jos jokin on tuonut lisää energiaa pelaamiseen. Jo televisiokuvistakin voi aistia, mikä merkitys fanien katsomoihin palaamisella on ollut maalia tuulettaville pelaajille.

Jääkiekkopiireissä on puhuttu paljon Dufvan pelityylistä, keskialueen träpistä, ja siitä onko tämä tyyli enää nykyjääkiekkoon sopivaa. Pitkän linjan valmentajalla ei ole kuitenkaan tarvetta miellyttää ketään, ja prosenttilätkäksikin tituleerattua jääkiekkoa valmentavan Dufvan suojatit ovat runkosarjassa sijalla kaksi yhdeksän pelatun ottelun jälkeen.

Sportin joukkueessa on paljon Dufvalle ennestään tuttuja pelaajia, kuten Jonne Virtanen JYPin mestaruusvuosilta, sekä Valtteri Hietanen ja Turo Asplund Jukurit-ajoilta. Sportin kokoonpano on kuin valettu Dufvan pelikirjaan työmoraalin ja periksiantamattomuuden perusteella. Yksikään kotkalauman pelaajista ei ole nenänkaivajatyyppiä.

Iloinen yllätys on ollut puolustaja Valtteri Hietanen, joka pelasi edellisen kauden Japanissa Nikko Icebucksin riveissä. Puolustaja on esittänyt varmoja otteita omassa päässä, eikä pelaajalle ole sattunut suurempia virheitä.

Maalivahtikaksikko Niko Hovista ja Rasmus Reijolaa ei voi poissulkea onnistujista, sillä molemmat maalivahdit ovat pelanneet hyvällä tasolla ja antaneet joukkueelle mahdollisuuden voittaa illasta toiseen.

Lisäksi Sportin hyvästä tilanteesta kertoo myös se, että joukkue pystyy voittamaan otteluita, vaikka kokoonpanosta puuttuisi tehomiehiä, kuten kaksi edellistä ottelua sivussa olleet hyökkääjät Vauhkonen ja Keränen.

Vaikka kautta onkin pelattu vasta yhdeksän ottelua, on Sportin suoran pudotuspelipaikan todennäköisyys tällä hetkellä peräti 63 prosenttia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös