Mielipide

Toivottavasti Lightningin ja Islandersin seiskapelin tuomarilinja ei enää antaisi rikkoa tähtipelaajia

NHL / Kolumni
Kehno tuomarityöskentely salli peruspuolustaja Scott Mayfieldin teloa supertähti Nikita Kutšerovin ja laukoa myöhemmin tärkeän osuman. Seiskapelissä vastaavaa ei saisi tapahtua.

Scott Mayfieldia kuvaa erinomaisesti termi "peruspakki". New York Islandersin kakkosparin puolustaja ei ole urallaan juhlinut tehopisteillä – 285 runkosarjaottelun saldo on 16 maalia ja 69 pistettä.

Islandersin pelatessa selkä seinää vasten hallitsevaa mestaria Tampa Bay Lightningia vastaan Mayfield kuitenkin erottui sekä hyvässä että pahassa. Tosin molemmat tilanteet koituivat Islandersin eduksi. Ensin Mayfield löi poikittaisella mailalla Lightningin Nikita Kutšerovia, joka ei enää palannut kaukaloon ja pelaaminen seiskapelissäkin on epävarmaa.

Mayfield selvisi törkeästä rikkeestään ilman sanktioita. Epäreiluus korostui ottelun kolmannessa erässä, kun juuri Mayfield ohitti upealla laukauksella Andrei Vasilevskin ja toi Islandersin tasoihin.

Lightning kyllä pääsi ottelussa 2–0-johtoon ilman Kutšeroviakin, mutta erityisesti ylivoima näytti aseettomalta ilman venäläistähteä. Jollain lailla hallitseva mestari vaikutti lamaantuneen ykköshyökkääjänsä poissaolosta.

Poikittaisella mailalla lyöminen ei ole jääkiekkoa, ja linjaton tuomarityöskentely tarkoittaa, että rikkeen tekijä voi nousta ratkaisijaksi.

Seiskapeliin Islanders sai henkisen yliotteen, mutta Lightning ei ole tänä keväänä vielä hävinnyt kahta pudotuspeliottelua peräkkäin. Lisäksi Lightningin on mahdollista repiä henkistä etua Kutšerovin poissaolosta – puolikuntoisenakin venäläishyökkääjä taas toisi pelillistä hyötyä. Loukkaantuminen kesken pelin sen sijaan vie tehokkaasti tuulen purjeista.

Se, mitä tästä tapahtumasarjasta voi "oppia", onkin juuri se, että pudotuspeleissä saa teloa vastustajan tähtipelaajan ja samassa pelissä tehdä myöhemmin tulosta.

Islandersilla on jykevien puolustajien lisäksi riveissään pudotuspelien ahkerimmat taklaajat Cal Clutterbuck ja Matt Martin. Pudotuspelien pistepörssissä puolestaan on Kutšerovin takanakin Lightning-pelaajia, kuten Brayden Point ja runsaasti loukkaantumisista kärsinyt Steven Stamkos.

Tuomarityöskentelyä on kritisoitu pudotuspelien aikana, ja koko kiekkomaailmassa vallitsee narratiivi, että ratkaisupeleissä "poikien pitää antaa pelata".

Poikittaisella mailalla lyöminen ei ole jääkiekkoa, ja linjaton tuomarityöskentely tarkoittaa, että rikkeen tekijä – kuten Mayfield – voi nousta myös pelilliseksi ratkaisijaksi.

Islanders onnistui jo kerran, niin mikä estäisi yrittämästä toistamiseen – varsinkin kun panoksena on pääsy Stanley Cupin finaaleihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös