Mielipide

Tobias Salmelaisen tulikaste joukkueen rakentajana – A-P Seliniltä odotetaan toisella kaudellaan tulosta HIFK:n puikoissa

LIIGA / Kolumni
Kauden 2018-2019 HIFK on ensimmäinen urheilujohtaja Tobias Salmelaisen kasaama joukkue. Vuosikymmenen ajan joukkueen koonnut Tom Nybondas sai osakseen runsasta kritiikkiä. HIFK-kannattajat janoavat nähdä, miten uusi joukkue hitsautuu Ari-Pekka Selinin ohjauksessa.

HIFK:sta lähti edellisen kauden jälkeen liuta pelaajia. Suurimpina menetyksinä puolustaja Miro Heiskanen ja maalivahti Kevin Lankinen, kumpikin liigan ehdotonta eliittiä. Täsmähankinnoista heidän tilalleen ei voida puhua kevään ja kesän aikana tulleiden pelaajien osalta.

Uudeksi maalivahdiksi on hankittu Markus Ruusu, joka pelasi Ilveksen lisäksi Mestiksen TuTossa ja LeKissä. HIFK:ssa osataan odottaa nuorten maalivahtien kehittyvän huipputasolle Jan Lundellin valmennuksessa. Kokenut Atte Engren oli vakuuttava jo viime kaudella ja aloittaa kauden ykkösvahtina. Ilman onnistunutta maalivahtipeliä ei keväällä mitaleista pelata.

"HIFK:ssa osataan odottaa nuorten maalivahtien kehittyvän huipputasolle Jan Lundellin valmennuksessa."

Puolustuksen uutena vahvistuksena nähdään Johan Motin, joka siirtyi Rauman Lukosta. Ruotsalainen tunnetaan puolustavana puolustajana eikä häntä ole syytä verrata Heiskaseen. Alkukausi on osoittanut, että hän saa runsaasti vastuuta ja peliaikaa, kuten viime kaudella Lukossa.

Tuore värväys Kyle Quincey tuo 586 NHL-ottelun kokemuksen HIFK:n puolustukseen ja saa varmasti suuren roolin joukkueessa. Ylivoima-aikaa saavat myös vanhat tutut Teemu Eronen ja Ryan O'Connor.

Hyökkäystehoja odotetaan Kunlun Red Starista tulleelta kanadalaiselta Lucas Lessiolta, Sveitsin Klotenista Suomeen palanneelta Tommi Santalalta ja Pelicansista siirtyneeltä Iikka Kangasniemeltä. Santala on alkukauden peleissä pystynyt hyvin rytmittämään HIFK:n hyökkäystä. Lessio on toistaiseksi esiintynyt tuhlaajapojan roolissa. Heidän lisäkseen vastuuta tehoista odotetaan ainakin Erik Thorellilta, Joonas Raskilta ja Juhani Tyrväiseltä.

Keväällä JYP:stä HIFK:hon siirtynyt Antti Suomela teki sopimuksen NHL:n San Jose Sharksin kanssa. Huippusentterin kokoinen aukko HIFK:n hyökkäyksestä vielä löytyy. Löytyykö Salmelaiselta tähän ratkaisu vai onko Selinin pärjättävä näillä pelimerkeillä?

HIFK:lla on monta omaa kasvattia joukkueessa. Heidän asennettaan ja HIFK-sydäntään ei ainakaan tarvitse epäillä. Kilpailu peliajasta on kovaa läpi kauden. Kuinka suuria harppauksia esimerkiksi Teemu Engberg, Juha Jääskä, Niklas Nordgren, Niko Seppälä, Elias Ulander ja Tobias Winberg pystyvät ottamaan urallaan eteenpäin? Otteluita on kauden aikana liigassa ja CHL:ssä niin paljon, että he kaikki saavat omat näyttöpaikkansa. Fanien kestosuosikki, kapteeni Lennart Petrell, näyttää varmasti esimerkkiä nuorille. Hän tietää, miten HIFK-kopissa paikka ansaitaan.

"Huippusentterin kokoinen aukko HIFK:n hyökkäyksestä vielä löytyy."

Omien junioreiden esiintuominen ei ole onnistunut KHL-Jokereilta. SM-liigassa tähän on paremmat mahdollisuudet. Ari-Pekka Selinin valmennustiimin onnistuminen mitataan sarjasijoituksen lisäksi myös pelaajien kehittymisessä.

Joukkue jatkaa nyt toista kauttaan Selinin komennossa. Viime kaudella joukkueen peli kehittyi syksystä kevääseen merkittävästi. Sarjan hänniltä HIFK nousi runkosarjassa viidenneksi. Mestari-Kärpät jatkoi välieristä finaaliin täyden seitsemän ottelun sarjan jälkeen. Tälle kaudelle Selinin systeemit ovat jo tuttuja suurelle osaa joukkuetta. Kevätkauden lentoa ei saavuteta nappia painamalla. Töitä joukkue varmasti tekee, mutta Heiskasen ja Lankisen merkitystä viime kauden menestyksessä ei sovi unohtaa.

Tobias Salmelaisen tavoitteena on kehittää HIFK:sta eurooppalainen huippujoukkue. Kauden alku CHL:ssä ei ole ollut vakuuttava. Alkulohkon kovimmat pelit Skellefteåta vastaan ovat vielä edessä. Tehottomuus on vaivannut Tychy- ja Bolzano-otteluissa. Liigaotteluissa tarvitaan maaliverkkojen kiristelyä vastustajan päädyssä, jotta yleisökeskiarvot pysyvät 7 000:n paremmalla puolella.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös