Mielipide

Tervetuloa takaisin Jokerit, hyvästi bulvaanit

LIIGA, KHL / Kolumni
Punainen matto esille, narribileet pystyyn ja Jokerit takaisin Liigaan! Stadin suurimman paluu on pelkästään positiivinen asia ja todellinen piristysruiske Suomen parhaan urheilusarjan kylkeen. Sen sijaan venäläisten bulvaanit tulee jättää junan kyydistä.

Bulvaani: eli välihenkilö tai välikäsi tarkoittaa välillistä edustusta. Edustaja toimii omissa nimissään, peitellysti toisen lukuun. Päämiehellä on määräämisvalta bulvaanin toimiin. (Lähde: Tieteen termipankki)

Jari Kurri oli kansainvälisten pakotteiden kohteena olevien venäläisten bulvaani. Venäläiset eivät siirtäneet Jokereiden omistusta Kurrille siksi, että ex-kiekkolegenda on mukava tyyppi ja kaiken päälle vielä pätevä lätkäseuran johtaja.

Ainoa syy Kurrin jokeriomistukselle oli pakotteiden kiertäminen.

Kurri ei tiennyt mistään mitään, tai väitti, että hän ei tiennyt mistään mitään. Kurri ei tiennyt, mitä tapahtui oligarkkien Jokereihin syytämille 57 miljoonan pääomalainoille, kun seuran omistus siirtyi hänen haltuunsa. Puff, sinne vain hävisivät, mitä se mulle kuuluu.

– Tietenkin tämä halutaan kääntää sinne Venäjän suuntaan voimakkaasti, mutta kyseessä on tietenkin suomalainen yritys ja kaikki rahoitus tulee Suomesta. Se raha ei tule Venäjältä.

Näin Kurri kommentoi, kun hän myi 40 prosenttia Jokereiden omistuksesta oligarkki Vladimir Potaninin Norilsk Nickelin suomalaiselle tytäryhtiölle. Ei tule Venäjältä, Jari, ei missään nimessä. Harjavallassa tunnetusti liikkuu suomalaista, täysin ei-venäläistä sponsorirahaa kymmeniä miljoonia.

En tiedä, mitkä Jari Kurrin motiivit toiminnassaan olivat. Ehkä hän pyyteettömästi ja puhtain motiivein halusi vain pelastaa Jokerit, kun oligarkeille asetetut pakotteet uhkasivat seuran toimintaa. Ehkä ruplat olivat vastustamattomia ja oli mukava leikkiä seurapomoa liki rajattomalla budjetilla ilman tulosvastuuta.

Joka tapauksessa Kurri on vuosikaudet aktiivisesti ja hyvin kyseenalaisin keinoin tukenut oligarkkien pakotteiden kiertoa. Hän on harhaanjohtanut suomalaista kiekkoyleisöä uskomattomin väitteineen.

Jari Kurrilla ei ole mitään asiaa Liigaan, vaikka Jokerit sinne tervetulleita ovatkin.

Ja uusi, uljas Jokerit todellakin on niin tervetullut kuin vain mahdollista. Helsinkiläiset vetävät vierashallit täyteen, saavat kaikkia seuroja hyödyttävään tv-sopimukseen tasokorotuksen, palauttavat Stadin derbyt Liigaan ja kaikin puolin kohottavat sarjan profiilia.

Ruplille yhä tuoksahtava ja venäläistä painolastia kantava Jokerit vain jatkaisi ympäristönsä myrkyttämistä. Seuralle pitää saada sellaiset omistajat ja johtajat, jotka eivät ole tahranneet omaa mainettaan ja laajemmin koko suomalaisen jääkiekon mainetta toimillaan. Teemu Selänne kertoi varoitelleensa Kurria tilanteesta ja asemastaan venäläisten bulvaanina. Kurrin vastaus? "Who cares?"

Eikä Kurri toden totta ole tähän päivään mennessä edes puolikkaalla sanalla mitenkään ilmaissut olevansa pahoillaan toimistaan ja menneistä valheistaan. Katumuskaan ei asiaa muuksi muuttaisi, mutta ainakin se osoittaisi, että hän on jotain oppinut.

Toki Jokereissa asenne kaikkeen kritiikkiin yleisesti oli hyvin ylimielinen, kuten Valko-Venäjän väkivaltaisesti murretun kansannousun kohdalla kuultu "annetaan heidän mellakoida keskenään" kuvasti.

Liigan on aika välittää. Jos Jokerit on pelastettavissa ja otettavissa vuoden päästä takaisin sarjaan, seuralle kyllä löydetään omistajat ja pomot. Ja Liiga ja sen osakkaat voivat täysin vapaasti päättää, kenet ne ottavat mukaan piiriinsä ja keitä ei.

Jos Jokerit on Kurrille yhä tärkeä, hän voi toimia seuran VIP-isäntänä, mainoskasvona, markkinointimiehenä ja vaikka missä rooleissa. Uuden Jokereiden omistajaksi hänellä ei ole mitään paikkaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös