Mielipide

Teemu Selänteen pojan Mestis-siirrossa paistaa liian räikeästi markkinointitempaus

MESTIS / Kolumni
Eetu Selänne pääsi varsin heppoisilla näytöillä Mestikseen ja kohtaa todennäköisesti valtavan mediamyllytyksen. Se ei välttämättä ole reilua häntä kohtaan.

Heinolan Peliitat jysäytti yhden tämän kauden puhuttelevimmista Mestis-uutisista, kun se tarjoaa näyttöpaikan Teemu Selänteen 24-vuotiaalle pojalle Eetulle.

Jo tästä ilmaisusta voi päätellä paljon. Kyseessä on poikkeuksellisen kiinnostava pelaaja ainoastaan siksi, koska hän on suuren ja kiinnostusarvoltaan täysin vertaansa vailla olevan lajilegendan jälkeläinen.

Rehellinen tarkastelu Eetu Selänteen tilastoihin osoittaa sen, että hänen jääkiekkouransa on ollut varsin vaatimaton siinä kontekstissa, jossa hänestä puhutaan Mestis-pelaajana.

Viimeiset kolme kautta hän pelasi yliopistosarja NCAA:n kolmannessa divisioonassa, jossa pelaa lähes sata kirjavan tasoista joukkuetta.

Korostan, että en ole nähnyt yhtään kyseisen sarjan ottelua, mutta tasoltaan se on enemmän harrastamista kuin huippu-urheilua.

NCAA:n III-divisioonassa pelanneista suomalaisista vain yksi on yltänyt Liigaan asti. Kyseessä on Mikko Sivonen, joka pääsi pelaamaan kaksi ottelua Ilveksessä kaudella 2002–03. Toki näiden sarjojen välissä Sivonen pelasi muun muassa NCAA:n ylintä divisioonaa ja ECHL:ää.

Selänne on tehnyt viimeisen kolmen kauden aikana Curry Collegen joukkueessa 56 ottelussa 35 tehopistettä, jota ei voi pitää sarjan tason huomioiden erityisen vakuuttavana näytteenä edes Mestis-seuralle.

Esimerkiksi Selänteen joukkuekaverina Curryssä pelannut puolustaja Kalle Sundell teki viime kaudella paremmat tehopisteet, mutta hänen tämän kauden pelipaikkansa on Suomen neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava tuusulalainen TuusKi.

PELIITTOJEN TEMPAUS ON YKSI HARVOistA KEINOistA, JOLLA NÄIVETTYNYT MESTIS NOUSEE PUHEENAIHEEKSI VALTAKUNNALLISIIN MEDIOIHIN.

Selänne pääsee näyttämään kykynsä Mestis-tasolla, mutta erityisen kovia odotuksia hänen kohdalleen ei kannata asettaa.

Koko kuviossa tuoksahtaa voimakkaasti Hannes Hyvösen valmentaman seuran pyrkimys markkinointitemppuun, jossa sinänsä ei ole mitään väärää urheilubisneksessä. Peliittojen tempaus on yksi harvoista keinoista, jolla näivettynyt Mestis nousee puheenaiheeksi valtakunnallisiin medioihin.

Selänne-sukunimellä on Suomessa täysin poikkeuksellinen asema, mikä näkyy parhaiten siinä, että Teemu Selänteen lisäksi myös hänen lapsensa, puolisonsa ja vanhempansa ovat vuosien varrella olleet huomattavalla tavalla esillä julkisuudessa.

Esimerkiksi kun Peliitat vierailee ensi viikolla Tikkurilassa, hallissa on todennäköisesti edustajia kaikista valtakunnan tärkeimmistä tiedotusvälineistä. Mediarumba yhden pelaajan ympärillä saattaa olla poikkeuksellista koko suomalaisen sarjajääkiekon mitassa.

Vastaava esimerkki on jo olemassa; Eetu Selänne piipahti Pikkuleijonissa reilut seitsemän vuotta sitten.

Onko huomattava mediahuomio kuitenkaan reilua Selännettä kohtaan? Hän kuitenkin oletettavasti pyrkii eteenpäin urheilu-urallaan ja tahtoo osoittaa pärjäävänsä Mestiksessä.

Sekin mietityttää, kuinka iso rooli siirrossa on ollut Hyvösen ja Teemu-isän suhteilla. Selänne ja Hyvönen tuntevat toisensa niin vuosituhannen alusta San Jose Sharksista kuin vuoden 2008 MM-kisoista.

Koko suomalaisen kiekkoyleisön olisi tervettä muistaa, että Eetu Selänne on pian jo 25-vuotias eli vanhempi kuin keskimääräinen Mestis-pelaaja ja potentiaaliltaan valovuosien päässä isästään.

Juttua muokattu kello 18.25: Tarkennettu, että Sivonen on ainoa suomalainen Liigaan asti yltänyt NCAA:n III-divisioonassa pelannut pelaaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös