Mielipide

Teemu Selänteen kaikki ärähdykset uutisoidaan – imago Kalifornian kiukkuisesta suomalaispohatasta rakentuu väistämättä ja salakavalasti

NHL / Kolumni

Matti Nykänen ei varsinaisesti koskaan ollut itselleni kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä, vaan alkoholisoitunut "muusikko", jonka parisuhdeasiat olivat lööpeissä jatkuvalla syötöllä.

Timo Jutila ei ole itselleni koskaan ollut puolustajasuuruus ja leijonaikoni, vaan rillaamiseen, nilkkatulehdukseen ja kepeisiin letkautuksiin yhdistyvä sympaattinen Tampereen miäs.

Arvostan Juha Miedon hiihtosaavutuksia, mutta monen muun suomalaisen tavoin yhdistän hänet ensimmäisenä mämmin syömiseen.

Tällaisilla jatkumoilla on ollut myös peliuransa päättymisestä lähtien Teemu Selänne. Häikäisevä ura päättyi vain alle yhdeksän vuotta sitten, joten siinä mielessä Selänteen saavutukset kantavat häntä vielä tukevasti. Pelaaja-Selänne on vielä hyvin ihmisten muistissa.

Mutta kuten edellä olleista esimerkeistä huomataan, urheilu-uran meriitit eivät välttämättä ole kantaneet edes lajiensa absoluuttisia huippuja ikuisesti. Imago kyllä muuttuu, jos supertähti möhlii riittävästi.

urheilu-uran meriitit eivät välttämättä ole kantaneet edes lajiensa absoluuttisia huippuja ikuisesti.

Nuorempi sukupolvi näkee persoonan juuri sellaisena kuin hän siinä hetkessä näyttäytyy. Ei Selänne ole nykyajan alle 20-vuotiaille missään määrin samanlainen supertähti kuin vanhemmalle kansanosalle.

Selänne on nykyään otsikoissa huomattavan usein. Yleensä syynä on se, kun hän ottaa kantaa Twitterissä johonkin aiheeseen – yleensä kärttyisään sävyyn.

Tuoreimpana esimerkkinä Selänne kritisoi varakkaiden ihmisten kireämpää sakottamista ylinopeuksista.

Uutisointi-ilmiöstä ei missään nimessä pidä osoittaa sormella medioita. Selänne-aiheiset jutut vetävät lukijoita hirmuisen määrän, ja tietysti nykyajan mediamaailmassa pitää kirjoittaa siitä, mikä tuo isosti lukijoita.

Ilmiössä on kuitenkin paljon samaa kuin Nykäsen mediakäsittelyssä takavuosina. Nykäsen imago oli kaltaiselleni Z-sukupolven edustajalle kaukana urheilusankarista pitkälti sen takia, kun hän oli jatkuvasti negatiivisessa mielessä esillä.

Selännekin on nykyään liian paljon negatiivisuuden kautta esillä, vaikka selkääntaputtelijoitakin löytyy. Nykynuoret ja tulevat sukupolvet kokevat tämän takia hänet enemmän kiukkuisena Kalifornian suomalaispohattana kuin kiekkolegendana, sillä kosketuspinta pelaaja-Selänteeseen puuttuu.

Tietenkään Selänteen imago ei romutu Axl Smithin tavoin kertarysäyksellä tai sillä, jos joku sohaisee kriittisellä mielipiteellä tätä ampiaispesää. Mutta kun näitä ärinöitä tulee tiiviiseen tahtiin, se väistämättä alkaa vaikuttaa pidemmällä aikavälillä.

alkuvuodesta nähdyn menon jatkuessa imago lähentelee Simpsonien ukkia, jonka pilvelle räyhäämisestä on tullut suosittu meemi.

Uutisoinnin herkkyyden takia Selänteen kannattaisi miettiä, millainen imago hänestä välittyy pidemmän päälle. Kiekkosankarina hänestä enää harvemmin puhutaan – ne tittelit kuuluvat nykyään Mikko RantaselleMiro Heiskaselle ja kumppaneille.

Iän karttuessa, väestön muuttuessa ja alkuvuodesta nähdyn menon jatkuessa imago lähentelee Simpsonien ukkia, jonka pilvelle räyhäämisestä on tullut suosittu meemi.

Ethän Selänne halua, että mahdollisesti päädyt joskus itse Abe Simpsonin kaltaiseksi meemihahmoksi, jolle nuoret räkättävät?

» Lähetä palautetta toimitukselle