Mielipide

Tarmo Reunasen huutelu ei ollutkaan rasistista – Ummistetaan siis silmät ja jatketaan kuin ennenkin

LIIGA / Kolumni

Lukon Tarmo Reunanen oli keväällä ilmaveivisankari, perjantain KalPa-ottelun tapahtumien myötä hetken virheellisesti rasisti ja faktojen ainakin osittain tultua julki enää epäurheilijamaisesti käyttäytynyt huippu-urheilija.

Jos draaman kaarta miettii, oli Reunanen-saagan loppuhuipennus eli kurinpitopäätös värittömän ja hajuttoman vesivellin luokkaa.

Silmät kiinni ja eteenpäin!

herää kysymys, onko seksuaalivähemmistöjä loukkaava termistö hyväksytympää kuin ihonväriin kohdistuva.

Sekä kurinpitopäätöksessä että Liigan erillisessä tiedotteessa mainitaan, ettei Reunasen kielenkäyttö kuulu kiekkokaukaloon. Kehollisempia kaukaloon kuulumattomia keinoja ovat esimerkiksi potkiminen ja pureminen, joista on aiemmin annettu kovempia rangaistuksia kuin yhden ottelun pelikielto.

Virheellinen viittaus rasismiin on mainittu vaikuttaneen kurinpitopäätökseen, mistä kuitenkin herää kysymys, onko seksuaalivähemmistöjä loukkaava termistö hyväksytympää kuin ihonväriin kohdistuva.

Lisäksi avoimuus tuntuu Liigalle olevan virtahepo olohuoneessa.

Avoimuus nostetaan Liigan arvoksi, mutta aiemmin tänä syksynä sama organisaatio yritti suitsia pelaajien puheita liittyen suljettuun sarjaan. Reunasen tapauksessa puolestaan käytetyt haukkumasanat jätettiin virallisesti avoimiksi.

Avointa ja rehellistä viestintää tavoittelevan organisaation pitäisi tällaisessa tilanteessa ehdottomasti linjata yksiselitteisesti, millainen kielenkäyttö on kiellettyä eikä tyytyä puolivillaiseen "kommentit eivät olleet rasistisia" -pinkkipesuun.

Vastustajan provosoinnille lienee edelleen paikkansa nykykiekossakin, mutta sanavarastoa on syytä päivittää 1900-luvun puolivälistä nykypäivään.

"Tuskin tuokaan selvin päin kännissä ajaisi" -vertauksen mukaan Reunanenkaan tuskin harkitsi loppuun saakka huutojaan. Ammattikiekkoilijaksi ja lajin parhaan sarjan portteja kolkuttelemaan päästäkseen on Reunasen pitänyt toistuvasti pystyä sekä pelitilanteissa että laajemmin urheilijan arjessa toimimaan rationaalisesti emotionaalisuuden sijaan.

Epälooginen ja ristiriitainen kurinpitopäätös sen sijaan sysää harmittavasti kiekkoilijoiden päätöksentekoa taas tunnepuolelle. Järjetön päätös!

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös