Mielipide

Tampere näytti esimerkkiä − SaiPa tarvitsee hallin keskustaan

LIIGA / Kolumni
Lappeenrannassa hallihanke on puhuttanut jo vuosia. Tämän viikon käänteet on helppo nähdä positiivisina niin eteläkarjalaisen jääkiekon kuin koko rajamaakunnan kannalta.

Liiga-areenoista huonokuntoisin, SaiPan kotihalli Kisapuistossa, täytti syyskuussa 50 vuotta. Jo hallivanhuksen iän puolesta on selvää, että rakennus on elinkaarensa päässä. Runsaslumiset talvet ovat tuottaneet jo ongelmia: hallin katolta joudutaan kolaamaan lunta, jotta hallissa on turvallista katsoa ja pelata kiekkoa. Korjaustoimista ei ole tehty katon kestävyysongelmien toteamisen jälkeen kuin kaikkein välttämättömimmät: liki purkukuntoiseen ei ole mieltä investoida.

Uusi halli onkin ollut lappeenrantalaisten kiekkoihmisten toiveissa jo pitkään. Pari vuotta sitten kaupunginvaltuusto päätti uudesta hallihankkeesta Kisapuistoon, aivan nykyisen hallin tuntumaan. SaiPan johtohenkilöt toimitusjohtaja Jussi Markkasen johdolla ilmaisivat pettymystään, eikä silloinen päävalmentaja Tero Lehteräkään ollut tyytyväinen viimeiseksi jääneen ottelunsa lehdistötilaisuudessa. Rakentamisen oli tarkoitus alkaa parin vuoden kuluttua.

Kaupungissa jäi silti kytemään toive keskeisemmälle paikalle rakennettavasta hallista. Toiveet ja tavoitteet konkretisoituivat lopullisesti tällä viikolla suunnitelmiksi, kun Lappeenrannan elinkeinoelämän silmäätekevien yhteenliittymä Kisakenttä oy. pääsi viimein esittelemään hankesuunnitelmiaan. Pyrkimyksenä on rakentaa nykyisen kauppatorin paikalle ydinkeskustan tuntumaan 150 miljoonan euron arvoinen kompleksi, johon sisältyy uusi 5 000 katsojapaikan monitoimiareena, kerrostaloja, hotelli, parkkihalli sekä torin kehittämistä.

Perustettu yhtiö hankkii kahden korttelin maat ja rakennukset ja on kertonut olevansa valmis myymään ne kaupungille omakustannehintaan. Varsinaisessa areenan rakentamisessa Kisakenttä oy. ei ole mukana, vaan siihen etsitään ulkopuolista yksityistä kumppania.

Tällä hankkeella on toki äänekkäitä vastustajia, mikä on Lappeenrannassa tavallista. On kuitenkin selvää, että SaiPan kannalta keskustahankkeen toteutuminen olisi huomattavasti parempi kuin Kisapuiston hanke. Siitä kertoo myös se, että maita hankkivassa Kisakenttä-yhtiössä on mukana omilla kasvoillaan muun muassa SaiPan kapteeni Jarno Koskiranta, SaiPasta NHL:aan ponnistanut jääkiekon maailmanmestari Petteri Nokelainen, SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen sekä Liiga-SaiPa oy:n suurimmat omistajat Timo Tersa ja Jouni Okko.

Melko tarkkaan vuosi sitten avattiin Tampereella rautatien päälle rakennettu Nokia Arena. Halli on kaikki modernit standardit täyttävä ja sen sijainti keskustan kyljessä aivan optimaalinen. Tamperelaisjoukkueet ovat vahvassa nosteessa taloudellisesti, ja iso syy siihen on juuri oikeaan aikaan valmistuneessa uudessa areenassa, joka on noussut Suomen ylivoimaisesti parhaaksi.

Kisapuistossa on toki kiekkoperinteitä, onhan pääsarjakiekkoa pelattu jo tekojääradalla samassa paikassa, ennen kuin jäähalli rakennettiin kattamalla tekojää. Nykyään lähellä on myös pienempi kakkoshalli ja tekojäärata, jolla jääpallojoukkue Veiterä pelaa ottelunsa. Tekojääradan paikalle valmistellaan lisäksi jääpallohallia. Sen sijaan vähemmän tunnettu seikka on, että urheiluperinteitä on myös suunnitellun keskusta-areenan paikalla: uuden hankeyhtiön nimi juontaa juurensa paikalla viime vuosisadalla sijainneeseen työväenyhdistyksen kisakenttään.

Mitä kiinteistöihin tulee, sijainti on kaikki kaikessa. Jo nyt Lappeenrannan hallin sijainti on yksi huonoimmista Liiga-kartalla, eikä se parane Kisapuistoon investoitaessa muutamaa kymmentä metriä enempää. Omakotialueen keskellä sijaitseva pelipaikka ei suosi millään julkisilla peliin tuloa, eikä kovinkaan moni ole innokas tulemaan paikalle myöskään kävellen. Keskustassa tämä kaikki on toisin.

Areenan sijainti keskustassa antaa paremman mahdollisuuden sille, että areena voi sisältää myös muita palveluita, ja siten hyödyttämään monia sidosryhmiä. Tämä tuo areenan ja SaiPan konkreettisesti näkyviin myös sellaisille ihmisille, jotka eivät ennestään ole jääkiekkoentusiasteja. Vaikka tilavuokrat ovat uudella areenalla suuremmat, vastineeksi on tarjolla luontaisia asiakasvirtoja ja monumentaalisesti paremmat mahdollisuudet laajentaa urheiluliiketoimintaa 2020-luvun mittaluokkaan.

SaiPa on jäänyt viime vuosina urheilullisesti jopa tuoreempien liigajoukkueiden, kuten paikallisvihollinen KooKoon, jalkoihin. Uusi halli keskustassa avaisi toteutuessaan paremman mahdollisuuden kääntää tämä asetelma takaisin SaiPan eduksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle