Mielipide

Taas Liiga näyttää amatöörisarjalta, jossa maksetaan palkkaa

LIIGA / Kolumni
Liiga ja Wisehockey eivät tällä hetkellä suoriudu edes ydintehtävästään − jääkiekon luotettavasta perustilastoinnista. Ja Liigan lammasmaiset omistajatkaan, seurat, eivät näytä puuttuvan sekoiluun.

Liiga ei suoriudu edes perusasioista uskottavasti. Ei verkkosivustosta, ei tilastoinnista.

Pelitapahtumien luotettava tilastointi kuuluu ammattilaisurheilun perusrakenteisiin. Se on kivijalka paremmuuden mittaamiselle. Tilastojen perusteella jaetaan palkintoja ja työsopimuksia. Niiden pohjalta ohjautuu myös vedonlyönti, joka kuuluu Liigankin tärkeimpiin kumppanuuksiin.

Tällä kaudella Liigassa maalivahtien torjunnat ja laukaukset rekisteröityvät epätarkasti. Laukaukset tilastoidaan miten sattuu. Maalivahtien nollapelejä ei näy kauden tilastoissa eikä uran vastaavissa. Käsillä on koko Liigan laajuinen katastrofi.

Vastuullisia ovat sarjan keskustoimisto ja heidän tilastointikumppaninsa Wisehockey, mutta myös lammasmaisen vaiti sekoilua seuraavat Liigan omistajat eli liigaseurat.

Kolmen vuoden miljoonatöpeksintä

Suomalainen jääkiekkoliiga, teknologian ja analytiikan etunenässä, edellä NHL:ää!

Tältä pohjalta julistivat Liiga ja Wisehockey yhteistyötään vuonna 2019. Wisehockeyn edustajat ja Liigan digitaalisen liiketoiminnan johtaja Antti-Jussi Aro olivat projektista ylpeinä. Nyt tehtäisiin historiaa! Sirupohjainen teknologia näytti olevan Pohjois-Amerikan vastaavia paikannuksia edellä.

Jututin aiheesta osapuolten lisäksi tulevia käyttäjiä: Liigan valmentajia, ammattivedonlyöjiä, toimittajia ja muita data-analyysistä kiinnostuneita. Liigan kuluttajia, kannattajia. Kaikki pitivät uutta yhteistyötä innostavana mahdollisuutena.

Liiga oli saamassa käsiinsä edistyneen tietomassan − oli vain jalostettava se mahdollisimman antoisasti omaan käyttöön ja keksittävä sille hinta. Siis hinta sille, kun tuotettua tietoa jaettaisiin muualle kuin seuroille ja yhteistyökumppaneille.

Ne mahdollisuudet olivat vielä nykyistä edistynyttä tilastointia suurempia. Esimerkiksi kiekonhallinnassa sekä maalipaikkojen luomisessa on aspekteja, jotka voitaisiin kattaa nykyisiä edistyneitä tilastoja etevämmin. Etenkin peliä edistävät kiekolliset ja kiekottomat teot.

Huono tilaaja, huonot toteuttajat, tilaajan puolella katastrofin aiheuttajat eli aiempi digitaalinen johto on luikkinut karkuun, vaihtanut työpaikkaa.

Ehkä hienoin mahdollisuus piilee siinä, että hyvää puolustamistakin voitaisiin tilastoida ja kuvata konkreettisemmin kuin nyt. Kuten syötönkatkot, peittäminen ja kiekon pitäminen pois parhaalta maalintekosektorilta.

Entinen digijohtaja Aro lupaili seuraavaksi suureksi päivämääräksi vuotta 2020, kun Liigan sivustouudistuksen piti mullistaa koko käyttäjäkokemus.

Jo ensimmäinen vuosi oli kuitenkin vaisu. Julki töötättiin pelkkää knoppia ja näpertelyä. Laukaisunopeudet, luistelua. Periaatteessa kivaa sisältöä, mutta sillä on älyn kanssa hyvin vähän tekemistä. Sekuntikellon kehitti Samuel Watson 1600-luvun lopussa.

Lisäksi jo tuolla tasolla operoidessa mietitytti näiden simppelienkin tilastojen tarkkuus. Järjestelmä tilastoi ranneroiskaisuja NHL:n tähdistöottelun ennätysnopeuksilla. Tämä johtui todennäköisesti siitä, että Wisehockeyn laitteita olisi pitänyt koko ajan olla kalibroimassa hallilla − ilman sitä tarkkuus ei ole riittävän luotettavaa.

Nyt reippaat kolme vuotta myöhemmin älykiekko ei ole vieläkään kunnossa. Se on vienyt tilastointia suohon.

Liiga on maksanut suuret rahat epävarmuudesta. Perustilastointi on sisältänyt virheitä ja kaikkia älykiekon mahdollisuuksia pantataan.

Ongelmia syventää entisestään Liigan verkkosivustokriisi, sillä osa totuudenmukaisesta Wisehockey-datasta on esitetty väärin epäonnistuneen verkkosivutoteutuksen takia. Liigan verkkosivut ovat uskomattoman heikot ja raskaat käyttää.

Kokonaisuutta näyttää operoivan pelkästään osapuolia, joilta perustoiminta ei luonnistu. Huono tilaaja, huonot toteuttajat, tilaajan puolella katastrofin aiheuttajat eli aiempi digitaalinen johto on luikkinut karkuun, vaihtanut työpaikkaa. Tähän liittyy myös verkkosivujen tuottaja Digia oy, jonka julkiset edustajat piipahtavat mainoksissaan ja haastatteluissaan puhumassa sisällyksetöntä jargonia.

Yleensä soitto luotettavalle tekijälle riittää. Homma laitetaan kuntoon. Pakettiauto tulee pihaan, vuotava putki vaihdetaan ja vettä saa taas käyttää. Nyt tilastoputki vuotaa, mutta kovapalkkaiset putkimiehet ovat vain kovia puhumaan.

Liiga ei selviydy ydintehtävistään. Ei ole päästy eteenpäin, vaan menty taaksepäin. Klassista amatöörimäistä puuhastelua.

Innokkaimmillakin datanörteillä on nyt ikävä kynää, paperia ja joskus jopa Excelia. Muut Liigan seuraajat ovat Wisehockeyn epäpätevyyden armoilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle