Mielipide

TPS:n välikatsaus: Joukkue on kokenut rajuja menetyksiä − kesäkuun hankinnat näyttävät Palloseuran suuntaa

LIIGA / Kolumni
Raimo Helmisen aikakausi TPS:ssä päättyi hopeamitaliin. Jussi Ahokkaan luotsaama tuleva kausi on iso kysymysmerkki, sillä turkulaiset ovat menettäneet paljon laatua kokoonpanosta.

Kesäkuu on saapunut myös Suomen Turkuun ja upea viime kausi on muisto vain. Raimo Helminen luotsasi TPS:n sensaatiomaisesti finaaleihin, mutta Lukko nappasi kultamitalit turkulaisten nenän edestä ylivoimaisella esityksellä.

Nyt uusi sheriffi on astunut Artukaisiin. TPS nimittäin vahvisti toukokuussa, että Palloseuran uusi päävalmentaja on Jussi Ahokas. KooKoosta saapunut päävalmentaja on suomalaisessa jääkiekkoyhteisössä erittäin kunnioitettu, ja myös kotimaiset pelaajat arvostavat Ahokkaan osaamisen erittäin korkealle.

Ahokkaan sopimus on kaksivuotinen ja sisältää option kaudesta 2023–24. TPS:n joukkue on kokemassa myös todellisen muutoksen, mikä aiheuttaa omat haasteensa päävalmentaja Ahokkaalle.

Viime kaudella TPS:ää kantoivat pitkälle Josh Kestner ja Ruslan Ishakov. Tykkikausien jälkeen molemmat hyökkääjät suuntaavat rahakkaampiin ympyröihin.

Tuulennopea Kestner tehtaili viime kaudella 24 runkosarjamaalia, joista voittomaaleja oli peräti yhdeksän. Ishakov puolestaaan järjesteli maagisella peliälyllään huikean määrän huippupaikkoja. Venäläistaikuri hankki myös paljon jäähyjä, joten kyseisen parivaljakon menetys näkyy Turussa karusti.

Kantaako Eronen myös TPS:ssä kultakypärää?
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Nykyisessä taloustilanteessa takuuvarmasti yhtä tehokasta parivaljakkoa on vaikea hankkia, melkein jopa mahdotonta. TPS julkaisi toukokuussa tulevan kauden ensimmäisiä sopimuksia, kun turkulaisseura ilmoitti hankkineensa hyökkääjä Jonne Tammelan sekä puolustaja Elmeri Erosen.

Erosen hankinta on nostettava todella korkealle. Loistava nykyaikainen kiekollinen puolustaja tuo puolustukseen juuri sitä osaamista, mikä oli viime kaudella hieman puutteellista. Kesken kauden Turkuun saapunut Ville Lajunen oli ajoittain erittäin hyvä, mutta varsinkin pudotuspeleissä puolustajan panos tehollisesti oli varsin vaatimaton. Eronen ylittää varmasti 30 pisteen rajan ensi kaudella. Suurien tehomäärien lisäksi "Kissa" osaa myös puolustamisen jalon taidon. Viime kauden teholukema +14 HPK:ssa on todella kova suoritus.

Suomenmestari Tammelan hankinta oli myös osoitus siitä, että TPS:llä on imua pelaajamarkkinoilla. Loistavan kauden Lukko-paidassa pelannut hyökkääjä olisi voinut valita toisenkin seuran, mutta Palloseuran organisatiossa tapahtuva positiviinen muutos toi Tammelan Turkuun. Pelillisesti 23-vuotiaalta hyökkääjältä voidaan odottaa uran parasta kautta. Tammela tuo voittamisen kulttuuria myös nuoreen turkulaisryhmään, sillä Pekka Virran aikana Raumalla ei vapaapäiviä vietetty.

TPS on jo ilmoittanut, että kesäkuussa julkaistaan yhden maalivahdin, yhden puolustajan sekä kahden hyökkääjän sopimukset. Kun katsoo tällä hetkellä joukkueen sopimustilannetta, on selvää että varsinkin hyökkääjien on oltava todelisia pelimiehiä. Puolustuksesta TPS:n ei tarvitse olla huolissaan, sillä Eemil Viro, Ruben Rafkin sekä Aleksi Anttalainen kehittyvät entisestään kokemuksen myötä.

Viro ja Juuso Pärssinen solmivat toukokuussa NHL-sopimukset, mutta suurella todennäköisyydellä nuorukaiset pukevat syksyllä TPS-paidan päälle.

Tuleva Liiga-kausi käynnistyy syyskuussa, ja kesäkuun hankinnat antavat osviittaa siitä, että mitä turkulaisilta voidaan ensi kaudella odottaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös