Mielipide

TPS taistelee edelleen – Tapparalta vaaditaan yhä täysi päivätyö mestaruuteen

LIIGA / Kolumni
TPS taisteli mahdottoman tuntuisessa paikassa hieman pidemmän kevään turkulaisille voittamalla neljännen finaalin kotikaukalossaan. Tappara on matkalla mestaruuteen, mutta takana tuleva TPS ei ole luovuttanut.

Tappara on näyttänyt Liiga-finaaleissa, etteivät kliseet poistu muodista ainakaan kiekkokaukalossa: peliä lähestytään puolustuspää edellä ja luotetaan vahvaan erikoistilannepelaamiseen, maalit ratkaisevat, pelataan omaa peliä ja ratkaisupaikkoja tulee kyllä.

TPS on myös pelannut omaa peliään, mutta se ei ole Tapparaa vastaan riittänyt kuin yhteen voittoon. Joukkueet ovat olleet tasaväkisiä maalivahtipelissä ja puolustuspelaamisen taso on ollut kummallakin joukkueella korkea. TPS on ollut hienoisesti edellä täysilukuisena pelattaessa, mutta Tappara on ollut ylivoimainen erikoistilanteissa.

TPS ei ole hävinnyt yhtäkään ottelua niin, että se olisi pelannut huonompaa jääkiekkoa. Finaaleissa nähtiin ensin kolme varsin identtistä ottelua, jotka kääntyivät hyvin pienellä marginaalilla rutinoituneelle voittajalle, Tapparalle.

Yksittäiset onnistumiset ovat sytyttäneet mustavalkoisia läpi kauden. TPS on ottelusarjasta toiseen löytänyt ohittamattoman voitontahdon näyttävien hyökkäyspään suoritusten kautta.

Lähes jokaisesta TPS:n voitosta on erotettavissa tietty yksittäinen pelisuoritus, jonka kautta joukkueen hyökkäyspelaaminen on roihahtanut liekkiin. Milloin Mikael Pyyhtiän murtautuminen maalipaikalle puolustajien välistä, milloin Tyler Steenbergenin rystylaukaus yläkulmaan. Tilanteista ei ole aina syntynyt maaleja, mutta niiden jälkeen TPS on ollut käytännössä pysäyttämätön.

Tappara ei ole sellaista sallinut. Kirvespaidat ovat laittaneet TPS-hyökkäykset jäihin ilta toisensa jälkeen. Maalivahti Christian Heljanko on pysäyttänyt näyttävillä torjunnoillaan ne yritykset, jotka on ohittanut Tapparan puolustuslinjan. Heljanko on ollut Tapparan suurin yksittäinen sankari finaaleissa. 

Christian Heljanko on torjunut finaaleissa mestarillisesti.
Kuva © Jarno Hietanen

Samalla taitava tamperelaisjoukkue on tehnyt juuri riittävän määrän maaleja, kairannut voitot ja taistellut itsensä käytännössä jo suomenmestaruuteen. Neljä voittoa putkeen Tapparasta tuntuu mahdottomalta tehtävältä TPS:lle.

Toisaalta mikään ei ole ohi ennen kuin viimeinen summeri soi. Neljäs finaali kääntyi viimein TPS:lle ja turkulaiset saivat kaivatun avausvoittonsa. Vaikka se tapahtui mestaruushaaveiden kannalta todennäköisesti liian myöhään, ei sarja ole vielä ratkennut.

Tunnelma hallissa ja kotijoukkueen pelaamisessa Elmeri Erosen iskemän voittomaalin jälkeen kieli kaikkea muuta kuin luovuttamista. Tapparalla ei ole varaa päästää sitä tunnelmaa valloilleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös