Mielipide

TPS lähtee kauteen pakkovoiton edessä

LIIGA / Kolumni

Turun Palloseuran kausi alkaa kaksijakoisissa tunnelmissa.

Viime kaudella hyvin pärjänneen joukkueen rungossa on tapahtunut paljon muutoksia, mutta koossa on iskukykyinen nippu. Joukossa on Liiga-tähtiä kuten Oula Palve, Ilari Filppula ja Topi Jaakola; leveyttä saadaan omista junnuista kuten Lauri Pajuniemestä ja Kaapo Kakosta. Jatkuvuutta tuo Kalle Kaskisen jatkaminen joukkueen peräsimessä.

Myös tulevaisuuteen on satsattu. Lauri Korpikoski houkuteltiin takaisin Turkuun jopa kuuden vuoden sopimuksella. Hallin kattoon on kesän aikana asennettu upouusi videokuutio.

Juuri uusien investointien takia HC TPS Turku Oy:n äskettäinen ilmoitus yhteistoimintaneuvotteluista tuli pienenä yllätyksenä.

Pienenä, muttei valtavana. TPS on kahdella edellisellä kaudella tuottanut tappiota yhteensä melkein kolme miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Santtu Jokinen myönsi tiedotteessa avoimesti, ettei yrityksen toiminta ole tällä hetkellä taloudellisesti kestävällä pohjalla. Organisaatiosta saattaa olla lähdössä jopa viisi henkilöä, mikä on yrityksen kokoon verrattuna huomattava määrä.

Kriisistä ei voi vielä puhua, mutta jatkuvat miljoonatappiot ja käynnissä olevat yhteistoimintaneuvottelut puhuvat selvää kieltä: tilanne on vakava. Jotta kriisiin ei joudutakaan, kelkka on käännettävä jo tällä kaudella. TPS on tilanteessa, jossa kauden taloudellinen tulos on urheilullista tulosta tärkeämpää.

TPS:n on pakko päättää kautensa talouden kannalta voittoon, mikäli kuopan syvenemiseltä halutaan säästyä.

Tarkoitan tässä tilanteessa voitolla sitä, että yritys pääsee taloudelliseen tavoitteeseensa. Turun Sanomien mukaan tavoite tällä kaudella on, että tappiota tulee alle puoli miljoonaa. 

Ensimmäinen, mitä tarvitaan, on voittava joukkue. TPS on iskukykyinen, mutta se yksin ei kuitenkaan riitä. Urheilullinen menestys ei enää ole tae siitä, että väki löytää tiensä hallille illasta toiseen.

Ja auta armias, mikäli joukkue häviää. Se, että joukkue rämpii kuukausikausia tappiosta toiseen, on omiaan aiheuttamaan kunnon kävijäkadon.

Toiseksi yhteistoimintaneuvotteluiden on onnistuttava. Vaikka henkilöstövähennystarve on aina valitettavaa, oikein toteutettuina yt-neuvotteluilla voidaan korjata pahojakin ongelmia. Potentiaalia taustaorganisaation tehostamiseksi löytyy.

Tämän lisäksi TPS aikoo alkavalla kaudella uudistaa koko ottelutapahtuman. Idea kuulostaa paperilla niin hyvältä, että onnistuessaan sillä on valtava vaikutus TPS:n talouteen.

Kuka ei haluaisi tulla uudistettuun halliin katsomaan iloista, voittavaa jääkiekkoa, kun tunnelmaankin on kunnolla panostettu?

Kriisistä ei voi puhua vielä, ja välttämättä siitä ei tarvitse puhua kauden jälkeenkään. TPS:n pitäisi nykyasetelmista pystyä houkuttelemaan katsojia paikalle ja sitä kautta tervehdyttämään talouttaan.

Kunhan joukkue voittaa.

(Muokattu klo 11:42: Selvennetty, mitä voitolla tarkoitetaan, ja lisätty TPS:n oma tavoite sekä linkki Turun Sanomien juttuun.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös