Mielipide

Tämän kevään MM-kisat olisi viisainta pelata kokonaan ilman NHL-pelaajia

MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni
Epävarmuustekijöiden minimoimisen kannalta Latvian MM-kisat olisi järkevintä järjestää ilman NHL-pelaajia.

Kevätauringon lämmittäessä ja lumien sulaessa vauhdilla alkavat perinteiset spekulaatiot siitä, ketkä saapuvat NHL:stä vahvistamaan Leijonia MM-kisoihin.

Tänä keväänä nuo puheet ovat toki olleet normaalia hiljaisemmat epävarmasta tilanteesta johtuen. Jopa todennäköinen skenaario on lopulta se, että koko keskustelua ei tarvitse edes käydä.

Ei tarvitse kuin katsoa toukokuun kiekkokalenteria, niin asia valkenee paremmin. Latvian Riiassa pelattavat MM-kisat alkavat toukokuun 21. päivä ja Vancouver Canucksin koronatartuntojen takia NHL:n runkosarja on venynyt jo 16. päivään asti – tähän väliin jäisi siis vain viisi päivää.

Vielä tämänhetkisessä pandemiatilanteessa on selvää, että MM-kisoihin osallistuvat joukkueet joutuvat olemaan määrittelemättömän ajan karanteenissa ennen kisojen alkua. Lisäksi joukkueet luonnollisesti tarvitsevat ainakin muutaman päivän harjoitteluun ennen otteluiden alkamista.

Ei tarvitse kuin katsoa toukokuun kiekkokalenteria, niin asia valkenee paremmin

Tässä tilanteessa kaikkien osapuolien kannalta olisi järkevintä, ettei NHL-pelaajat osallistuisi MM-kisoihin. Pelaajien siirtymisessä Pohjois-Amerikasta Eurooppaan nopealla aikataululla NHL-kauden jälkeen olisi liikaa epävarmuustekijöitä karanteenit huomioiden.

Esimerkiksi Kanada ja Yhdysvallat eivät voisi olla varmoja, että ennättäisivätkö NHL-pelaajat kisojen alkuun mennessä kaukaloon. Kummallakin maalla riittää kyllä runsaasti pelaajia Euroopassa, joten NHL-pelaajien osallistumattomuus olisi siltäkin kantilta perusteltua.

NHL-pelaajien motivaation lähteä MM-kisoihin juuri tämän kauden jälkeen voi myös kyseenalaistaa yleisellä tasolla. Monilla joukkueilla pelitahti on varsinkin kauden jälkimmäisellä puoliskolla ollut hyvin tiivis ja lisäksi ajatus tiukasta koronakurista heti monen kuukauden NHL:n protokollien noudattamisen jälkeen ei varmasti ole monen mieleen.

Lisäksi NHL-pelaajien osallistumattomuus saattaisi sopia MM-kisoihin osallistuville maille siltäkin kantilta, ettei NHL-pelaajia lopulta nähtäisikään ensi vuoden talviolympialaisissa Pekingissä. Tämä voisi tarjota hyvän mahdollisuuden olympiavuotta silmällä pitäen.

NHL-pelaajien motivaation lähteä MM-kisoihin juuri tämän kauden jälkeen voi myös kyseenalaistaa yleisellä tasolla

MM-kisojen onnistumisen kannalta olisi kuitenkin tärkeää, että osallistuvien maiden lopulliset kokoonpanot olisivat selvillä mahdollisimman hyvissä ajoin ja joukkueille jäisi hyvin aikaa harjoitteluun ennen turnauksen alkua.

Tämän takaamiseksi IIHF:n, osallistujamaiden ja NHL:n olisi hyvä päästä sopimukseen siitä, ettei NHL-pelaajia nähdä tänä vuonna MM-kaukalossa.

Tässä haastavassa maailmantilanteessa ratkaisu olisi turvallinen ja ymmärrettävä sekä reilu osallistuvien maiden kannalta.

» Lähetä palautetta toimitukselle