Mielipide

Tähtipuolustajien kanssa on epäonnistuttu ennenkin − Erik Karlsson on oman sukupolvensa Paul Coffey

NHL / Kolumni
Supertähti Erik Karlsson vaihtoi seuraa ja Ottawa Senatorsin saama vastine oli luokkaa murusia. Kesken kultavuosiensa myös 80-luvun Edmonton Oilers tunaroi samalla tavalla Paul Coffeyn kanssa.

Aikakautensa merkittävin puolustaja, kaksinkertainen Norris Trophy -voittaja ja moninkertainen puolustajien pistekärki kaupattiin parhaassa iässä heikolla vastineella.

Tämä kuvaus sopii tuoreeltaan Ottawa Senatorsista San Jose Sharksiin siirtyneeseen 28-vuotiaaseen Erik Karlssoniin. Kuluvaa vuosikymmentä dominoineesta ruotsalaispuolustajasta Senators sai vastineeksi pienessä roolissa pelanneen puolustajan Dylan DeMelon, kelvollisen kahden suunnan keskushyökkääjän Chris Tierneyn, kaksi nuorta hyökkääjää vailla NHL-kokemusta ja sekä useamman ehdollisen varausvuoron.

Kaupan epäsuhtaa kuvaa hyvin esimerkiksi se, että Tierneyn ja DeMelon urien kokonaissaldo on yhteensä 136 tehopistettä. Karlsson on tehnyt kahdella viime kaudellaan yhteensä 133 tehopistettä, vaikka ei kummallakaan kaudella pelannut täyttä runkosarjaa.

Karlssonin ja Coffeyn tarinoista on helppo poimia tärkeä opetus: kannattaa mieluummin pysyä väleissä sukupolvensa merkittävimmän puolustajan kanssa kuin kaupata tämä alihintaan.

Maailman parhaan puolustajan kauppaaminen kesken uran huippuvuosien kuulostaa jo sinänsä oudolta − puhumattakaan surkeasta vaihtosaldosta. Vastaavaa on kuitenkin tapahtunut jo 80-luvulla. Kolme Stanley Cupia neljässä vuodessa voittanut Edmonton Oilers kauppasi marraskuussa 1987 26-vuotiaan Paul Coffeyn Pittsburgh Penguinsiin.

Kanadalaispuolustajan kauppaa edeltävä meriittilista on vakuuttava: Norris Trophyt peräkkäisinä kausina 1984-86, viisi peräkkäistä puolustajien pistepörssin voittoa kausina 1981-86. Parhaimmillaan Coffey sijoittui koko NHL:n pistepörssin toiseksi ja viiden parhaan joukkoon yhteensä kolmesti.

Karlssonin ja Coffeyn pistesaldoja ei voi suoraan verrata, mutta ruotsalaistähden tasoa kuvaa hyvin se, että hän on puolustavamman kiekkoilun aikana puolustajana yltänyt parhaimmillaan koko NHL:n pistepörssin viidenneksi ja yhteensä neljästi 20 parhaan joukkoon.

Coffey oli kiistatta 80-luvun paras puolustaja ja yksi valovoimaisimpia pelaajia, kuten Karlsson 2010-luvulla. Talouskiistoihin tähtipuolustajansa kanssa ajautunut Oilers-GM Glen Sather sai vastineeksi hyökkääjät Craig Simpsonin ja Dave Hannanin sekä puolustajat Moe Manthan ja Chris Josephin.

Neljästä pelaajasta ainoastaan Simpson oli Oilersille todella hyödyllinen pelaaja. Kanadalaishyökkääjä pelasikin Oilersissa uransa selvästi parhaat kautensa. Hannanin Oilers-ura jäi yhteen kauteen, eikä hän myöhemmälläkään uralla vakuuttanut.

Puolustajista Mantha oli tehoillut Penguins-kausillaan, mutta Oilersissa kertyi vain 25 peliä kehnoilla tehoilla, ja matka jatkui vielä samalla kaudella Minnesota North Starsiin. Joseph pysyi Oilers-organisaatiossa kauteen 1993-94 asti, mutta ei pelannut yhtään täyttä NHL-kautta.

Oilers kunnioitti Coffeyn ilmiömäistä uraa jäädyttämällä tämän pelinumeron.
Kuva © Getty Images

Coffey voitti Oilersista lähdettyään vielä kolmesti puolustajien pistepörssin ja kertaalleen Norris Trophyn sekä Stanley Cupin. Oilers voitti ilman Coffeytakin Stanley Cupin kahdesti − ja kerran jopa ilman Wayne Gretzkyä − mutta huippuluokan hyökkäävää puolustajaa ei ole Coffeyn jälkeen nähty, poislukien Chris Prongerin ja Sheldon Sourayn yksittäiset kaudet. Oilersin pärjäämisestä kevään 1990 jälkeen ei kannata puhua enempää.

Senators pääsi Karlssonin kanssa yhdeksän kauden aikana viidesti pudotuspeleihin ja pisimmillään Itäisen konferenssin finaaleihin ja maalin päähän Stanley Cup -finaaleista keväällä 2017. Sittemmin joukkueen ympärillä on tapahtunut paljon ja enimmäkseen negatiivista. Kapteenin ja parhaan pelaajan kauppaaminen − vieläpä raakaan alihintaan − heikensi Senatorsin mahdollisuuksia entisestään.

Karlssonin ja Coffeyn tarinoista on helppo poimia tärkeä opetus: kannattaa mieluummin pysyä väleissä sukupolvensa merkittävimmän puolustajan kanssa kuin kaupata tämä alihintaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös