Mielipide

Tähdet katoavat, mutta Kärpät pysyy kurssissaan

LIIGA / Kolumni
Kärppien viime kauden menestys toi mukanaan haasteita joukkueen rakennuksessa. Tähdet poistuivat, mutta nykyaikainen Kärpät osaa navigoida kohti menestystä luomalla itse omat tähtensä.

Entisaikojen merimiehet seilasivat valtamerten yli määränpäähänsä tähdet turvanaan. Mikäli tähdet katosivat näkyviltä, matkanteko hankaloitui huomattavasti. Kärpät kadotti kesän aikana tähtensä, mutta joukkue pystyy navigoimaan määränpäähänsä muillakin menetelmillä.

Kolmikko Julius Junttila - Mikael Ruohomaa - Charles Bertrand, Kärppien ykkösketju, vaihtoi kesän aikana suuntansa kohti rahakkaampia kaukaloita. Heidän lisäkseen joukkueen neljänneksi paras pistemies Saku Mäenalanen sekä loppukaudesta joukkueeseen liittynyt Kristian Vesalainen lähtivät tavoittelemaan NHL-unelmaansa. Kokonaisuuden kruunasi ykköspakki Miika Koiviston poistuminen.

"Kärpät ehkä kadotti kesän aikana valtaosan tähdistään, mutta aluksen kapteeni sekä perämiehet jäivät"

Tähdet ovat kaikonneet, mutta mitä tapahtuu Kärppien menestyshaaveille? Ei mitään, sillä oululaisista on tullut suomalaisen jääkiekon kiintotähti. Edelleen joukkueelta on lupa odottaa menestystä.

Ensinnäkin, Kärpät sai naarattua loistavia hankintoja lähtijöitä paikkaamaan. Mika Pyörälän kausi Sveitsissä ei ehkä ollut menestys, mutta toissa kaudella Liigan parhaaksi pelaajaksi valitun konkarin taidot eivät ole kadonneet mihinkään.

Pyörälän lisäksi hyökkäykseen löytyi tekijämiehiä Turusta ja Slovakiasta. TPS:stä siirtynyt Jasper Lindsten on tehnyt kahden kauden aikana nousua kohti Liigan kärkipelaajia. Toissa kaudella 24-vuotias hyökkääjä voitti koko Liigan tehotilaston ja kaikkiaan 123 ottelua ovat tuottaneet 72 tehopistettä, joista Lindstenillä on vielä varaa kiristää. Suomessa jo aiemmin viisi kautta pelannut Michal Kristof oli viime kaudella Slovakian pääsarjan pistepörssin toinen ja edusti maataan myös sekä olympialaisissa että MM-kisoissa.

Eikä kyse ole vain uusista hankinnoista. Esimerkiksi viime kaudella paikkaa pistepörssin kärkikymmenikössä kolkutellut Ville Leskinen jatkaa joukkueessa. Edellä olleista pelaajista vain kourallinen jatkaa Liigassa myös tulevalla kaudella, joten lupa on odottaa vieläkin enemmän. 

"Kärpät on pystynyt myös aiemmin kasvattamaan omat tähtensä."

Toisekseen, Kärpät on pystynyt myös aiemmin kasvattamaan omat tähtensä. Seuraavana vuorossa on viime kesän NHL:n varaustilaisuudessa ensimmäisellä kierroksella varattu Rasmus Kupari. Tulevalle kaudelle nuorukaiselle suunnitellaan paikkaa tulosyksikössä, eikä turhaan. Harjoituskaudella tulos on ollut vakuuttavaa.

Kupari ei ole suinkaan Kärppien ainoa nuoren sukupolven edustaja, jolta voi odottaa suuria. 19-vuotias Aleksi Heponiemi takoi viime kaudella hurjia tehoja Kanadan juniorisarja WHL:ssä, jossa tilille tuli pistepörssin kolmas sija, vaikka otteluita kertyi 15 vähemmän kuin voittajalle. Heiveröisellä kropalla varustettu Heponiemi ei ole tullut Liigaan jäädäkseen, vaan hakemaan ponnahduslautaa miesten peleistä.

Puolustuksen osalta Oulussa ei tarvitse turhia huolia ottaa. Vaikka Koivisto jatkoi matkaansa, takalinjoille saapui aimo annos kokemusta ja johtajuutta Atte Ohtamaan muodossa. Roolit toki muuttuvat, mutta teräksinen kokonaisuus säilyy. Ohtamaan, Jani Hakanpään, Shaun Heshkan, Teemu Kivihalmeen ja Lasse Kukkosen ympärille rakennettu puolustus ei kalpene vertailussa yhdellekään joukkueelle.

Maalin suulla ongelmia ei ole odotettavissa, sillä viime kaudella joukkueen mestaruuteen torjuneet maalivahdit jatkavat myös tulevalla kaudella. 

Kärpät ehkä kadotti kesän aikana valtaosan tähdistään, mutta aluksen kapteeni sekä perämiehet jäivät, ja uusia tähtiä on syttymässä. Mikko Manner osoitti jo näyttävänsä oikeaa suuntaa, eikä kapteenin viitasta luopuneen Lasse Kukkosen roolia voi väheksyä. Kaikkine menetyksineenkin oululaiset taistelevat mestaruudesta myös tulevalla kaudella kynsin ja hampain, eivätkä menestystoiveet ole vain haihattelua.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös