Mielipide

Sijoitus sarjataulukossa valehtelee – Edmonton Oilersia vaivaavat edelleen viime kausilta tutut ongelmat

NHL / Kolumni
Vastoin kaikkia odotuksia Edmonton Oilers komeilee seitsemän pelatun ottelun jälkeen Läntisen konferenssin kärjessä. Viime vuosien ongelmat vaivaavat kuitenkin yhä joukkueen pelaamista.

Edmonton Oilers lähti tähän kauteen viime vuosilta tutuksi tulleista lähtökohdista. Joukkueen hyökkäys vaikutti tähtiyksilöiden takana äärimmäisen kapealta, ja puolustuksesta löytyi muutaman lupaavan nimen takaa erittäin tasapaksu nippu. Lisäksi tilanne tolppien välissä näytti vähintäänkin epävarmalta. Valmennuksen ja johtoportaan suhteen oli keväällä ja kesällä tehty isoja muutoksia, mutta niiden vaikutusta lyhyellä tähtäimellä oli mahdotonta arvioida tarkasti. Näistä syistä Oilers oli lähes kaikissa ennakoissa jäämässä ulos pudotuspeleistä kolmatta kautta putkeen. 

Tällä hetkellä edmontonilaisjoukkue kuitenkin keikkuu Tyynenmeren divisioonan ja koko Läntisen konferenssin kärjessä 12 pisteellä. Seitsemästä ottelusta kuusi on päättynyt Oilersin voittoon, ja ainoa tappio on tullut vieraskaukalossa Chicago Blackhawksia vastaan. Viimeisimmässä ottelussa joukkue kaatoi kotonaan Philadelphia Flyersin lukemin 6–3. Onko siis syytä optimismiin? Ovatko NHL:n yhtenä häpeäpilkkuna pidetyn Oilersin ongelmat vihdoin selätetty?

Oilersin alkukauden ohjelma on ollut suhteellisesti erittäin helppo

Ensimmäiseksi täytyy todeta, että Oilersin alkukauden ohjelma on ollut suhteellisesti erittäin helppo. Joukkue on kohdannut edellä mainittujen Flyersin ja Blackhawksin lisäksi Vancouver Canucksin, Los Angeles Kingsin, New York Islandersin, New York Rangersin ja New Jersey Devilsin.

Yhtäkään näistä seuroista ei voinut ennen kauden alkua pitää todennäköisenä pudotuspelijoukkueena, varteenotettavasta menestyjäehdokkaasta puhumattakaan. The Athletic -toimittaja Dom Luszczyszynin mukaan ainoastaan New York Rangersin alkukauden otteluohjelma on ollut Oilersia kevyempi. 

Vaikka tulosten valossa Oilers on suoriutunut kauden aloituksesta hyvin, pelillisesti joukkue on ollut useissa voittamissaan otteluissa pahasti alakynnessä. Hyvänä esimerkkinä on viimeisin ottelu Flyersia vastaan, jossa laukaisuyritykset olivat äärimmäisen tylysti 85–37 philadelphialaisjoukkueen hyväksi. Oilers loi ottelussa Natural Stat Trickin mukaan maaliodottamaa 1,85 maalin edestä Flyersin kyseisen lukeman ollessa peräti 7,34.

Oilers varsinaisella peliajalla tällä kaudella (Natural stat trick)
Ottelu Oilersin luoma maaliodottama Vastustajan luoma maaliodottama Oilersin tekemät maalit Vastustajan tekemät maalit
Vancouver Canucks (2.10.) 1,75 2,84 3 2
Los Angeles Kings (5.10.) 3,08 2,90 6 5
New York Islanders (8.10.) 1,92 1,40 5 2
New Jersey Devils (10.10.) 1,67 2,53 3 3
New York Rangers (12.10.) 3,66 2,05 4 1
Chicago Blackhawks (14.10.) 2,09 5,20 1 3
Philadelphia Flyers (16.10.) 1,85 7,34 6 3
Yhteensä 16,03 24,27 28 19

Natural Stat Trickin mukaan seitsemästä ottelusta ainoastaan kolmessa Oilers on luonut vastustajaansa enemmän maaliodottamaa. Yhteensä varsinaisella peliajalla joukkueen luoman ja päästämän maaliodottaman suhde on -8,24 tehtyjen ja päästettyjen maalien suhteen ollessa +9. Pitkällä aikavälillä tämä ei ole kestävä yhdistelmä. 

Viime vuosilta tutuksi tulleella tavalla Oilers on edelleen ollut hyvin tukevasti ykköstykkiensä varassa. Connor McDavid ja Leon Draisaitl muodostavat koko NHL:n pistepörssin kärjen 17 ja 15 tehopisteellään. McDavid on ollut mukana yli 60 prosentissa Oilersin maaleista. 

Hieman huolestuttavaa on, että edes McDavidin ja Draisaitlin ollessa jäällä Oilers ei ole pystynyt kontrolloimaan pelin virtausta kovin häävisti tasaviisikoin. Tällä ei ole merkitystä niin kauan, kun kaksikon ollessa jäällä noin joka neljäs laukaus uppoaa sisään, mutta on sanomattakin selvää, että tällainen tehokkuus ei todennäköisesti jatku enää kauaa. Myöskään koko NHL:n maalipörssiä tällä hetkellä kahdeksalla täysosumalla johtava James Neal ei tule loppukaudella tekemään maalia noin joka kolmannella laukauksellaan. 

Kovin moni asia ei siis ole viime kaudesta muuttunut Oilersin kohdalla hyvistä tuloksista huolimatta

Toistaiseksi Mikko Koskisen ja Mike Smithin muodostama maalivahtikaksikko on pelannut selvästi yli odotusten, ja esimerkiksi Flyers-ottelussa Koskinen piti joukkuettaan pystyssä pitkiä jaksoja.

Molemmat maalivahdit olivat kuitenkin ennen kauden alkua jonkinlaisia kysymysmerkkejä, eikä muutamien otteluiden perusteella voida sanoa paljoa. Kuitenkin toistaiseksi sekä Koskinen että Smith ovat taanneet joukkueelle keskivertoa parempaa torjuntatyöskentelyä, jota se tulee tarvitsemaan myös jatkossa.

Kovin moni asia ei siis ole viime kaudesta muuttunut Oilersin kohdalla hyvistä tuloksista huolimatta. Edmontonilaisjoukkue on edelleen aivan liian vahvasti tähtihyökkääjiensä varassa tuloksenteon suhteen, ja joukkueen pelaaminen omassa päädyssä on useimmiten karmeaa katsottavaa. Mikäli Flyersin ja Blackhawksin tasoiset joukkueet pyörittelevät joukkuetta kuin märkää rättiä, miten käy, kun Oilers joutuu kohtaamaan keskitasoa parempia nippuja? Tämän vuoksi en edelleenkään pidä Oilersia todennäköisenä pudotuspelijoukkueena kuumasta aloituksesta huolimatta. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös