Mielipide

Siirtotakarajan Sabres-paineet ovat liioiteltuja − häpeällisen huonon organisaation suurin koetinkivi on ensi kesänä

NHL / Kolumni

Eric Staal kävi, Taylor Hall lähti varhain kukonlaulun aikaan. Sabresin siirtotakarajalta odotettiin suurta potkua koko organisaation takapuoleen. Ehkä seuran kelkka nyt kääntyy? 

Tuskin kääntyy. Staalista saatua korvausta pidettiin vaatimattomana, ja vuorokausi ennen siirtotakarajaa lähti myös Brandon Montour kolmannen kierroksen varausoikeutta vastaan. Hall maksoi vähemmän kuin Nick Foligno.

Darcy Regieriäkin on ikävä. Seitsemän vuotta, kolme GM:aa ja kourallinen valmentajia Regierin potkuja myöhemmin Sabres ei ole päässyt mihinkään. Ei pudotuspeleihin, ei edes lähelle sitä tasoa, mitä seura ison osan Regierin 1997−2013 kestäneesta GM-jaksosta oli. Silloin pärjättiin edes runkosarjassa, kerran finaalissa asti ja pari kertaa konferenssifinaalissa.

Sabres ei ainakaan ollut se häpeällinen vitsi, mitä se tänä päivänä on. Siksi on olemassa suurempiakin pulmia, joiden ratkaisu vaikuttaa joukkueen tulevaan menestykseen enemmän kuin maanantain siirtotakaraja.

Seuran ahdinkoa ruokkivat syyt näyttävät olevan syvällä omistuksessa asti. Kiekkopuoleen voisi silti vaikuttaa positiivisesti varsin yksinkertaisella reseptillä: lakatkaa uskomasta ihmeisiin.

Avainasemassa ovat parempi varaaminen sekä tulevan kesän sopimusneuvottelut.

Toimitusjohtajan eli GM:n pestissä on nyt kolmas kokematon mies peräkkäin. Valmennuksessa on käynyt yksi kokenut − Dan Bylsma jälleenrakennuksen alkupuolella parin kauden ajan, sitten ulos, ainakin osittain tähtipelaajan eli Jack Eichelin kommenttien takia, vaiheessa jossa ei vielä pitänytkään menestyä. Jollain mystisellä tavalla Sabresin organisaatiossa on odotettu, että sekä toimitusjohtajasta että päävalmentajasta klikkaa juuri samaan aikaan voittajia ja menestyjiä − keskinkertaisella joukkueella ja huonolla jääkiekolla.

Seuraavan vakituisen päävalmentajan nimeäminen on isossa asemassa. Pitäisikö sinnekin kokeilla kokeneempaa kaveria välillä? Katsokaa, mitä Islandersissa tapahtui kun päävalmentajan paikalle panostettiin kunnolla.

Ja onpa Adamsin työssäkin onnistuttavaa − vielä paljon siirtotakarajan paria kauppaa  enemmän.

Avainasemassa ovat parempi varaaminen sekä tulevan kesän sopimusneuvottelut.

Sabres ei ole varannut erityisen hyvin kärjen takana. Siinä missä Sam Reinhart, Rasmus Dahlin, Eichel ja Dylan Cozens ovat olleet jonkinlaisia pakkovalintoja tarjolla olleista palikoista, on Sabres onnistunut selkeimpien valintojensa takana varsin heikosti. Varaustilaisuudet ovat kehittäneet heikosti massaa kärkipelaajien taakse, ja se syö joukkueen jokavuotista kilpailukykyä.

Siinä on ensimmäinen kurssi käännettäväksi. Toinen on kesän katkolla olevien sopimusten sorvaaminen hyvin porrastaen uusiksi.

Hall jättänee seuran vuorokauden sisällä. Sopiva jatko pitäisi sorvata 25-vuotiaalle Reinhartille, vielä NHL-tähteyttä hakevalle Casey Mittelstadtille ja Rasmus Aspludille. Siinä olivat vasta palkankorotusta vaativat hyökkääjät.

Puolustuksessa auki on kaksi tulokassopimuksensa päättävää nuorta lappua. Dahlinin ja Henri Jokiharjun kausi 2020−21 on sujunut heikosti, Dahlinilla aivan ihmeellisen heikosti, mutta olisi silkkaa hulluutta luopua hänestä nyt. Dahlin ja Jokiharju nostavat vielä tasoaan. Ainakin tähän kauteen verraten se on erityisen helppoa. Ehkäpä siltasopimuksella sitten eteenpäin.

Perään vielä maalivahti Linus Ullmark, jonka kausi muihin Sabres-vahteihin verrattuna voidaan tiivistää seuraavasti: hän on saanut kiekkoja kiinni, muut eivät. Kiitos ja näkemiin, Carter Hutton.

Niin paljon kuin Sabres olisi ollut mukava taikoa tällä siirtotakarajalla täysin uuteen kuosiin, on tärkeämpää se, että joukkueen perusrakentaminen terävöityy ensi kesästä lähtien. Avainpelaajat sopivasti porrastaen jatkamaan, laadukkaampaa varaamista, laajemmin onnistuvaa varaamista. Kokeneen ja osaavan valmentajan valinta, ei toivoen ihmeellistä läpimurtoa kokemattomalla kaverilla.

Eikä odoteta ihmettä vain tämän siirtotakarajan kaupoilta. Joukkuetta rakennetaan koko vuosi − varsinkin kesäisin.

No, kyllä minä yhtä ihmettä odotan. Valmentajaa, joka laittaa Jeff Skinnerin taas osumaan maalikehikon väliin, tai seuraa, joka ottaa edes osan hänen sopimuksestaan vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös