Mielipide

Sharksin onneton puolustajatilanne ei palvele Santeri Hatakkaa, joka NHL-minuuteista huolimatta on väärässä paikassa

NHL / Kolumni
Tämän kauden yllättävin suomalainen NHL-pelaaja Santeri Hatakka ei ole vielä riittävän tasokas pelaaja vakiorooliin, eikä katsomossakaan istuminen ole hyvästä.

Moni saattoi hieraista silmiään useampaan kertaan, kun 20-vuotias suomalaispuolustaja Santeri Hatakka murtautui harjoitusleiriltä San Jose Sharksin kauden aloittaneeseen NHL-miehistöön.

Saavutus ei sinänsä ole Hatakalta pois, joka on varmasti ottanut isoja kehitysaskeleita kuluneen kesän ja alkusyksyn aikana. Vielä viime keväänä Hatakasta ei olisi voinut kuvitella NHL-pelaajaa vielä tälle kaudelle.

Täytyy olla rehellinen sen suhteen, että melkeinpä kaikissa muissa NHL-seuroissa Hatakka olisi lähetetty AHL:ään, mutta Sharksissa puolustus on niin kapea, että paikka irtosi. Kapeudesta osoituksena Sharksin puolustuksessa on pyörinyt useita AHL-jyriä, kuten Jaycob MegnaJacob Middleton ja Nicolas Meloche.

Hatakka kuuluu tähän rotaatioporukkaan, jonka kanssa Sharksilla tuntuu olevan vaikeuksia päättää, että kuka pelaa missäkin. Hatakan ongelmaksi on muodostunut se, että hänet päästetään kentälle vain silloin tällöin ja pääosin hän istuu katsomossa.

Tähän asti Hatakka on päässyt pelaamaan neljässä ottelussa, joissa hän on kellottanut keskimäärin noin 13 minuutin peliaikoja. Tilastojen perusteella Hatakka on pelannut vähäiset minuuttinsa vähintään kohtuullisesti, mutta näin pienen otannan perusteella ei voi tehdä suuria johtopäätöksiä hänen tasostaan NHL:ssä.

Tietysti NHL-joukkueen mukana oleminen on Hatakalle hieno mahdollisuus ottaa oppia joukkueen monivuotisilta runkopelaajilta, mutta pidemmän päälle nuoren puolustajan olisi tärkeintä saada runsaasti peliminuutteja.

Hatakka ei ole niin lahjakas pelaaja, että hän olisi vasta 20-vuotiaana valmis NHL:ään – hyvin harva puolustaja ylipäänsä edes on. Esimerkiksi Rasmus Ristolainen ajettiin Buffalo Sabresissa väkisin sisään saman ikäisenä häviävään joukkueeseen, eikä hän ole vieläkään noussut potentiaalinsa edellyttämälle tasolle.

Suhteellisen positiivisesta alkukaudesta huolimatta Sharks on kuitenkin runsaasti häviävä joukkue NHL:ssä, mikä tarkoittaa Hatakan kohdalla sitä, että NHL:ssä jatkaessaan hänen pelinsä menee mitä todennäköisemmin entistä enemmän paineen alla rimpuiluksi. Tämä ei ole kehityksen kannalta hyväksi, vaikka NHL-aikaa tulisi.

Hatakalla on ehdottomasti eväät olla tärkeä puolustaja Sharksille tulevaisuudessa ja hän on varmasti tärkeä palanen seuran uudelleenrakennuksessa. Sitä suuremmalla syyllä pelaajan kehityksen olisi tärkeää olla avainasemassa.

Vielä tällä kaudella Hatakka ei kuitenkaan ole vakituisen NHL-roolin tasoinen pelaaja, minkä takia Sharksin kannattaisi nyt löytää hänelle sopivampi pelipaikka tulevaisuutta silmällä pitäen joko AHL:stä tai Liigasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös