Mielipide

Severi Lahtisen taikatemput eivät halveksu lajin "koodia" − luovuus ja taito ovat Liigalle elinehto ja kullanarvoinen mahdollisuus

LIIGA / Kolumni
Lauantaina parhaaseen katseluaikaan nähty "Seve show" herätti kiekkomaailman talviuniltaan. Kiekollisen luovuuden väheksyntä väheksyy yleisöä ja lajia itsessään. Tulevaisuus on taitavien ja luovien yksilöiden.

Lauantain Liiga-kierroksella nähtiin jotain, mitä ei ole ollut tarjolla liikaa viime vuosina. JYPin tulikuuma taiteilija Severi Lahtinen yritti häikäisevää kikkaa rangaistuslaukauksessa. Silkinpehmeiden harhausten jälkeen tuloksena oli lopulta vain pleksien paukahdus.

Petri Kontiola hieroi lisää suolaa Lahtisen haavoihin iskemällä ottelun voittomaalin pian epäonnistuneen rangaistuslaukauksen jälkeen. Viimeisestä pudotuspelipaikasta kynsin ja hampain kamppaileva JYP olisi kaivannut kipeästi sarjapisteitä. Yllättävä maalintekoyritys nostettiin pian esimerkiksi temppuilusta, joka on kaukana voittavasta pelaamisesta.

Kotimaisen kiekkomaailman mannerlaatat suorastaan tärähtivät, ja järistys ulottui sosiaalisen median tantereille. Havumetsien miehet virkosivat talviuniltaan ja ryhtyivät heti teroittamaan pilkkakirveitään.

Voitolla leikittiin härskillä yrityksellä, eikö mikään ole enää pyhää! Lahtisen pitää löytää nöyryyttä ja laukoa ilman sen suurempia kikkailuja! Ajattelisi edes todennäköisyyksiä!

Jääkiekossa kuten kaikessa muussakin kilpaurheilussa voitto on kaikista pyhin. Karrikoiden ilmaistuna millään muulla ei ole mitään väliä.

Tästä huolimatta asia ei ole niin mustavalkoinen kuin nettimittelöiden uroot mieltävät sen. Voittaa voi myös luovuudella ja taidolla − myös meidän pelin luvatussa valtakunnassa, jossa pelikontrolli ja maaliodottamien laskenta ovat keskiössä.

Lahtisen yritys oli kieltämättä poikkeuksellinen ja jopa hävytön kaikessa luovuudessaan ja rohkeudessaan. Ylimielisyyttä siitä ei kannata silti etsiä, sillä ovela uunotus on yksi vastaan yksi -pelaamisen ytimessä – ja siten juurikin sitä voittavaa pelaamista. Jollei uskalla pelata, leikkiin ei kannata ryhtyä.

Tempun herättämä polemiikki muistutti Trevor Zegrasin ilmiömäisen luovasta ja ennakkoluulottomasta pelaamisesta NHL:ssä, jossa maaleja pitää tehdä, mutta vastustajaa kunnioittaen. Kukaan ei pidä koppavista nuorukaisista säkenöivine taikoineen. Kanadassa tapeltaisiin!

Pöyristymisen sijaan Lahtisen yrityksessä voisi nähdä myös mahdollisuuden. Mitä jos yritys olisi onnistunut? Maali olisi ollut vuoden komein, ja sitä kelattaisiin vielä vuosikymmenen ajan. Lahtisen suoritusta olisi kuvattu superlatiivein. JYP olisi ollut myös kiinni sarjapisteissä. Vastaavasti perinteisempikin yritys olisi voinut epäonnistua.

Kukaan ei pidä koppavista nuorukaisista säkenöivine taikoineen. Kanadassa tapeltaisiin!

Vaikka huhut Liigan kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja, pelaajien luovat ratkaisut ja somea sytyttävät peliliikkeet ovat omiaan nostamaan niin yksilöiden, joukkueiden ja koko sarjankin profiilia. Sarja ja laji kaipaavat ihmeen tuntua sekä persoonallisia suorituksia kuin kala vettä.

Lahtisen suoritusta on ihasteltu moninkertaisesti muihin Liigan somejulkaisuihin verrattuna. Se on myös herättänyt kosolti keskustelua kahvipöydissä ja nettialustoilla. Kierroksen puheenaiheesta ei ollut epäselvyyttä, vaikka samana päivänä pelattiin kuuma ja monimaalinen Pelicans−HIFK sekä loppuhetkille jännitystä tarjonnut Tappara−TPS.

Lahtisen tulukset löivät kipinää, ja kiekkokansa syttyi roihuihin.

Taikuri ei voita yksinään yhtäkään ottelua, saati hinaa joukkuettaan pudotuspeleihin, mutta siitä huolimatta rohkeus ja ennakkoluulottomuus on täsmälääke siihen, mitä Liiga tarvitsee kilpaillakseen kuluttajien euroista ja vapaa-ajasta kriisitalven puserruksessa.

Ottelua seurasi takuulla henkilöitä, jotka eivät ennen lauantaita kunnolla tienneet, kuka Severi Lahtinen on. Ehkä osa menee katsomaan seuraavaa JYPin ottelua nähdäkseen taikurin seuraavan tempun omin silmin hallin sykkeessä.

Into ja vahvat elämykset ovat asioita, joita ei luoda korusanoin tai nokkelin somesisällöin. Lahtinen epäonnistui maalinteossa, mutta onnistui silti luomaan uutta ja ihmeellistä keskellä sydäntalvea.

» Lähetä palautetta toimitukselle