Mielipide

Selänteen maine on likaantunut pysyvästi, ja se vaikuttaa myös hänen itsejulistettuun asemaansa Jokerien Liiga-ponnistuksessa

LIIGA, NHL / Kolumni
Teemu Selänteen seikkailuja somemaailmassa voidaan tarkastella monesta kiinnostavasta kulmasta. Jääkiekon kannalta merkittävin on tällä hetkellä hänen yhteytensä Jokerit-projektiin.

Suomen kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija Teemu Selänne on ajoittain herättänyt melkoista ihmetystä ulostuloillaan sosiaalisessa mediassa. Kaikki alkoi Trump-puheista ja rasististen ulostulojen jakamisesta kuutisen vuotta sitten. Selänne ei ole sittemmin muuttunut yhtään someantinsa osalta.

Viestintäkyvyt ovat yhä 15-vuotiaan yläastepojan tasolla. No mitä sitten?

Se syö hänen uskottavuuttaan viesti kerrallaan. Monelle Selänne on vielä vanha tuttu maitopoika, mutta digiajassa elävien Selänne-vastaisuus on selkeästi kasvanut. Pettymys on usein ääneen lausuttu. Teemu-brändi on tuhraantunut monessa kurassa.

Jokerit-projektissa seuralla ja koko Liiga-yhteisöllä on valtavasti pelissä.

Viimeksi heinäkuun viimeisellä viikolla Selänne päätti julkisesti puolustaa rasistisia twiittejä lähettelevää tuomittua rikollista − Aleksi Valavuorta − ja miekkailla hänen toimintaansa usein piikikkäästi arvostellutta Petteri Sihvosta vastaan.

Viimeisimmässä taistossa Selänne on enemmän huomiotalouden pönkittäjä kuin osapuoli. Valavuori kerää tulonsa huomiosta sen laatuun katsomatta. Sihvonen on ollut toimittajanroolissaan poleeminen. Kaksikko ottaa usein yhteen Twitterissä. Selänne pumppaa ilmaa renkaisiin − ja hänen maineensa ottaa osumaa.

Melkoinen asetelma: Laitaoikeiston vääristelyjä levittelevä leluvasara ja Teemu vastaan Johtava. Voi pojat.

Toisin kuin 2016, Selänne ei suoraan puolustanut rasistisia viestejä tällä kertaa, mutta kaikista Sihvosen ja Valavuoren väännöistä juuri tämä oli hetki hyökätä Valavuoren selkeää rasismia kritisoineen Sihvosen kimppuun.

On hyvä muistaa hänen toimintansa myös Me Naiset -lehden tirvaistessa samaa kaveria transfobiasta. Valavuoren toruminen transfoobikoksi sai Selänteen puolustuskannalle. Kuvio toistuu, ja välillä kohteena on rivitoimittajia ja tavallisia ihmisiä.

Finnish Flash päättää tietysti itse mitä tekee. Vaikka tekisi mieli ehdottaa kansalaiskeräystä sille, että monimiljonäärille saataisiin osaava viestintätiimi kasaan, on vakavasti mietittynä parempi jättää kaikki paapominen väliin. Koska siitähän tämä loputon usko Selänteen omaan tekemiseen osaltaan johtuu.

Yhden Twitter-kiistelyn käänteitä ja lopputulosta ei pidä suurennella. Joillekin yksikin tällainen voi riittää selän kääntämiseksi Selänteelle. Kaikkien täytyy kuitenkin huomioida, että Selänne on jatkanut samaa jo 6−7 vuoden ajan, aina silloin tällöin töräyttäen.

Se on kääntänyt ihmisiä häntä vastaan. Se on muuttanut hänen imagoaan mediassa negatiivisemmaksi. Median pumpuli hänen ympärillään on kulunut pois.

Mitä merkitystä imagon lokaamisella sitten on?

Tänä kesänä Selänne on kertonut olevansa osa uutta Jokerit-projektia. Oli hänen roolinsa lopulta maskotti tai johtaja, ollessaan nyt ainoa projektiin julkisuudessa liitetty henkilö, Selänteen imago vaikuttaa koko Jokereista saatavaan mielikuvaan. Kun kyseinen projekti aikanaan esitellään kokonaisuutena, on Selänteen somesekoilun oltava kunnossa hänen rooliinsa katsomatta.

Liigaan mennessä hänen pitää osata käyttäytyä. Huolestuisin kovasti, jos oletetuissa Jokerien taustajoukoissa ei olisi jo nyt kuiskittu asiasta. Jokerit-projektissa seuralla ja koko Liiga-yhteisöllä on valtavasti pelissä.

Jari Kurrin eteen on jo asetettu STOP-merkki Liigan puolelta. Onko tässä seuraava legenda, jonka roolia supistetaan?

Lopuksi voidaan vertailla ballsia huutelevaa Selännettä muihin hänen ikäryhmänsä kiekkosankareihin. Tai verrata häntä suorasanaisesti mutta asiallisesti synkkiä aiheita punnitseviin Lasse Kukkoseen ja Ossi Väänäseen. Kehen heistä luottaisit seurasi julkisena kasvona?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös