Mielipide

Savupommit ovat ajattelemattomuuden huipentuma − suomalainen kiekkokulttuuri ampuu itseään jalkaan

LIIGA / Kolumni
Suomalainen kiekkokulttuuri on evoluution ja asennemuutosten tarpeessa. Sen ei kuitenkaan tule tapahtua soihdut tanassa.

Varmasti lähestulkoon jokainen jääkiekkoa aktiivisesti sosiaalisen median kautta seuraava on viime kuukausien ja vuosien aikana törmännyt kuviin sekä videoihin länsinaapuristamme, jossa jopa alasarjoissa katsomot ovat tupaten täynnä, liput liehuvat ja fanikulttuuri kaiken kaikkiaan näyttäisi kukoistavan.

Tämä on tietenkin kirvoittanut keskustelun siitä, miksi Suomessa ei olla juurikaan nähty vastaavaa.

Yksi suurimmista Suomi-kiekon ongelmista ovat yleisömäärät. Kotimaan pääsarjamme jaksoi hehkuttaa yleisökeskiarvoaan runkosarjan päätteeksi, mutta pintaa syvemmälle katsottaessa käy kuitenkin selväksi, että Liigan yleisökeskiarvo olisi ollut hälyyttävän alhainen ilman Tampereen uudenkarheaa areenaa sekä sen tuomaa vetovoimaa ja kiekkobuumia Ilveksen ja Tapparan ympärillä.

Pudotuspeliottelun lipusta maltaita maksaneen katsojan ei tulisi joutua tutkailemaan ottelun ensimmäistä kymmentä minuuttia turkoosin savupilven takaa.

Keskustelu fanikulttuurista sai jälleen uutta pontta viikonlopun Ilves–Pelicans-välieräottelun tapahtumien myötä. Nokia-areenalle matkustaneiden Pelicans-fanien seisomakatsomossa ryhdyttiin luomaan fanikulttuuria savupommin avulla.

Tämä herätti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Jälleen länsinaapurimme esimerkki nousi tapetille. Näkyyhän niitä Ruotsista ja Keski-Euroopastakin otetuissa otoksissa.

Soihdut ja savupommit kuitenkin ovat niitä viimeisiä asioita, joita kiekkotapahtumissa tarvitsemme. Pudotuspeliottelun lipusta maltaita maksaneen katsojan ei tulisi joutua tutkailemaan ottelun ensimmäistä kymmentä minuuttia turkoosin savupilven takaa saati joutua kärsimään hengitysvaikeuksista vain sen takia, että jotkut fanit pitävät kovin briljanttina ideana tuoda savupommeja sisätiloihin.

On totta, että niissä nimenomaisissa Globenista otetuissa kuvissa esiintyy myös soihtuja ja savumerkkejä, mutta tämä on se viimeinen asia, joita lähtisin kadehtimaan.

Suomalaiseen kiekkokulttuuriin saattaa kuulua ajoittainen huutelu ja keskisormien heiluttelu, mutta jätetään nämä oikeasti vaaralliset töhöilyt länsinaapurille ja keskitytään me suomalaiset luomaan kulttuuria muilla tavoin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös