Mielipide

Sateenkaariurheilijoita valokeilaan nostava “Rakkaudesta lajiin” opettaa sekä yksilöitä että yhteisöjä – Jääkiekkoyhteisöllä riittää opittavaa

LIIGA, Naisten Liiga, Muut Sarjat / Kolumni
Kun urheilun ilmapiiri tukee vähemmistöön kuuluvia olemaan omia itsejään, myös tulokset todennäköisesti kohentuvat.

Samana päivänä, kun sain luettua loppuun sateenkaariurheilijoita käsittelevän kirjan “Rakkaudesta lajiin”, Lapualla räjäytettiin kotitekoinen pommi Pride-tapahtuman yhteydessä. Vaikka henkilövahingoilta onneksi vältyttiin, on selvää, että yhteiskuntamme on vielä kaukana suvaitsevaisuudesta.

Uutuuskirjassa 14 sateenkaarinuorta, mukana peliuransa päättänyt jääkiekkoilija Janne Puhakka, kertoo kokemuksistaan urheilumaailmassa.

Jokaisella heistä oli kokemuksia sekä syrjivästä käytöksestä että turvallisen tilan löytämisestä, mutta kaikki näkivät korjattavaa esimerkiksi lajiliittojen toiminnassa tai valmentajien asenteissa.

Lgtbq+-aiheisiin erikoistuneen kirjailija Tiina Tuppuraisen tuore teos “Rakkaudesta lajiin” olisi potentiaalinen työkalu ruohonjuuritasolta urheilumaailman yläkerroksiin.

"Rakkaudesta lajiin" tarjoaa kattavasti kokemuksellista ja tutkittua tietoa seksuaali- ja sukupuoli-vähemmistöistä, eikä kirjan luettuaan kukaan voi vedota tietämättömyyteen.

Kirjassa tuodaan mainiosti esiin, että vähemmistöillä on yhdenvertaisuuslain nojalla oikeus tulla kohdatuksi ja kohdelluksi ilman syrjintää – ja että jääkiekkokaukalo tai yleisurheilukenttä eivät ole omista pelisäännöistään huolimatta yhteiskunnasta irrallaan.

Puhakka on kertonut sekä omassa kirjassaan että Tuppuraisen kokoomateoksessa, kuinka hän ei uskaltanut aktiivikiekkoilijana kertoa avoimesti homoseksuaalisuudestaan, mutta nykyään hän tiedostaa olevansa esikuva.

Kaapista tulleita kiekkoilijoita onkin vain kourallinen – naiskiekkoilussa miehiä enemmän.

Luke Prokop on toistaiseksi ainoa julkisesti homoseksuaali NHL:ään varattu pelaaja. Kuin kohtalon ivana kanadalaispuolustajan varanneen Nashville Predatorsin uudeksi omistajaksi on spekuloitu Bill Haslamia, joka on aiemmin Tennesseen kuvernöörinä ajanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivää politiikkaa.

Tuoreen teoksen avoimesti omilla nimillä ja kasvoilla kerrotut tarinat sekä tiivis faktaosio tarjoavat kattavasti kokemuksellista ja tutkittua tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, eikä kirjan luettuaan kukaan voi vedota tietämättömyyteen.

Uutuuskirja päästää ääneen 14 sateenkaariurheilijaa.
Kuva © Otava

Kirjassa on lukuisia iskulauseen kaltaisia sitaatteja, kuten "Olen ylpeä siitä, minkälainen ihminen minusta on muovautunut" tai "Jos et voi olla se, kuka olet, sano se ääneen ja hanki tiimi, joka tukee sinua", joita voi hyödyntää esimerkiksi pukukopin seinällä tai lajiliittojen markkinoinnissa.

Usea kirjaan haastateltu urheilija tuo esille sitä näkökulmaa, kuinka kaapista tulon jälkeen tulokset paranivat. Mentaalivalmennuksella tähdätään samaan asiaan: kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva ihminen pärjää myös työssään paremmin.

Jos on tahtoa, on myös keinoja. Liigalla, Liiga Alumnilla ja SJRY:llä esimerkiksi on hoitoonohjaussopimus riippuvuussairauksien osalta, ja koordinoiva työntekijä Marko Jantunen tekee myös ruohonjuuritason valistustyötä riippuvuussairauksista ja niiden hoidosta.

Samalla tavalla myös sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta voi antaa valistusta. “Rakkaudesta lajiin” on matalan kynnyksen keino: kirja pukukopin pöydälle ja jutellaan alapääjuttujen ohessa oikeaa asiaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle