Mielipide

SaiPan anteeksipyyntö oli ylireagointi – heikko viestintä ei ole yllätys, kun päälliköltä puuttuu kokemus

LIIGA / Kolumni
SaiPan kausi ei ole ollut pelillisesti kovin mairitteleva, mutta heikot näytöt eivät rajoitu pelkästään jääntasolle. Joukkueen viestinnän ja markkinoinnin osaaminen on ollut riittämätöntä, mikä on johtanut ylireagointeihin ja kiusallisiin virheisiin.

SaiPa hävisi keskiviikkona kotonaan HPK:lle rumin luvuin 2–8. Ottelun jälkeen joukkue julkaisi toimitusjohtajansa Jussi Markkasen allekirjoittaman viestin, jossa kuvaillaan Liiga-joukkueen peliesitystä anteeksiantamattomaksi.

Vaikka tulos on kauhea eikä suinkaan ensimmäinen SaiPan kahdeksan päästetyn maalin ilta tällä kaudella, on tällainen ulostulo yllättävä. Kyseessä on ylireagointi, joka osoittaa SaiPan toimiston epäpätevyyden kyseisenlaisiin tilanteisiin.

SaiPan viestintä on vajonnut taantumukseen siitä alkaen, kun viestintä- ja markkinointipäällikkö Jussi Viljakainen jätti tehtävänsä. Uudeksi päälliköksi ja samalla ottelutapahtumavastaavaksi nimetyllä Jonna Vuorinteellä on varmasti paljon kokemusta myynnistä ja asiakkuuksista, mutta kaikkein oleellisin puuttuu − kokemus viestinnästä ja markkinoinnista.

Kokemuksen puute ei tietystikään merkitse yksi yhteen osaamattomuutta, mutta teot sen kyllä osoittavat. Seuran tiedotteista paistaa lajitietämyksen puute, huolimattomia kirjoitusvirheitä säntäilee siellä sun täällä ja yleisöä houkutellaan hallille bingon avulla. Ja mitä vielä.

Kaiken kukkuraksi seuran suulla vielä provosoidutaan, kun joku arvostelee 2020-luvulla täysin käsittämätöntä bingoideaa, eikä virheen paikkaaminenkaan tahdo onnistua niin kuin pitäisi. Jokaiselle pätevälle viestijälle on päivänselvää, ettei tällaista saa missään olosuhteissa tapahtua.

Näytöt osoittavat, että viestinnän ja markkinoinnin osaaminen on varsin rajallista. Ei ole kuitenkaan mielekästä osoittaa liiaksi sormella yksittäistä tekijää: lopulta sotkusta on vastuussa rekrytoinnista vastaava taho. Kehno viestintä on paremminkin seurausta toimiston muista ongelmista.

Torstaisessa ulostulossaan Markkanen painotti, että urheilullinen menestys on seuran meneillään olevan strategiatyön tärkein kulmakivi. Toivottavasti viestintä ja markkinointi otetaan kaiken muun korjattavan ohella tarkkaan syyniin. 

Korjattavaa on. Urheilullinen menestys on totta kai urheilubrändin päätavoite, mutta vaikka kaukalotuote ja voittosarake korjautuisivatkin, hyöty siitä jää pieneksi, jos viestintä on lapsenkengissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös