Mielipide

SaiPa on muotopuoli Liiga-seura ja Pekka Virta sen sekoilun uhri

LIIGA / Kolumni
SaiPa on nilkuttava Liiga-seura, joka näytti palkkaavan nimekkään päävalmentajan ja odottavan, että hän pelastaa.

Pekka Virta meni reilu vuosi sitten Lappeenrantaan kovin odotuksin tuoreena suomenmestarina. Sopimus oli suoraan kolmen vuoden mittainen. SaiPassa Virta sai tehdä asioita oman mielensä mukaan, sillä SaiPalla ei ole varsinaista urheilujohtoa. Oli vain toimitusjohtaja Jussi Markkanen ja Virta.

Ulospäin vaikuttaa siltä, että Virralle annettiin liikaa valtaa. On yritetty löytää Virran vaativaan kiekkokontrollipelitapaan sopivia pelaajia, ja ovi on käynyt molempiin suuntiin kiivaasti. Virta ei suostunut löytämään pelaajille sopivaa pelitapaa.

Virran aikakaudella SaiPan ulkomaalaishankinnat menivät totaalisen pieleen. Toki SaiPa joutuu resursseillaan etsimään korostetusti edullisia pelaajia, mutta silti juuri ulkomaalaisvärväysten on onnistuttava, jos SaiPa mielii menestyä. Viime kaudella ulkomaalaispelaajat olivat sisäisessäkin pistepörssissä sijoilla ynnä muut. Minkäänlaista jatkuvuutta ei ole päässyt syntymään, sillä jokaiselle kaudelle on rakennettu lähes täysin uusi joukkue. 

Vaikka toimitusjohtaja Markkanen vastaa seuran pelaajahankinnoista, on selvää, että päävalmentaja on saanut sanoa oman painavan sanansa jokaiseen hankintaan. SaiPa on tällä hetkellä ainoa Liiga-seura, jonka palkkalistoilla ei ole urheilutoimenjohtajaa eikä pelaajakoordinaattoria. SaiPa tarvitsee henkilökuntaa, joka vastaa urheilupuolen rakentamisesta. Joukkueen rakentaminen ei voi olla kenenkään sivuhomma Liigan tasoisessa sarjassa.

Virran oli määrä luotsata SaiPassa samanlainen projekti kuin KalPassa ja Lukossa. Luoda uutta seuraidentiteettiä, inspiroida pelaajakehitystä ja tuoda kilpailuetua. Lukossa projektin loppu tuotti parhaan mahdollisen lopputuloksen, mestaruuden. Kuopiossa Virta on menestynyt jopa kahteen otteeseen. Mutta nyt SaiPan ja Virran liitto romuttui ennen kuin saatiin aikaan oikein mitään.

Virta on hallitseva persoona, joka ilmoittaa asiat suoraan. Sellainen luonne ei tainnut sopia seuraan, jolta puuttuu kokonaisvaltainen visio kurssinsa kääntämisestä. Vaikutti siltä, että SaiPa palkkasi nimekkään päävalmentajan ja odotti, että hän pelastaa.

Joukkueessa, jossa kaikki on hyvin, ei vuodeta valmentajan ja pelaajien välisiä viestejä julkisuuteen. Liiga-joukkue, jossa kaikki on hyvin, tekee enemmän kuin 13 maalia kauden ensimmäisissä 11 ottelussaan. Seura, jossa kaikki on hyvin, ei päädy raastupaan häviämään entisille työntekijöilleen. Liiga-seura, jossa kaikki on hyvin, ylläpitää uskottavaa juniorikehitystä. Sekoilulle on tultava loppu.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös