Mielipide

Saatana saapuu Helsinkiin, mutta Jokerien onneksi ketään ei kiinnosta

KHL / Kolumni

Koska en voi olettaa, että otsikon sisältämä intertekstuaalinen viittaus avautuisi jokaiselle tätä kolumnia klikanneelle, niin aloitan venäläisen kirjallisuushistorian lyhyellä oppitunnilla.

Mihail Bulgakovin kirjoittama Saatana saapuu Moskovaan (ven. Мастер и Маргарита) on yksi korkeakulttuuristaan tunnetun kansan tunnetuimpia kaunokirjallisia teoksia, joka julkaistiin kokonaan vasta yli 25 vuotta Bulgakovin kuoleman jälkeen vuosina 1966–67.

Saatanan vierailu Neuvostoliiton pääkaupungissa Moskovassa kuvataan teoksessa sekasortoisena tapahtumasarjana, ja Bulgakov piikittelee romaanissa aikansa hirmudiktaattori Josif Stalinin aikaista neuvostoyhteiskuntaa ja ihmisten itsekkyydestä kumpuavaa alttiutta tulla huijatuksi sekä kirkasotsaista uskoa kommunistiseen järjestelmään.

Sekasorto on myös hyvä termi kuvaamaan koko tämän kauden KHL-sirkusta kaikkine käänteineen. Jokerien näkövinkkelistä tilanne on ollut varsin surullinen, sillä se nousee valtakunnan puheenaiheeksi enää vain lähinnä kohujen takia. Muuten se saa liitää visusti huomiolta piilossa.

Samanlaisen Bulgakovin tarinan voisi rakentaa Jokerien kuluneen KHL-kauden ja torstaisen kotiottelun ympärille, johon vieraaksi saapuu Valko-Venäjän pääkaupungista Minskistä paikallinen palloseura Dinamo.

Muistatte varmaan vielä, että minkälaisen kohun näiden kahden joukkueen edellinen kohtaaminen aiheutti? Jep.

Kyseistä ottelua ei lopulta ikinä pelattu, kun Jokereita kuljettanut Finnairin charterkone ei nostanut renkaitaan Helsinki-Vantaan asvaltista. Lopullista syytä Minskin-reissun viime hetken perumiselle tuskin saadaan tietää, mutta kohu jätti jälkensä.

Jokerit tarpoo tulipalojen keskellä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Torstaina ollaan jälleen perustavanlaatuisten kysymysten äärellä, kun Jokerit oikeasti ottaa ensimmäistä kertaa tällä kaudella mittaa Dinamo Minskistä.

Tietysti nyt ei pelata sekasorron pesäkkeessä Minskissä, mikä luonnostaan vaientaa kriittisiä suita aiheen ympärillä. Silmät sulkeutuvat, ongelmaa ei ole. Niama prabliem, kuten veli valkovenäläinen sanoisi.

Olemmeko kuitenkin niin sinisilmäisiä, että hyväksymme ilman mutinoita Valko-Venäjän diktaattorin Aljaksandr Lukašenkan kannattaman joukkueen ja samalla myös yhden politiikkansa propagandavälineen vierailun Suomeen?

Missä ovat nyt he, jotka vielä viime vuoden puolella suureen ääneen kritisoivat Jokerien aikomusta matkata Minskiin? Hiljaista on. Tosin on sanottava, että Suomen Kuvalehden toimittaja Tuomo Lappalainen on ansiokkaasti nostanut Twitterissä esiin Jokerien KHL-taipaleeseen liittyviä eettisiä ongelmia.

Ehkäpä koko aihe Jokerien ja Minskin dilemmasta ei kiinnosta enää juuri ketään, kuten ei ole alkua lukuun ottamatta kiinnostanut koko Jokerien seitsemäs kausi Itä-Euroopan diktaattorien pönkittämässä ruplaliigassa. Helsinkiläisseura ei näy mediassa, ei kuulu kahvipöytäkeskusteluissa.

Voi kuitenkin olla niin, että näkymättömyyden viitta pelastaa Jokerit lopulta uudelta kytevältä kohulta, mikä liittyy Dinamon vierailuun. Jos Pasilan Bolšoi-teatteriin päästettäisiin katsojia, melko varmasti yleisössä nähtäisiin Valko-Venäjän vastaisia mielenilmauksia.

torstai-iltana pelataan YYA-hengessä entisen Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungissa.

On helpompi välttyä kritiikiltä, kun pystyy liikkumaan katseilta piilossa.

Bulgakov kuvaili teoksessaan ihmisten hyväuskoisuutta eli kuinka ihmiset toistuvasti lankesivat saatanan houkutuksiin. Ihminen on erikoinen olento ja olemme hyväuskoiseen ajatteluun valitettavan taipuvaisia. Ei pelata Minskissä eli ongelmaa ei ole. Niinkö?

Sen sijaan torstai-iltana pelataan YYA-hengessä entisen Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungissa. Mielenosoittajat ovat poissa hallista ja diktaattori Lukašenkan hymni Me, valkovenäläiset on valmiina kajahtamaan ennen kiekon tippumista jäähän.

Ottelun aikana kuulen typötyhjän hallin katsomosta yksittäisen huudon: HYVÄ!

Hyvästä ollaan kuitenkin kaukana, kun moraali lakaistaan maton alle KHL-propagandan tieltä. Surullista, mutta valitettavan arkipäivästä tämän päivän Suomessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös