Mielipide

RoKi on matkalla suureen yllätykseen

MESTIS / Kolumni
Kun maalierot olivat runkosarjan jälkeen JoKP 48 ja RoKi -9, niin kumman joukkueen puolesta löisit rahojasi likoon?

Numerot eivät kerro kaikkea, mutta ne eivät myöskään valehtele. Niihin pohjaten ja niiden perusteella RoKilla ei pitänyt olla saumaa, vaan jatkoon tästä ottelusarjasta piti marssia JoKP. Kahden ottelun jälkeen RoKi johtaa ottelusarjaa 2−0 ja maalein 10−4, joten asetelma on kääntynyt päälaelleen.

Aloitetaan siitä, että Maso Lehtonen on näissä kahdessa ottelussa ollut virkaveljeään selvästi parempi. Vaikka hänellä ei ole ollutkaan samanlaista pelaajamateriaalia käytössä kuin menestyskausinaan Imatralla, niin hän on saanut joukkueen pelaamaan haluamallaan tavalla ja uskomaan omaan tekemiseen. Joukkueessa monet ovat ylittäneet itsensä ja nopeat jalat maustettuna kovaa pelaamisella ovat olleet myrkkyä vastustajalle.

Päävalmentajansa näköinen joukkue
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Kaikki tietävät maalivahtipelin tärkeyden ja numerot 10−4 eivät kerro oikeaa kuvaa näiden erosta tässä ottelusarjassa. Ei RoKin Vilho Heikkinen ole niin paljoa ollut JoKP:n Leevi Nikkistä parempi, vaan se ero on tullut siitä, miten muu joukkue puolustaa heidän edessään. RoKi on puolustanut maalinedustaa todella uhrautuvasti ja kovaa ja on siten antanut Heikkiselle mahdollisuuden loistaa. Lisäksi he ovat omissa paikoissaan olleet tehokkaita.

Kun päästään hyökkäyspelaamiseen, niin kysymys kuuluu missä ovat JoKP:n vaarallisen ykköskentän tehot? Missä on sen tehoduo Nicolas Werbik ja Aaron Miller? Ero esimerkiksi RoKin Zdenek Sedlàkiin, joka on molemmissa otteluissa tehnyt kaksi maalia ja syötön, on kuin yöllä ja päivällä.

Zdenek Sedlàk on ollut ottelusarjassa omaa luokkaansa
Kuva © Jarno Hietanen

RoKin kakkoskentältä voi odottaa vielä lisää tulosta ja puolustussuuntaan esiin on nostettava niin Heikki Huttunen kuin koko neloskenttä. Kun tähän lisätään vielä kovaa ja fyysisesti pelanneet Gabin Ville ja Lauri Heino, joista varsinkin jälkimmäinen on päässyt useamman JoKP:n pelaajan ihon alle, niin tilanne näyttää RoKin kannalta hyvältä.

JoKP:n paras kenttä on tässä ottelusarjassa ollut sen kolmoskenttä, ja myös Jiri Karafiat ansaitsee maininnan näkyvyydestään. Mutta fakta on, että ellei joukkueen runkosarjassa tuhoja tehnyt ykköskenttä rupea tekemään tulosta, niin kesäloma kutsuu. Sitä voisi pitää tähän ottelusarjaan lähdettäessä suurena yllätyksenä.

Pakkovoitto. Sen edessä JoKP keskiviikkona kotikaukalossaan on, sillä on ihan eri tilanne lähteä perjantaina jatkamaan sarjaa Rovaniemelle 2−1 tappiolla voitoissa kuin 3−0. Mutta helppoa siitä ei tule, kun pohjoisten miesten itseluottamus on tapissa onnistumisten seurauksena.

Kun JoKPn pääkäskijän Kari Martikaisen mukaan ensimmäisessä ottelussa RoKi teki paremmin niitä voittavia asioita ja toisessa oman joukkueen hermokontrolli petti ja tuli tyhmiä jäähyjä, niin ennakkosuosikin viittaa voitanee lähteä asettelemaan tästä eteenpäin RoKin harteille.

» Lähetä palautetta toimitukselle