Mielipide

Riian kisat ovat olleet karkkia kiekkokansalle ja karkkilaatikossa on vielä nameja tarjolla

MAAJOUKKUE / Kolumni
Ruotsin jääminen alkulohkoon toi kiekon arvokisoihin juuri oikeanlaista tunnetta. Kanada taisteli itsensä niukasti jatkopeleihin. Kisat ovat olleet imagollisesti silmäkarkkia kiekkokansalle.

Paljon on puhuttu tämän kevään Riian MM-kisojen olevan tasoltaan heikkoa näytöstä, joka täysin kuvaa kisojen pelillistä tasoa. Alkulohkon avausottelut jokaisella maalta olivat pelillisesti heikkoja. Kisojen edetessä otteluiden taso nousi oikeaan suuntaan. 

Mutta alkulohkon viimeisinä iltoina nähty kisojen isoin šokkiyllätys antoi uskoa koronakisojen olevan ei pelillisesti – vaan imagollisesti – parasta kiekkokarkkia vuosiin. On nähty hienoja maaleja, upeita yksilösuorituksia sekä unohtumattomia yllätyksiä kiekkokartan pienempien maiden nöyryyttäessä isompiaan. 

Ennakkosuosikki Ruotsin heikko turnaus päättyi ansaitusti alkulohkoon, näin avautuu Leijonille ja muille maille mahdollisuus loistaa parrasvaloissa. Kanadan kohtalo meinasi olla Tre Kronorin kaltainen, mutta vaahteralehdet selvittivät tiensä jatkopeleihin osin muiden maiden avustuksella.

Tre Kronor-mania sai ansaitsemansa kolauksen, mutta ensi vuoden kisoissa varmasti jokainen joukkue on halukas pelaamaan. 

Usein on kuultu väite, että varsinkin pohjoisamerikkalaiset joukkueet tulevat "lomalle" MM-kisoihin raskaan kauden päätteeksi. Kanadan heikohko alkulohko meinasi tämän väitteen todistaa oikeaksi, mutta mielestäni se on hyvinkin väärä. 

Saa ottaa talteen, Sveitsi pelaa kisojen loppuottelussa. 

Venäjä ja Yhdysvallat ovat pelanneet läpi turnauksen voittavaa jääkiekkoa, vaikka Venäjän viimeinen alkulohko-ottelu päättyikin niukkaan voittomaalikilpailuvoittoon Ruotsista. Tuo kaksikko on suurimpia mestarikanditaatteja, mutta Kanada tuo heille ison haasteen.

Jukka Jalosen luotsaamalla leijonalaumalla on hyvät mahdollisuudet mestaruuteen, vielä ei kuitenkaan kannata lähteä torille. Tšekki tuo leijonalaumalle ison vuoren kiivettäväksi, mutta Leijonien pelatessa turnauksen parhaimman pelinsä, suomalaisfanit voivat  suunnitella juhliaan.  

Itse viihdyn Riian kisoja katsoessani ja tulen myös tulevissa kisoissa viihtymään, olivatpa ne yllätykselliset tai eivät. Kazakstanin urhoollinen taistelu alkulohkossa ei riittänyt jatkamaan yllätyksien saagaa, kuitenkin kazakit ja muut pienemmät maat positiivisilla otteillaan vakuuttivat allekirjoittaneen. 

Saa ottaa talteen, Sveitsi pelaa kisojen loppuottelussa. Alppimaan vahva turnaus ansaitsee kruunun. Siinä olisi yllätystä kerrakseen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle