Mielipide

Rick Nash on NHL:n aivotärähdysongelman viimeisin uhri

NHL / Kolumni
Rick Nash ei halunnut lopettaa jääkiekkouraansa, mutta lopulta hänellä ei ollut muita vaihtoehtoja.

34-vuotias Rick Nash olisi fyysisiltä ominaisuuksiltaan edelleen yksi koko liigan vahvimmista voimahyökkääjistä, mutta lukuisat aivotärähdykset toivat pelaamiseen riskin, jota kukaan ei pelaaja ei halua ottaa. NHL:n on aika ottaa itseään niskasta kiinni ja panostaa pelaajiensa terveyteen.

NHL-pelaajien terveysongelmista on ollut viime aikoina paljon puhetta ja mediahuomiota ovat keränneet niin entisten pelaajien kuin entisten liigapomojen kommentit. Toimittajat ovat kaivaneet esiin muun muassa liigan entisen kurinpitäjän Colin Campbellin sähköposteja, joissa käydään kiivasta keskustelua päähänkohdistuneista taklauksista ja tappeluiden merkityksestä lajille.

Entisistä pelaajista kovinta ääntä on viime aikoina pitänyt pitkän linjan NHL-hyökkääjä Dan Carcillo. Kovista otteistaan tunnettu Carcillo on ollut uransa päättymisen jälkeen hyvin avoin NHL-tappelijan arjesta. Lukuisat aivotärähdykset ovat jättäneet jälkensä, eikä apua tahdo löytyä mistään.

NHL joutui syksyllä maksumiehen paikalle. Yli 300 NHL-pelaajaa haastoi liigan oikeuteen siitä, että se oli epäonnistunut varoittamaan pelaajiaan päähänkohdistuneiden taklauksien ja aivotärähdysten vaarallisuudesta.

Rick Nashin olemuksesta paistoi läpi halu palata jäälle. Ei hänen uransa näin pitänyt päättyä.

Liiga avasi lompakkonsa (yhteensä yli 18 miljoonaa dollaria), mutta tietyssä mielessä pelaajat poistuivat tilanteesta jälleen tappion nielleenä. Jokaisen pelaajan lompakkoon tipahti noin 22 000 dollaria, mutta liiga ei vieläkään suostunut tunnustamaan yhteyttä tappeluiden, aivotärähdysten ja rappeuttavan aivosairauden CTE:n välillä.

Nashin kaltaiset pelaajat tuovat uuden ulottuvuuden keskusteluun päähänkohdistuneista taklauksista ja muista iskuista. Hockeyfights.com-sivuston mukaan Nash tappeli NHL-urallaan seitsemän kertaa. Lukua voidaan pitää kohtuullisen pienenä.

Tappeluiden ohella Nash keräsi kuitenkin iskuja päähänsä useista taklauksista ja yhteentörmäyksistä. Herää kysymys, voiko päähänkohdistunut taklaus koskaan olla puhdas? Vahinkoja sattuu ja yhteentörmäyksiä on mahdoton välttää, mutta jokainen isku jää muistiin.

Nashin nimi lisätään listaan, jolla ovat myös muun muassa huippukiekkoilijat Eric Lindros ja Pat LaFontaine. Lindros ja LaFontaine joutuivat molemmat lopettamaan uransa 32-vuotiaana. Nash sai muutaman lisävuoden omalle uralleen.

Nash pudotti perheineen avauskiekon Columbus Blue Jacketsin ja New York Rangersin välisessä ottelussa viime sunnuntaina. Vaikka koko perhe hymyili leveästi valokuvaajille ja paiskasi kättä joukkueiden kapteenien kanssa, Rick Nashin olemuksesta paistoi läpi halu palata jäälle. Ei hänen uransa näin pitänyt päättyä.

Nyt NHL:n tehtävänä on keksiä, miten Nashin kaltaiset kohtalot vältetään, mieluiten mahdollisimman nopeasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle