Mielipide

René Faselin aikakaudella jääkiekko otti valtavia kehitysaskelia, mutta silti 27-vuotisesta ajanjaksosta jää hapan maku

MAAJOUKKUE / Kolumni
René Fasel ansaitsee tulla muistetuksi jääkiekon suurena kehittäjänä, vaikka negatiiviset asiat jättävät vahvan jälkensä sveitsiläisen pitkään puheenjohtajakauteen.

Lauantaina päättyy vuoden 1994 kesäkuusta asti kestänyt merkittävä aikakausi kansainvälisessä jääkiekossa, kun IIHF:n puheenjohtaja René Fasel jättää tehtävänsä. On täysin kiistatonta, että Faselin aikana jääkiekko on lajina ottanut valtavia askeleita eteenpäin, ja sveitsiläisen työpanos lajin eteen on varmasti ollut todella merkittävä.

Faselin aikana tapahtuneiden hyvien asioiden lista on pitkä. Urheilullisesti tärkein asia on luultavimmin ollut naisten jääkiekon valtava kehitys ja olympiastatuksen vakiinnuttaminen. Miesten puolella MM-kisojen rahalliset tuotot ovat kasvaneet huomattavasti ja nuorten MM-kisoista on kehittynyt IIHF:lle uusi rahasampo reilun kymmenen viime vuoden aikana.

Yleisesti ottaen Faselin aikana jääkiekon taso on kasvanut varsinkin perinteisten suurten maiden ulkopuolella, ja eurooppalainen ja pohjoisamerikkalainen jääkiekko ovat lähentyneet toisiaan merkittävästi. Nämä kaikki ovat asioita, joista Fasel ansaitsee sulan hattuunsa.

Silti on muistettava, että nämä kehitykset olisivat mitä todennäköisimmin tapahtuneet myös ilman Faselia. Hyvistä asioista huolimatta Faselin aikakaudesta jää silti hapan maku suuhun.

Varsinkin puheenjohtajakautensa jälkimmäisellä puoliskolla Fasel ajautui melkoisen irvokkaalla tavalla Venäjän ja Valko-Venäjän diktaattorien sylikissaksi. Fasel ei ole millään tavalla peitellyt lämpöistä suhdettaan näihin maihin, mistä räikein osoitus oli viime talvena keskellä Valko-Venäjän sisäpoliittista kriisiä tapahtunut halailu presidentti Aljaksandr Lukašenkan kanssa.

Fasel ja NHL:n komissaari Gary Bettman ovat olleet jääkiekkomaailman nokkamiehiä lähes yhtäjaksoisesti 1990-luvun alkupuolelta lähtien.
Kuva © Getty Images

Fasel on usein nähty iloisissa tunnelmissa kiekkokatsomossa Vladimir Putinin seurassa ja sveitsiläinen on myöntänyt kokevansa suurta myötätuntoa Venäjää kohtaan. Väläyttipä Fasel juuri ennen vetäytymistään, että hän saattaisi saada Venäjän kansalaisuuden mikäli oppisi venäjän kielen.

Vuoden 2009 MM-kisojen aikana ilmennyt lahjusskandaali synkensi Faselin mainetta rajusti, eikä epäilyksien verho pimeän rahan vastaanottamisesta ole vuosien varrella hälvennyt. Kuinka paljon esimerkiksi Faselin Venäjä-rakkaudessa on lopulta kyse puhtaasti rahasta?

IIHF ja Fasel eivät ole poikkeuksia urheilumaailman kattojärjestöjen joukossa – varsinkin kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on rypenyt vuosikymmenet korruption kourissa. Asenneilmapiiri "herrojen rötöksiä" kohtaan niin politiikassa kuin huippu-urheilussa on jyrkentynyt vahvasti 2000-luvun aikana, kun sumutuksia on yhä vaikeampi piilotella median ja journalismin kasvun ansiosta.

27 vuotta on niin pitkä aika, ettei silloisista huippupelaajistakaan ole aktiivisena jäljellä kuin yhä ikinuorena Tšekin Extraligassa tehoja takova Jaromír Jágr. Maailma on muuttunut, jääkiekko on muuttunut ja myös IIHF:n on muututtava kehityksen mukana.

Siksi onkin omalla tavallaan helpotus, että Faselin lähes 30 vuotta kestänyt ote jääkiekkomaailman vallankahvasta tulee nyt päätökseen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle