Mielipide

Rautakorpi lähetti koronasairaat treeneihin − kantaako Tapparan urheilujohtaja vastuun vai "vastuun"?

LIIGA / Kolumni
Ilta-Sanomat kertoi, että Jukka Rautakorpi oli lähettänyt kaksi koronatartunnan saanutta Tapparan junioripelaajaa jäälle Hakametsän harjoitushalliin. Sen lisäksi, että kokenut valmentaja ja seuran urheilujohtaja kehotti nuoria rikokseen, oli teko vastuutonta hölmöilyä, missä pelkkä virhearvioihin vetoaminen ei riitä.

Nuorilla pelaajilla oli koronatartunnoistaan huolimatta päällimmäisenä mielessä tulevat pudotuspelit ja pelikunnon ylläpitäminen. Ymmärrettävää. Ei hyväksyttävää, missään nimessä, mutta hinku päästä jäälle oli varmasti kova.

Sen sijaan Jukka Rautakorven ja Tapparan toiminta on täysin käsittämätöntä. Tapparan toimitusjohtaja Mika Aro kommentoi Ilta-Sanomille kuinka karanteeniin joutunut voi käydä ulkoilemassa. Karanteeniin määrätään kuitenkin vain tartunnalle altistuneet henkilöt. Tartunnan takia eristykseen määrätty ei saa poistua kotoaan mistään syystä.

Tällainen hapuilu perusasioiden kanssa olisi edes jotenkin ymmärrettävissä, jos emme olisi eläneet yli vuoden jo uutta korona-aikaa. Kymmenien huippu-urheilijoiden tekemisistä ja työnteosta vastaaville henkilöille ei voi tulla yllätyksenä, että eristykseen määrättyä ei voi lähettää hallille treenaamaan.

Ei vahingossa, ei virhearvion vuoksi, ei väärinymmärryksen takia. Ei ole mitään selitystä. On vain piittaamattomuutta ja usko siihen, että junioreiden pelituntuma on koronan leviämisen estämistä tärkeämpi asia.

Rautakorpi on aina elänyt omassa "urheilu-umpiossaan". Valmentajaurallaan hän ei välittänyt suuremmin seurojensa taloudesta, kannattajista, mediasta tai mistään muusta kuin urheilusta. Se myös toi menestystä vuosi toisensa jälkeen. Ei siis ollut yllätys, että se oli juuri Rautakorpi, joka tähän tilanteeseen on itsensä ajanut.

Monissa asioissa Liiga-seurat ovat näyttäneet erinomaista esimerkkiä niin omien seurojensa jäsenille, muille urheilijoille, omille kannattajilleen kuin laajemmin kaikille suomalaisille. Lähes kaikkialla järjestelyt ovat olleet tip-top kaikin osin ja Liiga oli todellinen edelläkävijä syksyllä katsojien maskipakkojen kanssa.

On todennäköistä, että jäällä käyneet juniorit eivät ole altistaneet ketään muuta. He myös selvinnevät ilman muita seurauksia teostaan, vaikka eristysmääräyksen noudattamatta jättäminen on rikos ja siitä voidaan sakkoja tai pahimmillaan jopa vankeustuomio antaa.

Rautakorven kommenteista kuitenkin ilmenee, että tämä ei ollut mikään yhtäkkinen aivopieru. Karanteeniin mahdollisesti joutuneet altistuneet ovat harjoitelleet keskenään omilla vuoroillaan. Tässäkin sääntöjä ja lakia on vähintäänkin venytetty todella paljon, jos ei yhtä suoranaisesti rikottu.

Tapparan urheilujohtajan kertoo kantavansa vastuun asiasta. Miten? Kertomalla julkisesti − vasta seuran jäätyä kiinni asiasta −, että hän on "tulkinnut" asioita virheellisesti?

Voiko seuran junioripelaajia rikoslain mukaisen terveydensuojelurikkomuksen tekemiseen ohjannut henkilö jatkaa tehtävässään? En näe mitään tilannetta, missä vastaus voisi olla muuta kuin yksiselitteinen ei. Siinä ei minkään virhearvioiden taakse piiloutuminen pitäisi vaikuttaa asiaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös