Mielipide

Raivaathan, Jussi Tapola, pelipaikan Kasper Simontaipaleelle Tapparan kärkiketjuihin

LIIGA, MAAJOUKKUE / Kolumni
Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa tehoillut Kasper Simontaival ansaitsee Tapparassa kunnon roolin − vaikka sitten vaisusti pelanneiden tähtien kustannuksella.

Tapparan alkukausi Liigassa on ollut pettymys: 2010-luvun kestomenestyjä on pistekeskiarvolla ja ylivoimatehokkuudella mitattuna vasta kahdeksanneksi paras joukkue, alivoima on Liigan kuudenneksi huonointa.

Odotukset olivat korkealla, kun päävalmentaja Jussi Tapola, maalivahti Dominik Hrachovina ja kapteeni Jukka Peltola tekivät paluun kirvesrintoihin.

Tapola ei kuitenkaan ole saanut pelikirjaansa toimimaan, ja Hrachovinan torjuntatyöskentely on ollut kammottavaa. Peltola on hoitanut tonttinsa odotetusti, mutta hyökkäyspelaamisessa odotusarvoiset kärkipelaajat − kuten Kristian Kuusela ja Charles Bertrand − ovat olleet pettymyksiä.

Onnistuneiden MM-kisojen jälkeen Simontaival pelaa varmasti kovalla itseluottamuksella ja toisi jumiutuneeseen joukkueeseen uutta energiaa.

Kyllä, Bertrand ja ketjukaverinsa Patrik Virta ovat Tapparan sisäisessä maalipörssissä jaetulla kakkossijalla. Kyllä, Kuusela on tehnyt 12 pistettä 20 pelissä. Viime viikkoina Tapparan hyökkäyspeliä on kuitenkin johtanut kaksikko Anton Levtchi ja Kristian Tanus.

Kuuselan saldo viidestä viime pelistä on yksi syöttöpiste, ja konkarin tehoista valtaosa on muutenkin syntynyt helpoista syötöistä puolustaja Valtteri Kemiläiselle. Loka-marraskuussa tehoilleen Virran saldo kuuteen viime peliin on yksi osuma. Bertrand on hieman piristynyt hämmentävän heikon alun jälkeen, mutta edelleen maalitykki on kaukana parhaasta tasostaan.

Tapparan kannalta kiusallisinta on, että tämä alisuorittava kolmikko on ollut jo pitkään Tapparan kiintein hyökkäysketju. Kuusela on myös hyökkääjien peliaikakuningas ja myös Virta sekä Bertrand ovat luottohyökkääjiä.

Piristysruiske Tapparan hyökkäyspeliin on kuitenkin olemassa: Kasper Simontaival on ollut alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen parhaita hyökkääjiä, ja erityisen ilahduttavaa oli tasonnosto kahden maalin muodossa välieräpelissä kahden vaikeamman ottelun jälkeen. Laukaus, pelisilmä ja jopa pienikokoisen hyökkääjän taklaushalukkuus ovat vakuuttaneet läpi turnauksen.

18-vuotias laitahyökkääjä on päässyt kokeilemaan Tapparassa jo kahdella aiemmalla kaudella ja tälläkin kaudella seitsemässä pelissä, mutta rooli on jäänyt pieneksi.

Mitään ei menetä, jos muutamaan peliin antaa merkittävän roolin nuorelle, eteenpäin pyrkivälle lupaukselle ja pudottaa alisuorittavan tähden pienemmälle peliajalle.

Onnistuneiden MM-kisojen jälkeen Simontaival pelaa varmasti kovalla itseluottamuksella ja toisi jumiutuneeseen joukkueeseen uutta energiaa. Los Angeles Kingsin kolmoskierroksen varaus tarvitsee kuitenkin liigatasollakin enemmän peliaikaa kuin vajaat kymmenen minuuttia onnistuakseen – ja auttaakseen joukkuettaan.

Kuuselaa voidaan jo pitää Tappara-ikonina, ja Virta sekä Bertrand ovat sitoutuneet joukkueeseen kevääseen 2023 asti. Eli missään nimessä ei ole helppoa pudottaa kärkinimiä arvoasteikossa alaspäin, mutta tällä hetkellä kohtaavat sekä tarve että tarjonta.

Tappara kaipaa muutosta, ja tarjolla on maajoukkueessa maaleja mättänyt energiapakkaus. Mitään ei menetä, jos muutamaan peliin antaa merkittävän roolin nuorelle, eteenpäin pyrkivälle lupaukselle ja pudottaa alisuorittavan tähden pienemmälle peliajalle.

Iso hyöty on sen sijaan mahdollisuus saada, jos Jussi Tapola vain uskaltaa joukkuettaan ravistella.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös