Mielipide

Rahakkaan jatkosopimuksen saaneen Roope Hintzin kannattaa ottaa mallia Brock Nelsonista – Stars-hyökkääjälle on avautumassa merkittävä rooli ensi kaudella

NHL / Kolumni
Kolmivuotinen jatkosopimus oli merkki luottamuksesta, ja Tyler Seguinin poissaolo mahdollistaa Roope Hintzille jopa kärkiroolin.

Roope Hintz oli heti toisella NHL-kaudellaan Dallas Starsin parhaita hyökkääjiä: runkosarjassa suomalainen viimeisteli 19 osumaa, parempaan pystyi vain Denis Gurjanov. Pudotuspeleissä Hintz pelasi paitsi tehokkaasti myös kokonaisvaltaisesti paremmin.

Tulokassopimuksen jälkeen Hintz teki kolmen vuoden jatkosopimuksen, jonka keskimääräinen vuosiansio on yli kolme miljoonaa dollaria. Vertailun vuoksi venäläislupaus Gurjanov teki aiemmin syksyllä vuoden lyhyemmän jatkon – keskimääräinen vuosiansiokin jää yli puoli miljoonaa dollaria pienemmäksi, vaikka Gurjanov oli päättyneellä kaudella Starsin paras maalintekijä.

Ykköskierroksella varattu venäläinen on lähtökohtaisesti seuran kirkkaimpia hyökkääjätoivoja, mutta Hintz on ehtinyt ansaita kovemman luoton.

Starsin ykkössentteri Tyler Seguin on alustavien tietojen mukaan sivussa peleistä huhtikuulle asti, joten seura kaipaa kipeästi luotettavaa sentteriä. Niin ikään tänä syksynä jatkosopimuksen tehnyt Radek Faksa on kelpo kahden suunnan pelaaja, mutta ei tarjoa hyökkäyspeliin samanlaista uhkaa kuin Hintz.

NHL:n palkkatietoja seuraavan CapFriendly-sivuston mukaan yksi Hintzin sopimuksen läheisimpiä verrokeita on New York Islandersin Brock Nelsonin samassa tilanteessa eli tulokassopimuksen jatkoksi vuonna 2015 tekemä sopimus. Nelsonilla oli tuolloin alla 20 maalin kausi, mutta seuran kirkkaimpana tähtenä loisti ykkössentteri John Tavares.

Tänä päivänä tuon roolin on ottanut Mathew Barzal, mutta myös Nelson on pikku hiljaa nostanut profiiliaan. Varsinkin viime kauden pudotuspeleissä yhdysvaltalaissentteri oli jopa joukkueensa johtohahmoja.

vaikka ykkössentterin tontti on Hintzin ulottumattomissa, on paikka ykkösketjun laidassa realistinen mahdollisuus.

Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, mutta Nelsonin urakehitys voisi toimia Hintzille inspiraationa.

Seguinin poissaolo tulevan kauden ennakoidusta alusta tarjoaa suomalaishyökkääjälle upean näyttöpaikan, vaikka ykkössentterin tontti onkin pitkällä tähtäimellä ulottumattomissa. Hyvällä pelillä paikka ykkösketjun laidassa on kuitenkin realistinen mahdollisuus.

Kapteeni Jamie Bennin kehityskäyrä on laskusuunnassa – toinen konkarihyökkääjä Aleksandr Radulov pelasi myös todella vaisun kauden. Seguinin ensi kaudesta uskaltaa ennustaa vaikeaa leikkauksesta toipumisen myötä. Joe Pavelskilla on ikää jo 36 vuotta ja alla uran kehnoin saldo täydellä kaudella. Gurjanov puolestaan on pelannut vasta yhden kokonaisen NHL-kauden.

Niinpä valokeila osuu Hintziin, jolla myös on vasta rapiat 100 NHL-peliä plakkarissa, mutta jälki on ollut hyvää, ja alkavalla kaudella tarjolla on vielä isompi näytönpaikka. Jos jatketaan vertailua Nelsoniin, hän jäätyi oman kolmivuotiskautensa ratkaisuhetkillä, mutta on sittemmin Barry Trotzin alaisuudessa onnistunut paremmin – tällä hetkellä Nelson aloittaa toisen kauden kuusivuotisesta sopimuksestaan, joka on Islandersin kovapalkkaisimpia.

Starsin päävalmentaja Rick Bownessia puolestaan voi verrata Trotziin ainakin puolustus ensin -mentaliteetin osalta. Hintz saakin arvokasta oppia puolustustaitoihinsa, mutta tulevalla kaudella odotukset ovat ensisijaisesti hyökkäyspelissä.

Kolmivuotisen sillan päässä odottaa isompi rooli ja tienesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös