Mielipide

Poikkeusolot tarjoavat NHL:lle mahdollisuuden: pudotuspelien karsintakierros olisi tervetullut taalajäille jatkossakin

NHL / Kolumni
NHL:n pudotuspelien karsintakierros toimii jopa poikkeusoloissa – tuleva 32 joukkueen sarja lähes edellyttää nykyistä laajempia jatkopelejä.

Säälipleijarit – jo pelkkä sana tuntuu ikävältä, ja suuhun tulee paha maku. Kotimaisessa Liigassa puolivälieriä edeltävään kierrokseen on jo totuttu, mutta NHL kokeili vastaavaa vasta koronan ja vajaan runkosarjan pakottamana.

Tämän kauden pudotuspelikokemus ei puuttuvan yleisön ja kuplaympäristön vuoksi ole aivan autenttinen, mutta tällaisenaankin pudotuspelien karsintakierros on jatkossa tervetullut NHL:ään.

Tuntuisi oudolta, että lajin ykkössarjassa puolet joukkueista jäisi pudotuspelien ulkopuolelle.

Esimerkiksi Itäisen konferenssin viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin päässyt Montréal Canadiens on pudottamassa sarjan ennakkosuosikkia Pittsburgh Penguinsia. Lännen puolellakin Edmonton Oilers ja Nashville Predators ovat vaikeuksissa runkosarjassa heikommin pärjänneitä Chicago Blackhawksia ja Arizona Coyotesia vastaan.

Ilman karsintakierrosta tällaisia sarjoja ei olisi edes pelattu.

Pitkä pelitauko ja halliolosuhteet varmasti vaikuttavat pelin tasoon, mutta huiput ovat olleet huippuja myös poikkeusoloissa. Carolina Hurricanesin Sebastian Aho dominoi New York Rangersia vastaan. Connor McDavid latoi hattutempun ja on kolmeen peliin nykäissyt viisi maalia – vastapuolella Jonathan Toews on jälleen kerran syttynyt pudotuspeleihin ja tykittänyt neljä osumaa kolmeen peliin.

NHL:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella on totuttu näkemään yllätyksiä, mutta tänä kesänä (!) on raivokkainta taistelua nähty juuri joukkueilta, jotka eivät normaalitilanteessa olisi mahtuneet jatkopeleihin mukaan.

Ensi kauden jälkeen NHL myös laajenee 32 joukkueen sarjaksi, kun Seattle Kraken liittyy mukaan. Tuntuisi oudolta, että lajin ykkössarjassa puolet joukkueista jäisi pudotuspelien ulkopuolelle. Kausi toki pitenisi, mutta miksei runkosarjasta voisi nipistää muutamaa ottelua.

Enemmän otteluita tarkoittaa myös enemmän rahaa, ja pudotuspelijoukkueiden lisääminen voisi hieman vähentää moraalisesti kyseenalaista "tankkaamista" eli kärkipään varausvuorojen tavoittelua esimerkiksi kauppaamalla runkopelaajia tai peluuttamalla heikompaa maalivahtia.

Olisi hölmöä hyvän kokemuksen jälkeen olla kokeilematta vastaavaa käytäntöä suunnitellusti.

The Athleticin toimittajan Pierre LeBrunin mukaan omistajat, GM:t ja valmentajat ovat puoltaneet ajatusta, kun taas NHL-komissaari Gary Bettman ja pelaajayhdistys NHLPA toppuuttelevat. Bettman esimerkiksi on lausunut, että nykyinen järjestelmä on upea eikä kannata korjata sellaista, joka ei ole rikki.

Minulla on uutisia arvon komissaarille: NHL:n pudotuspelijärjestelmä on rikki. Divisioonien parhaille korvamerkityt paikat aiheuttavat sen, että 16 absoluuttisesti parasta joukkuetta eivät välttämättä pääse pudotuspeleihin. Konferenssit ja divisioonat ovat myös keskenään merkittävästi eritasoisia.

En väitä, että kaikki ongelmat ratkeaisivat pudotuspelijoukkueiden määrää lisäämällä, mutta vielä keskeneräinen karsintakierros on jo poikkeusoloissakin tarjonnut nautinnollista peliä ja potentiaalisia yllätyksiä. Olisi hölmöä hyvän kokemuksen jälkeen olla kokeilematta vastaavaa käytäntöä suunnitellusti ja vakaissa olosuhteissa.

Merkityksellisten NHL-pelien määrän lisääminen nykyisestä järjestelmästä olisi positiivista pelaajille, omistajille ja yleisölle. Kenen muka pitäisi vielä hyötyä, että NHL voisi uudistua?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös