Mielipide

Pohjoisen puhurin viima on nyt pelkkä hento hönkäys – Kärppien vaikea alkukausi monen tekijän summa

LIIGA / Kolumni
Oulun Kärppien alkukautta ovat varjostaneet useat ongelmat. Joukkuetta on vaivannut tehottomuus, ailahtelevuus ja kurittomuus. Oululaisten ongelmat voivat johtua monesta eri tekijästä, mutta yksi on selvä: Lasse Kukkosen puuttuminen.

Liigan päätös jäädä joulukuun alussa tauolle tuli osalle joukkueista todella hyvään saumaan – alkukauden enemmän tai vähemmän rämpinyt Kärpät on yksi näistä. Kärppien tauko venähtää lähes kuukauden mittaiseksi. 

Runkosarjassa kahdeksatta sijaa miehittävän oululaisryhmän odotettiin ennen kauden alkua keikkuvan sarjan piikkipaikoilla alusta loppuun, mutta koronaviruksen vaikeuttama alkukausi on ollut Kärpiltä vaisu. On toki huomioitava, että Kärpät on ainoa joukkue, joka on pelannut ainoastaan 16 ottelua. Mikäli Kärpät ottaisi kaventavassa pelissään täyden kolmen pisteen voiton, se nousisi sarjassa jo useamman sijan ylöspäin. Silti pistekeskiarvolla mitattunakin oululaiset ovat jääneet jo selvästi Ilveksen ja Lukon tahdista.

Kärpät aloitti kauden loistavasti. Se voitti neljä ensimmäistä otteluaan maalierolla 19–8 ja keräsi 12:sta mahdollisesta sarjapisteestä täydet 12. Kauden viidennen ottelunsa Kärpät hävisi KalPalle luvuin 5–1, minkä jälkeen joukkue asetettiin karanteeniin positiivisen koronalöydön johdosta.

Karanteenin aikana pikkupetojen ongelmat alkoivat. Joukkueen otteet ovat ailahdelleet siitä asti.

"hyvän ja huono illan ero liian suuri"

Kärpät on karanteenin jälkeen pelannut 11 ottelua, joista se on voittanut kuusi. Kuudesta voitto-ottelusta kaksi on ratkennut jatkoajalla. Kun tarkastellaan Kärppien tappioita tauon jälkeen, esiin nousee ihmetystä herättävä fakta: Kärpät on viidessä tappioon päättyneessä kamppailussa tehnyt kaikissa yhden maalin tai vähemmän. Otanta on lyhyt, mutta Kärppien kokoonpano vilisee taitoa, eikä vastaavien lukemien pitäisi olla Kärppien tasoiselle joukkueelle normi – pikemmin poikkeus. Yhteenvetona, oululaiset ovat kauden kaikissa tappioihin päättyneissä otteluissa tehneet yhden maalin tai vähemmän.

Kärppäjoukkueen hyvän ja huonon illan ero on liian suuri. Ei välttämättä pelillisesti, mutta tuloksellisesti.

Oululaiset palasivat pelien makuun kotiluolassaan Pelicansia vastaan. Lahtelaiset voittivat ottelun 1–2. Kärpät ei pelannut ottelussa huonosti, mutta joukkueen viimeistely ontui.

Oululaiset ovat olleet pääsääntöisesti otteluiden alussa pelin päällä ja hallinneet kiekkoa. Vaikuttaa siltä, kuin Kärpät hakisi heti otteluiden avauserissä voittoihin kantavia maaleja, koska pelkäävät, mitä loppupeli tuo tullessaan. Etenkin ennakolta kovia joukkueita vastaan.

Kärpät antautuu liian usein toisten ja kolmansien erien ensimmäisten ja viimeisten viisiminuuttisten aikana. Varsin tunnettu suomalainen sanonta "sota ei yhtä miestä kaipaa" ei päde Kärppiin tällä hetkellä. Kärpät tarvitsee johtajuutta nähtyä enemmän. Ja ei, edellinen lausunto ei ole piikki uutta kapteenia Mika Pyörälää kohtaan. Pyörälä on kaukalossa niin esimerkillinen pelaaja ja johtaja kuin vain voi olla. Mutta, kun Pyörälä näyttää kaukalossa esimerkkiä, kuka pitää puheet penkillä tai pukukopissa?

"kärpät tarvitsee lasse kukkosta"

Kun Kärpät pelasi HIFK:ta vastaan marraskuun puolessa välissä, HIFK tappoi pelin kahdella kolmannen erän alun pikamaalilla. Kun Tappara vieraili Oulussa, tamperelaiset siirtyivät kahden maalin karkumatkalle toisen erän ensimmäisellä minuutilla.

Vaikka asia on todettu jo useaan kertaan kuluvan kauden aikana, todettakoon se vielä kertaalleen: Kärpät kaipaa Lasse Kukkosta.

Kärppien joukkueessa on riittävästi kokemusta Pyörälän, Jari Sailion, Shaun Heshkan, Jussi Jokisen ja nyt myös Juhamatti Aaltosen muodossa, mutta kukaan edellä mainituista ei nauti samanlaista ikonin asemaa oululaisessa jääkiekkokulttuurissa kuin Kukkonen. 

Useissa medioissa on pyöritelty myös sitä, onko päävalmentaja Mikko Manner "menettänyt joukkueensa". Mannerin pelitavalle on tyypillistä virheiden salliminen myös sillä kustannuksella, että aika ajoin omissa kolisee. Tällainen lähestyminen tuo pelaajille vapautta ja itsevarmuutta, kun huomataan valmentajan luottavan.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että virheiden salliminen on mennyt Kärpissä jo yli. On toki mahdotonta sanoa mitä joukkueen pukukopissa tapahtuu, mutta katsomoon Kärppien pelaaminen näyttää, kuin samoja virheitä toistettaisiin jatkuvasti. Epäkelvollisista ratkaisuista ei rankaista.

Kärpissä on tällä kaudella havaittu myös oululaisille harvinaislaatuisia turhautumisia ja jopa ylilyöntejä. Tiukat pelit nostattavat luonnollisesti tunnetasoa, mutta Kärppien kasetti on pysynyt viime vuosina kasassa. Nyt tämä kapasiteetti on madaltunut ailahtelevien otteiden tuoman turhautuneisuuden vuoksi.

Nykyjääkiekossa on yhä harvinaisempaa, että sama valmentaja on joukkueen ruorissa pidemmän ajanjakson. Manner on kertonut tämän olevan viimeinen kausi oululaisjoukkueen peräsimessä tällä erää. Myös Kärpät on tiedottanut Lauri Mikkolan ottavan joukkueen haltuunsa ensi kaudella. Tämä on hyvä kaikille osapuolille.

Kärpät kaipaa herätystä. Miten se tapahtuu, sitä ei varmasti kukaan tiedä. Se on kuitenkin varmaa, että Oulussa tehdään niska limassa töitä ongelmien ratkaisemiseksi. Nähtäväksi myös jää, kuinka Kärppien Pohjois-Amerikan lainojen Jesse Puljujärven ja Janne Kuokkasen lähtö vaikuttaa joukkueeseen. Vaikka molemmat pelaajat ovat olleet odotuksiin nähden vaisuja, heidän myötään poistuu myös roima annos tulivoimaa, dynaamisuutta ja ennen kaikkea potentiaalia.

Kaksikon lähtö on nähtävä Oulussa mahdollisuutena. Tämän myötä muun muassa Aleksi Mustonen ja Tino Metsävainio saanevat lisää vastuuta.

Mikäli viime vuosien kestomenestyjä Kärpät saa kurssin käännettyä oikeaan suuntaan, voi puolen Suomen joukkueen odottaa olevan mahdollisten pudotuspelien aikaan jälleen kerran kova luu.

» Lähetä palautetta toimitukselle