Mielipide

Pohjois-Amerikan täydennykset näyttävät Naisleijonien suunnan − nyt on aika mitata laatua

MAAJOUKKUE / Kolumni

Naisleijonat pelaa joulukuussa Ruotsissa viiden maan EHT-turnauksessa. Edellisen kerran Suomen naiset olivat kaukalossa marraskuussa kotimaan kentillä. Nyt valitussa joukkueessa on paljon samoja naamoja kuin silloinkin, eikä siinä ole juuri mitään yllättävää. Noora Tulus ja Viivi Vainikka ovat jatkossa Naisleijonien ykköstykit.

Mukana ovat myös Kärppien nuoret Oona Havana ja Anna-Kaisa Antti-Roiko, joten heidän kohdallaan ei vaikuta olleen kyse mistään kertakokeilusta. Hyvä niin. He tuntevat toisensa, ovat monikäyttöisiä ja etenkin Havana on vahva viimeistelijä.

Päävalmentaja Juuso Toivola toi johtoryhmänsä kanssa joukkueeseen uutta ilmettä Atlantin takaa, kun maalivahti Sanni Ahola, puolustajat Sini Karjalainen ja Krista Parkkonen sekä hyökkääjä Jenniina Nylund pukevat joulukuussa leijonapaidan päälleen. Nyt ryhmässä panostetaan selvästi parhaaseen mahdolliseen laatuun, jos marraskuussa joukkueen tavoite oli luoda ryhmähenkeä myrskyjen jälkeen.

Ruotsissa pelattavissa otteluissa Naisleijonien on pystyttävä rakentamaan edellisturnauksen otteiden päälle. Kotiturnauksen antia purkaessaan Toivola mainitsi, että puolustuspeli oli kunnossa ja joukkuehengessäkään ei ollut moitteen sijaa. Maalinteon tehokkuus oli kuitenkin seikka, jossa Toivola halusi parannusta.

Parannuksen aika on nyt. Joukkueeseen on selvästi kasattu Suomen parhaat voimat juuri maalintekoa silmällä pitäen. Naisleijonissa on yhä roolipelaajia, mutta kärki on muotoutunut teräväksi iskukoneeksi. Erityisesti Luleå IF:n kaksikko Tulus ja Vainikka sekä ketjun kolmas lenkki Elisa Holopainen ovat siinä asemassa, että verkon on heiluttava.

Parannuksen aika on nyt. Joukkueeseen on selvästi kasattu Suomen parhaat voimat juuri maalintekoa silmällä pitäen.

Pohjois-Amerikassa 19 peliin 24 pistettä iskenyt Nylund tuo leveyttä kärkiketjuihin. Pisteitä odotetaan myös maajoukkueessa, vaikka edelliset olympialaiset sekä MM-kisat menivät häneltä hiljaisemmissa merkeissä. Roolikin oli tuolloin erilainen. Nyt edestä ovat sivussa muun muassa Susanna Tapani ja Michelle Karvinen.

Myös puolustusosastolta löytyy kiekollisesti kyvykkäitä pelaajia. Karjalainen ja Parkkonen osaavat paitsi hoitaa oman pään kuntoon, myös avata peliä terävillä syötöillään. Varsinaisina ylivoiman pyörittäjinä nähtäneen edelleen Jenni Hiirikoski, Sanni Rantala ja marraskuussa säväyttänyt Siiri Yrjölä.

Naisleijonien parhaat kortit ovat pöydässä. Näillä ässillä on pystyttävä tekemään tulosta nyt, jotta joukkue voi lähteä luottavaisin mielin MM-jäille. Ryhmä on todennäköisesti silloinkin pitkälti tämä. Ulkopuolelta ei ole enää itsestäänselviä tulijoita jonoksi asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös