Mielipide

Pitsiturnaus saa täydet katsomot, mutta juniorit odottavat pihalla − hallitus pettää lupauksensa nuorille urheilijoille

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen hallituksen julkaiseman koronapandemian exit-suunnitelman mukaan ensimmäisenä halutaan purkaa lapsia ja nuoria koskevia rajoituksia. Todellisuudessa aivan vihonviimeiseksi jonon perälle on heivattu nuoret urheilijat.

Ensimmäisenä hallitus avaa ravintolat. Siis ne paikat, joissa läpi koronapandemian on globaalisti todettu olevan erittäin suuri riski tartuntojen syntymiselle. Jo kesäkuussa aiotaan poistaa ravintoloilta myös asiakasmäärä- ja aukioloaikarajoitukset.

Kaikkien yleisötilaisuuksien viimeisetkin rajoitukset poistuvat heinäkuussa. Tulevalla kaudella siis jo Pitsiturnauksen avauspeliin saisi ottaa hallin täyteen viimeistä paikkaa myöden. Tämähän kuulostaa hyvältä?

Hallitus palvoo kuningas endorfiinin sijaan kuningas alkoholia

Ei urheilevan nuoren kannalta. Samaan aikaan kun nämä kaikki korkeimman tartuntariskin tapahtumat sallitaan täysin rajoituksitta, eivät 12-19-vuotiaat nuoret pääse vielä edes harrastamaan, harjoittelemaan tai kilpailemaan.

Hallituksen linja on, että sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta voi alkaa aikaisintaan elokuun alussa. Nuorten liikuntaharrastukset eivät ole siis prioriteetti hallitukselle, vaan jonon hännille lykätty merkityksettömyys.

Jo nyt pandemia on aiheuttanut sen, että monissa urheiluseuroissa on nähty nuorten katoavan toiminnasta jatkuvana virtana. Harjoittelu yksin kotona ei harrastamisen intoa kanna.

Juniorijääkiekossa niin pelit kuin harjoituksetkin ovat jääneet tällä kaudella kesken suurelta määrältä joukkueita. Kun halleihin ja kaukaloon ei päästä takaisin kuin aikaisintaan elokuussa, tämä vaikuttaa merkittävällä tavalla haitallisesti myös tulevaankin kiekkokauteen.

Seurassa urheileminen on keskeytynyt tuhansilta nuorilta. Lajiliittojen kyselyiden perusteella huolestuttavaa on, että aivan liian moni ei aio palata takaisin lajinsa pariin. Heistä jokainen pitäisi saada takaisin urheilemaan ja liikkumaan.

Tämän pitäisi tapahtua nyt. Ei ensi kuussa, ei kesällä, ei varsinkaan viimeisenä rajoitettavana toimintana. Nyt, tänään.

Tiedämme, että lasten ja nuorten rooli viruksen leviämisessä on hyvin vähäinen. Sisäliikunta on järjestettävissä vielä turvallisuutta maksimoiden valmentajien suunnittelemin turvatoimin ja välttämällä ahtaisiin pukukoppeihin kerääntymistä.

Hallituksen esittämän kaltainen suunnitelma olisi voinut olla hyväksyttävissä huhtikuussa 2020, kun tieto viruksesta ja sen leviämisestä eri ympäristöissä oli vielä niukkaa. Nyt kun tiedämme jo paljon enemmän, tämä on anteeksiantamatonta − etenkin kun hallitus kerta toisensa jälkeen korostaa haluavansa lapsille ja nuorille mahdollisimman vähän negatiivisia vaikutuksia.

Jäähalli saa täyttyä aikuisista katsojista, mutta nuoret eivät pääse sinne harjoittelemaan. Eikä järjetön epäsuhta koske vain sisäliikuntaa ja -urheilua. Ulkotiloissakaan lasten ja nuorten kilpailutoiminta ei saa alkaa ennen kuin aikaisintaan kesäkuussa.

Rajoituksia lähdetään purkamaan täysin väärästä päästä. Tartunnat leviävät eniten nuorten aikuisten kesken ja heidän sosiaalisissa kontakteissaan, joista erilaiset kaveriporukoiden tapaamiset, etenkin baareissa ja ravintoloissa, ovat ylikorostuneet koko ajan.

Tämä hallitus pettää lupauksensa yhteiskunnan lapsille ja nuorille. Se palvoo kuningas endorfiinin sijaan kuningas alkoholia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

Koronavirus

Pandemiaksi kehittynyt koronavirus-epidemia vaikuttaa suuresti kiekkosarjoihin Suomessa ja ulkomailla. Tältä sivulta löydät kootusti kaikki koronavirus-uutiset.

Uutinen
Leijonien NHL-vahvistukselle huonoja uutisia − koronavirustartunta uhkaa Jokiharjun MM-turnausavausta
10.5.2022 18:57
Henri Jokiharjulla todettiin Ruotsista palatessa koronavirustartunta. Hän on poissa tositoimista näillä näkymin lauantaihin asti. Puolustajan korona on toistaiseksi oireeton.
Uutinen
Jukurien ja Lukon välinen ottelu siirtyy myöhempään ajankohtaan
17.2.2022 10:48
Kiekko ei putoa Mikkelissä torstaina jäähän Lukon koronatilanteen vuoksi. Ottelun uusi ajankohta on maaliskuun lopulla.
Haastattelu
Toimitusjohtaja Risto Jalo Ilveksen akuutista koronakurimuksesta: "Ei olisi ollut edes täytemiehillä mahdollista saada joukkuetta kasaan"
12.2.2022 12:33
Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo kertoi, että joukkueen vaikea koronatartuntatilanne selvisi vasta perutun paikallisottelupäivän aamuna.