Mielipide

Pietrangelon hölmöily oli viimeinen niitti – NHL:n kurinpitodelegaatio on antanut väkivallan edetä liian pitkälle

NHL / Kolumni
Vegas Golden Knightsin Alex Pietrangelon isku Edmonton Oilersin Leon Draisaitlin käsille oli älytön yritys vahingoittaa toista. Tilanne on jatkumoa sille, kuinka kurinpitolinja on jälleen kerran laiminlyönyt päätehtävänsä – pelaajien terveydestä huolehtimisen.

Edmonton Oilersin ja Vegas Golden Knightsin välisessä ottelussa saatiin nähdä, mitä jääkiekko voi likaisimmillaan olla.

Jo hyvissä ajoin ratkenneen ottelun loppuminuuteilla Golden Knightsin Alex Pietrangelo huitaisi tilanteen ulkopuolella Oilersin supertähti Leon Draisaitlia viikatemaisesti käsille. Kyseessä ei ollut mitään muuta kuin "puhdas" yritys vahingoittaa kevään parasta pelaajaa.

Kevään tiukimpiin ja tärkeimpiin otteluihin kuuluvat luonnollisesti kovat tunteet. Mutta silmitön väkivalta ei.

Pietrangelon iskun kohdalla voidaan viimeistään todeta kenttätason väkivallan menneen liian pitkälle. Suurin syy tälle ei kuitenkaan pelaaja itse, vaan NHL:n kurinpito.

Aina keväisin puhutaan siitä, kuinka tuomarilinja muuttuu pudotuspeleihin mentäessä. Pillit jäävät taskuun, ja jääkiekosta tulee kuin vapaaottelua.

Ottelurangaistuksia on näissä pudotuspeleissä jaettu ainoastaan kaksi: Maple Leafsin Michael Buntingille ja Avalanchen Cale Makarille. Buntingin osuma Lightingin Erik Černákin päähän oli täysin tapeeton. Makarin osuma Krakenin Jared McCanniin tapahtui, kun peli oli jo katkennut.

Surullisinta on todeta, että pelaajat eivät suoranaisesti tee mitään väärää. He vain pelaavat järjestelmän antamien raamien mukaan.

Nämä tuomiot ovat täysin oikein, mutta aihetta olisi antaa näitä lisää. Esimerkiksi samaisessa Oilers–Golden Knights -ottelussa Oilersin Evander Kane taklasi Pietrangeloa vaarallisesti takaa ja on toimittanut vastaavanlaisia iskuja pitkin pudotuspelejä. Hän ei ole saanut toiminnastaan jäähyjen lisäksi rangaistuksia.

Käsittämättömiin rangaistuksiin kuuluu esimerkiksi Panthersin Sam Bennetille tuomittu naurettava 5000 dollarin sakko poikittaisesta mailasta Buntingin kaulaan. Mikään muu kuin ottelurangaistus on tilanteesta aivan liian vähän.

Surullisinta on kuitenkin todeta, että pelaajat eivät suoranaisesti tee mitään väärää. He vain pelaavat järjestelmän antamien raamien mukaan.

Pietrangelon törkyteko tapahtui tilanteessa, jossa Kane sekä muut vastustajan pelaajat olivat onnistuneet ärsyttämään häntä jo lähes neljän ottelun ajan. Lisäksi joukkue oli ottelussa jäänyt auttamattomasti alakynteen.

Turhautumisen hetkellä mieli sumenee ja tekee mieli kostaa. Kun toinen tekee rumasti, täytyy toisen tehdä vielä rumemmin.

Tämä jatkuu niin kauan, kunnes joku puhaltaa pelin poikki.

NHL:n kurinpitodelegaation johtaja George Parros on jälleen kerran täysin aiheesta myrskyn silmässä. Kurinpitolinjan täytyy tiukentua, koska tahallinen satuttaminen ei kuulu nykypäivän jääkiekkoon.

Eikä lajilla ole ylipäätään varaa pietrangelomaisiin iskuihin. Tiukasti yhdysvaltalaismarkkinan huomiosta taisteleva NHL tekee itselleen karhunpalveluksen, jos lajin parhaat pelaajat ovat loukkaantuneina sarjan tärkeimmissä peleissä.

Vastaavanlaisten päätösten perään on huudeltu jo vuosia. Valtikkaa kädessään pitävä Parros kuului omalla peliurallaan näiden likaisten pelaajien kerhoon. Uskokaa tai älkää, mutta häntä ei koskaan määrätty sakkoihin tai pelikieltoon.

Näyttääkin valitettavasti siltä, että omakohtaiset kokemukset vaikuttavat liikaa päätöksentekoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös