Mielipide

Pienet marginaalit ratkaisseet finaaleissa – Tappara on kuitenkin ollut kahdessa asiassa merkittävästi parempi

LIIGA / Kolumni
Tappara ja TPS lähtivät finaalisarjaan tasaisista asetelmista, mutta tamperelaisilta löytyi kuitenkin kaksi ratkaisevaa etua pelaamiseensa.

Tämän kauden finaaleissa on kohdannut kaksi hyvin tasaista joukkuetta. Kumpikin joukkueista luottaa tiiviiseen puolustuspelaamiseen ja kamppailutaso on korkea. Kaksi asiaa on kuitenkin erottunut selkeästi Tapparan eduksi. Maalinedustan pelaaminen, sekä erikoistilanteet.

TPS:llä on ollut suuria vaikeuksia tunkeutua tasaviisikoin Tapparan tiiviin puolustuksen ohi maalinedustalle. Tamperelaiset pystyvät ohjaamaan kiekollisen pelaajan laitaan, eikä kiekotonta päästetä puolustajan maalinpuolelle.

Hyökkäyksen laukaukset on pakotettu tapahtumaan kaukaa, ja koska kiekotonta pelaajaa ei päästetä maalille, jää myös maski puuttumaan. Mahdollisten paluukiekkojen sisään hakkaaja pidetään etäällä. TPS ei tässä asiassa ole pystynyt vastaamaan Tapparalle hyökätessä.

Tappara on hyökkäysalueella pystynyt turkulaisia paremmin murtautumaan maalinedustalle ja toimittamaan kiekon häkkiin, kuten Waltteri Merelän maali ottelusarjan toisessa ottelussa lauantaina osoitti.

Tosin ei Tapparakaan sinne helpolla ole päässyt, mutta joukkueen hyökkääjistä löytyy hippusen enemmän röyhkeyttä maalille tunkeutumiseen.

Toinen merkittävä erottava tekijä sarjassa on ollut erikoistilannepelaaminen. TPS:n ylivoima on sakannut koko pudotuspelien ajan. Turkulaisten ylivoimaprosentti on vaatimaton 12,82. Tapparan vastaava lukema on 33,33. Pienten marginaalien pelissä ero on järkyttävän iso.

Ylivoimapelaamisessa ongelmia on ollut pelinopeudessa ja ratkaisujen laadukkuudessa. Tapparan tasoista alivoimaa vastaan kiekkoa pitää liikuttaa nopeasti avoimien laukaisupaikkojen löytämiseksi. Nykyisellään näin ei ole ja laukaisupaikat ovat pääsääntöisesti kaukaa.

Näillä kahdella asialla tasaisten joukkueiden tasoero muuttuu ja Tappara johtaa tasaisista lopputuloksista huolimatta sarjaa 3–0. Yksistään TPS:n heikkoutta nämä eivät ole, vaan myös Tapparan erittäin laadukkaan puolustuksen hyvyyttä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös