Mielipide

Peltonen ja Niemelä sekoittivat puheenvuorossaan asiallisen kritiikin ja asiattoman häirinnän, eikä kukaan puuttunut siihen

LIIGA / Kolumni

Pelicansin ja HIFK:n tiistaina päättynyt pudotuspelisarja oli urheilullista iloa, mutta päättyi ihmeelliseen surkutteluun omituisessa lehdistötilaisuudessa.

Kaksikon puheenvuoro laajeni Ville Peltosen lauseista Tommi Niemelän komppaamaan puheenvuoroon Peltosen, valmennusryhmän ja joukkueen saamaa kritiikkiä kohtaan. "Pakko sanoa kanssa, että on ollut hyvin epäreilu tilanne, mitä on saanut katsoa – mitä kritiikkiä on Villeä henkilönä kohtaan ja joukkuetta kohtaan annettu", lausui Niemelä.

Ensinnäkin, Pelicansin päävalmentajan peräänkuuluttama positiivisuus ja kauniit sanat valmennusryhmän sekä joukkueen kunnioituksesta HIFK:ta kohtaan kaikuvat aavistuksen ontosti 11 kuukautta sen jälkeen, kun seura sai sakot finaalivastustajansa provosoimisesta videotaulua hyödyntämällä.

Varsinainen ongelma on kuitenkin se, että sanoma on sekava, ja siihen syypäitä ovat valmentajat, lehdistötilaisuuden järjestävä taho sekä puuttuvat lehdistön tarkentavat kysymykset. Asian taustoja saa kaivella kissojen ja koirien kanssa, ja silloinkin osa jää hämärän peittoon.

Jokainen tilaisuuden nähnyt tulkitsee asiaa tavallaan. Sopassa sekoittuvat pelaajien ja valmennuksen uhkailu sekä epäasiallinen häirintä siviilissä, verkkohäirintä, yksityisviestit, verkkokeskustelu, katsomossa nähdyt lakanat sekä journalistiset jutut. Asiaton ja asiallinen, toivottu toiminta. Mitä näistä tarkoitettiin?

MTV Urheilun haastatteluissa salaisuuden verhoa on raotettu ainakin siltä osin, että kyse ei ole "Peltonen ulos" -lakanasta, vaan kommenteilla viitattiin ainakin pelaajien Lahden suunnalta saatuihin yksityisviesteihin. Mutta nyt Peltonen myös erotteli HIFK:n faneja hyvien ja huonojen joukkoon sillä, että osa kuuluu mahdollisen tulevaisuuden menestyksen juhlintaan mukaan.

Kenen vastuulla on ottaa asiasta selvää? No, journalistisen median ainakin, mutta niinpä ainakin MTV teki kunnollista vastausta saamatta. Päällimmäisenä leviää sanoma reilusta ja rehdistä valmennuskaksikosta, jota epäreilusti kritisoidaan sarjan ollessa kesken. Kovin pehmeää, herrat.

Kaikki hyötyisivät siitä, että aihe aukaistaisiin kunnolla, ja todellinen törky sekä häirintä kitkettäisiin pois. Nyt näyttää siltä, että sitä jopa vähän liioitellaan. Urheilumediassa HIFK:ta kohdellaan silkkihansikkain siihen nähden, että seura on resursseihin nähden krooninen alisuorittaja.

Jaan ja otan yhtenä urheilumedian edustajana vastaan kritiikin siitä, että mediahuomio karkaa ajoittain liikaa siihen, kuinka sarjaa häviävä epäonnistui, sen sijaan, että avattaisiin asioita voittajan tai kokonaisuuden kantilta. Eikö kuitenkin juuri suurseuran alisuorittamisen kohdalla ole oikein nähdä vuosikausia jatkunut ilmiö?

Kesken sarjaa isoja linjoja ja johtopäätöksiä vetelevät ylireagoivat helposti paljon sattumaa sisältävien pelien tuloksiin. Runkosarjan mitta ja useamman vuoden alisuorittaminen ovat kuitenkin jo erittäin riittävä aika arvioida jonkun urheilullista suoritustasoa − ja kritisoida sitä. Urheilijoiden julkista työtä ja suorituksia.

Maksaapa aika moni ylireagoija myös näiden päävalmentajien sekä pelaajien palkkaa. Jos siirrymme jääkiekkoon, josta ylireagoivat kannattajat ohjataan pois, syntyy kirstunpohjalle melkoinen aukko, josta kultakolikot putoilevat pois.

Nyt kaksikko nosti tikun nokkaan asian, jota kiekkoyhteisö tulkitsee kukin tavallaan, eikä vaikutus todennäköisesti ole toivottu.

"Kiekkokanavalla" on jääkiekkokulttuuria, kiekon yhteiskunnallisia vaikutuksia, viihdettä ja sen suuria sekä pieniä kokonaisuuksia kriittisesti tarkasteleva juttusarja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös