Mielipide

Pelipaikaton jääkiekko olisi takuuvarmasti kiinnostavaa, mutta liian moni asia muuttuisi turhan nopeasti

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE, NHL, Muut Sarjat / Kolumni
Ajatus pelipaikattomasta jääkiekosta on kiehtova, mutta etenkin puolustuspelillisesti haastava.

Kiekko-Espoon puolustaja Aleksi Matinmikko totesi Jatkoajan haastattelussa, että pelipaikaton jääkiekko on tulevaisuutta. Pelipaikattomuus viittaisi siihen, että siinä missä nykyään puolustajat ovat puolustajia ja hyökkääjät hyökkääjiä, olisi jatkossa vain "kenttäpelaajia".

Pelkkä ajatus tällaisesta jääkiekosta nostaa mieleen viihdyttävät kuviot hyökkäyspäässä ja kaikkein taitavimpien yksilöiden kynäilyt vastustajien päänmenoksi. Vain kaikkein etevimmät tietäisivät, mitä tuleman pitää.

Pelipaikaton jääkiekko vaatisi pelaajalta vielä enemmän kuin nyt.

Puolustajan ja hyökkääjän roolit sekä tehtävät ovat kutakuinkin määriteltävissä ja tehtävälistat luotavissa. Joukkueiden pelitavat muovautuvat näiden lainalaisuuksien ympärille sarjasta ja kiekkomaasta huolimatta.

Pelipaikattomuus vaatisi uudenlaisia pelaajatyyppejä, joiden kehitys nuoresta asti ottaisi aikansa.

Tuoreen NHL-mestarin Colorado Avalanchen pelissä on aika ajoin nähtävissä pelipaikattomuutta, kun Cale Makar, Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen ja kumppanit pyörivät hyökkäysalueella varsin mielensä mukaan.

Olisihan se kiehtovaa nähdä Connor McDavid, Miro Heiskanen tai vaikkapa Johnny Gaudreau rikkomassa kaikkia nykyisen pelin rakenteita yhdessä taitavien joukkuekavereidensa kanssa.

Liiga-ympyröissä paljon puhuttanut pelin taso ja viihdyttävyyskin kohoaisivat varmasti, kun Lauri Marjamäen ajamalla nihilistisellä pelitavalla ei enää voitettaisikaan mestaruuksia, vaan uudet ja innovatiiviset voittamisen keinot valtaisivat alaa.

Pelipaikattomuus toisi peliin arvaamattomuutta, vauhtia ja toisaalta virhealttiutta. Virheistä syntyy maaleja, ja niitä kansa haluaa nähdä.

Pelipaikattomuus toisi peliin arvaamattomuutta, vauhtia ja toisaalta virhealttiutta.

Puolustuspelillisesti ajateltuna pelipaikattomuus on sitten jotain, mitä monikaan sellainen taho ei halua, jolla on elanto kiinni kiekossa. Nykyisillä systeemeillä on helpompaa luoda kaukaloon toisteisuutta ja järjestelmällisyyttä.

Näiden avulla joukkueet pystyvät ennakoimaan mahdollista menestystään ja vertailemaan itseään muihin.

Tässä mielessä arvaamattomuus ei olisi hyvästä, sillä myös ulkopuoliset toimijat, kuten kannattajat ja sitä kautta yhteistyökumppanit eli raha seuraavat jääkiekkoseuroja. Rahasta ei kukaan ole valmis ehdoin tahdoin luopumaan.

Ajatus pelipaikattomuudesta on kiinnostava ja kiehtova, mutta tullessaan muutoksen pelipaikattomuuden suuntaan on tapahduttava kentällinen, valmentaja ja joukkue kerrallaan. Kukaan on tuskin valmis hyppäämään pää edellä tuntemattomaan.

Muutos on hidasta mutta jatkuvaa. Onhan jääkiekossa nähty muuttuvia sääntöjä ja trendejä läpi historian.

» Lähetä palautetta toimitukselle