Mielipide

Pelikielto Kärppien Miihkali Tepolle oli Liigan kurinpidolta räikeämpi ylilyönti kuin rankaisematta jäänyt HIFK:n Anton Lundellin poikittainen maila

LIIGA / Kolumni
Kärppien Miihkali Teppo sai vahinkotörmäyksestä pelikieltoa, HIFK:n Anton Lundell selvisi rangaistuksetta tahallisesta poikittaisesta mailasta.

Liigan kurinpito kiihtyi viikossa talviunilta ylikierroksille: 30.10. HPK–HIFK-ottelussa helsinkiläisten tähtihyökkääjä Anton Lundellin kiistattoman törkeä poikittainen maila Jere Innalan niskaan ei edennyt edes kurinpitokäsittelyyn.

Tasan viikko myöhemmin pelatussa Kärpät–SaiPa-ottelussa vierasjoukkueen Ville Petman törmää kärppäpuolustaja Miihkali Teppoon ja loukkaantuu. Teppo sai vahinkotilanteesta viiden minuutin jäähyn ja pelirangaistuksen. Kurinpito löi päälle vielä kahden ottelun pelikiellon.

Jos kurinpitodelegaatio olisi ollut hereillä tai tehtäviensä tasalla jo lokakuussa, ei olisi ollut tarvetta ylimitoitettuun korjausliikkeeseen.

Kurinpitopäätöksen perustelut vielä alleviivaavat, kuinka sekavasti keskeinen toimielin eli kurinpitodelegaatio toimii.

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle.

Delegaatio ei pidä Tepon osumista Petmania päähän tarkoituksellisena tekona, mutta tästä huolimatta tilanne arvioidaan säännön 124 määritelmässä todetulla tavalla vastustajan päähän kohdistuneena taklauksena.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Teppo näkee Petmanin tilanteen pelaamisen ja samalla sen, ettei Petman ole tietoinen takaviistosta tilanteeseen tulevasta vastustajasta. Edelleen kurinpitodelegaatio toteaa, ettei Teppo tee tilanteessa varsinaista taklausta Petmaniin, mutta pelaa tilanteen huolimattomasti. Tepon tilanteen pelaamisen seurauksena tilanteessa tapahtuu suora osuma Petmania päähän. Edellä mainituilla perusteilla kurinpitodelegaatio pitää Tepon tekoa ottelurangaistuksen arvoisena.

Ensin tarjoillaan kultalautasella perusteet, joilla Lundellia olisi pitänyt sanktioida. Myöhemmin annetaan enemmän syitä olla rankaisematta Teppoa, mutta kaikesta huolimatta kurinpitodelegaatio pitää tekoa ottelurangaistuksen arvoisena.

Vahingosta sakotetaan, mutta tahallisuudesta ei.

Jos kurinpitodelegaatio olisi ollut hereillä, työkunnossa tai ylipäänsä tehtäviensä tasalla jo lokakuussa, ei olisi ollut tarvetta ylimitoitettuun korjausliikkeeseen – joka jättää ylilyöntinä varjoonsa jopa Lundellin poikittaisen mailan.

Kärpät ja Teppo ovatkin sijaiskärsijöitä Liigan kurinpidottomuuteen, kun todellista sikailua päätettiin katsoa läpi sormien. Näin pahasti vinoutunutta kurssia on vaikea lähteä lennosta oikaisemaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös