Mielipide

Pelicansin tšekkivahdin uusi pahoinpitelyepäily jättää seuralle vain yhden todellisen mahdollisuuden − muussa tapauksessa Liigan ja sponsorien tulee reagoida

LIIGA / Kolumni
Patrik Bartosak tarvitsee seuraavaksi ongelmiensa kanssa asianmukaista terapiaa, ei uutta mahdollisuutta Liigassa.

Tšekkiläinen iSport-cz-urheilusivusto kertoo Pelicansia toista kertaa edustavan ja ensi kaudeksi jatkuvalla sopimuksella pelaavan Patrik Bartosakin hyökänneen isänsä kimppuun Ostrava-Hermanicessa tämän kotimaassa. Tapahtumalla kerrotaan olleen silminnäkijöitä.

Sivuston haastattelema Dusan-isä kertoo jutussa myös, ettei kyseessä ole ensimmäinen kerta. Tällä kertaa kyseessä on ollut lapsenvahtikeikka, jonka päätteeksi kaksikon välille on tullut riita, ja poika on tarttunut isäänsä kurkusta raahaten tämän rappukäytävään sekä lyönyt tämän päätä oveen.

Tapahtumasta on tehty poliisille ilmoitus. Asian todennäköinen oikeudellinen tutkiminen on kesken.

Käytännössä Bartosak on kuitenkin ajanut itsensä tilanteeseen, jossa sopimuksen purku on ajan kysymys.

Tapahtunut ei näytä kenenkään osapuolen kannalta hyvältä. Perheellisen Patrikin osalta kertomukset aiemmista väkivaltaisista tapahtumista veljien sekä läheisten kanssa kuulostavat karmeilta. Isän kertomuksen luotettavuuden punnitsevat aikanaan poliisi ja oikeusjärjestelmä, mutta tapahtumien mainitut silminnäkijät antavat väkisin jutulle painoarvoa.

Bartosak tarvitsee apua, kuten toisella tapaa myös hänen läheisensä. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että toistaiseksi hänen paikkansa ei ole jääkiekkokaukalossa.

Bartosakin taustoissa on 12 kohdan syyte tyttöystävän pahoinpitelystä vuodelta 2015. Hänen tuolloinen organisaationsa Los Angeles Kings päätyi purkamaan sopimuksen. Vuonna 2019 maalivahti kärähti ratista kotimaassaan. Kun nämä asiat ovat olleet tiedossa, oletan että Pelicansilla on valmis toimintamalli riskialttiin pelaajan kanssa toimimiseksi. Onhan?

Ihmiset ansaitsevat uuden mahdollisuuden, on tässäkin tapauksessa sanottava. Kun Bartosak ensimmäisen kerran tuli Suomeen, oli sopimus vaimonsa pieksämisestä syytetyn pelaajan kanssa kyseenalainen, mutta yhteiskunnan edessä hänen tekonsa oli kuitenkin sovitettu. Juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että tuo armollisuus kostautui ja antoi Bartosakille vain uuden mahdollisuuden jatkaa entistä elämäänsä.

Nyt se mahdollisuus on mennyt.

Vaadinko tässä siis Pelicansia antamaan potkut Bartosakille? En suoraan, enkä tee kyseistä päätöstä. Poliisi ja oikeuslaitos tutkivat asiat ja jakavat rikostuomiot.

Käytännössä Bartosak on kuitenkin ajanut itsensä tilanteeseen, jossa sopimuksen purku on ajan kysymys. Ensin Pelicansin on varmistettava, että toistuvasti samankaltaisiin tilanteisiin päätyvä Bartosak keskittyy seuraavaksi jääkiekon sijaan itsensä irroittamiseen väkivallan kierteestä. Tekojensa sovittamiseen niin oikeuslaitoksen kuin läheistensä edessä. Hoitoon. Tunteiden säätelyyn ja suuttumuksen hallintaan on tutkitusti tehokkaita hoitomuotoja.

Ja sitten Pelicansilla on edessä sopimuksen purkaminen, elleivät tämänkertaiset paljastukset osoittaudu jollain ihmeellisellä tavalla täydeksi vedätykseksi kahden maan kiekkoyleisöä kohtaan.

Pahalta näyttää, Patrik Bartosak.

Tilanne testaa samalla koko Pelicans- ja Liiga-yhteisöä. On vaikea nähdä joukkuetta tukevia yrityksiä hyväksymässä lisää minkäänlaista perheväkivaltaa seurassa, jolle se osoittaa rahojaan. Ja miten asiaan viestinnällisesti reagoi Liiga?

Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhösen ensikommentit tapahtuneesta eivät vakuuta.

– No joo, mutta ihmiset on ihmisiä ja se on hänen yksityiselämäänsä. Se, mikä on ollut ja tapahtunut, on yleensä käsitelty. Ymmärtääkseni hän on kaikki tällaiset asiat myös historiassaan hoitanut, sanoi Pöyhönen MTV Urheilun haastattelussa maanantaina.

Lausunnosta saa väkisinkin kuvan, että toiveeni Bartosakia varten laaditusta valmiista toimintamallista ovat ylimitoitettuja, ja muutenkaan ei haittaa, jos nyt ei kesken treenien tai pelin pistä ketään siviiliä turpaan.

Juttua muokattu 14.6.2022 klo 16.50: Jutussa luki aiemmin, että Bartosak on tuomittu törkeästä pahoinpitelystä. Väitteelle löytyy tuoreet maininnat useissa nyt julkaistuissa ja jutussakin lainatuissa uutislähteissä, mutta mainitulle yhdysvaltalaisoikeuden langettamalle tuomiolle ei vuoden 2015 tapahtumista ole löytynyt vahvistusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle