Mielipide

Pelicansin mestaruushaaveiden tiellä seisoo ohittamaton este – Christian Heljanko torjuu ylivoimaisen hyvin

LIIGA / Kolumni

45 laukausta kohti maalia, yksi päästetty maali – Tapparan maalivahdin Christian Heljangon torjuntavire loppuottelusarjassa on ollut ilmiömäinen.

Ja finaalitilastot ovat kirsikka kakun päällä, sillä toisen finaalin nollapeli oli 26-vuotiaalle maalivahdille jo pudotuspelien kolmas. 11 pudotuspeliottelussa Heljanko on antautunut vain 13 kertaa ja vain yhdessä ottelussa hänen taakseen on tehty enemmän kuin kaksi osumaa.

Pelicans puolestaan on pudotuspeleissä tehnyt keskimäärin tasan kaksi maalia ottelua kohti. Kantava teema lahtelaisten pelaamisessa on kuitenkin ollut erinomainen tehokkuus maalipaikoissa.

Esimerkiksi välieräsarjassa Ilvestä vastaan Pelicans loi toisessa ja kolmannessa ottelussa maaliodottamaa yhteensä alle kahden osuman verran, mutta teki näissä voitokkaissa kohtaamisissa yhteensä kuusi maalia.

sekä CHL:ssä että Liigan pudotuspeleissä Heljanko on ollut ällistyttävän hyvä.

Erikoinen yksityiskohta KalPa- ja Ilves-sarjoissa oli se, että molemmat vastustajat menettivät ykköstorjujansa kesken sarjan – tamperelaisten Marek Langhamer tosin vielä palasi pelaavaan kokoonpanoon, mutta hävisi torjujien kaksinkamppailun Pelicansin Patrik Bartošákille.

Ei mitään pois upeasti torjuneelta tšekkivahdilta, mutta nyt on tullut hänen vuoro kohdata voittajansa.

Pelicansin epätyypillinen voittoresepti toimi niin kauan, kun kenttäpelaajat pystyivät viimeistelemään tehokkaasti ja Bartošák torjui kaiken tarvittavan ja vähän päälle.

Ensimmäisessä loppuottelussa Bartošákin muuri alkoi rakoilla, mutta toiseen otteluun hän kokosi itsensä ja torjui kaiken paitsi Otto Rauhalan ohjauksen.

Nokia-areenalla Pelicans hävisi tuloksen lisäksi maaliodottamassa ja laukausten määrässä, mutta pudotuspelien aiempien kierrosten kaltaisella viimeistelyllä vierasjoukkue olisi pystynyt ottamaan johtoaseman. Kotihallissaan lahtelaiset taas loivat Tapparaa enemmän maaliodottamaa ja pääsivät laukomaan useammin parhaalta sektorilta.

Maalintekoyritykset ovat kuitenkin yhtä Topias Vilénin maalineduslaukausta lukuun ottamatta tyssänneet Heljankoon.

Viime kaudella Liigan parhaaksi maalivahdiksi ja tällä kaudella CHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Heljanko ei tämän kauden runkosarjassa ollut aina totutulla tasollaan, mihin saattoi vaikuttaa niin loukkaantumiset kuin pelikuorma, mutta sekä CHL:ssä että Liigan pudotuspeleissä Heljanko on ollut ällistyttävän hyvä.

Pelicans on kahden finaalipelin otannalla osoittanut, että se kykenee kamppailemaan viisikkopelissä jopa Tapparan tasoista vastustajaa vastaan ja pääsemään maalintekopaikoille.

Mikään ei kuitenkaan ennakoi, että Pelicans pystyisi neljässä ottelussa ohittamaan Heljangon useammin kuin Tappara Bartošákin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös