Mielipide

Peli vihdoin keskiössä NHL:n ulkoilmaotteluissa, mutta kokeilu upeissa maisemissa uhkaa jäädä yhden kerran ihmeeksi

NHL / Kolumni

Kun NHL vei ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa vuonna 2008 runkosarjaottelun ulkojäille, ilmassa oli nostalginen tunnelma. Lapsuuden pihapelit, mailajaot ja pureva pakkanen olivat mielessä, kun Penguinsin Sidney Crosby ratkaisi voiton rangaistuslaukauksella sankassa lumipyryssä.

Uudenvuodenpäivän ottelusta tuli nopeasti menestyvä perinne. Buffalon jälkeen otteluita pelattiin Chicagossa, Bostonissa, Pittsburghissa ja Philadelphiassa. Baseball- ja amerikkalaisen jalkapallon stadionit vastaanottivat uudet vierailijansa ja katsomot täyttyivät kovalla prosentilla. NHL oli löytänyt keinon takoa dollareita entistäkin kovemmalla tahdilla. Vaikka kiekkoa olikin vaikea havaita sadan metrin päästä valtavilla stadioneilla, kuluttajat halusivat itsekin olla pieni osa "lajin paluuta juurilleen".

NHL oli löytänyt keinon takoa dollareita entistäkin kovemmalla tahdilla.

Talviklassikoiden huipennus nähtiin vuonna 2014, kun Detroit Red Wings isännöi Toronto Maple Leafsia Ann Arborissa, Michiganin osavaltiossa. Michiganin jättimäinen stadion pakkautui ääriään myöten täyteen ja katsojaluku rikkoi ensimmäistä kertaa historiassa 100 000 katsojan rajapyykin.

Idea NHL:n runkosarjaottelusta ulkojäillä oli mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen idea. Liiga onnistui luomaan ottelun ympärille mediahuomiota, jota yksittäinen ottelu ei muuten olisi kerännyt. HBO:n tuottama dokumenttisarja oli alkuvuosinaan huima menestys kannattajien keskuudessa. Historialliset stadionit, kuten Bostonin Fenway Park, sopivat hienosti ulkoilmaotteluiden näyttämöiksi.

Viikonlopun ulkoilmaotteluihin on odotettavissa upeat olosuhteet.
Kuva © Getty Images

Ihmisluonne haluaa kuitenkin enemmän – ja niin halusi myös NHL. Mitäpä jos otteluita olisikin sittenkin kaksi? Ei kai kolmekaan olisi vielä liikaa? Mitä enemmän otteluita, sitä enemmän rahaa. Viime kausina on pelattu vähintään kaksi runkosarjaottelua taivasalla.

Mitäpä jos otteluita olisikin sittenkin kaksi? Ei kai kolmekaan olisi vielä liikaa?

Minnesota Wildin ja St. Louis Bluesin oli tarkoitus avata vuosi 2021 omalla ulkoilmaottelullaan Minneapolisin Target Fieldillä. Koronapandemian lyhentämä runkosarja saatiin käyntiin vasta tammikuun puolivälissä ja talviklassikkoa jouduttiin siirtämään vuodella eteenpäin.

Vaikka suurimmassa osassa NHL-kaupungeista hallit ammottavat vielä tyhjyyttään, NHL ei halunnut päästää irti ulkoilmaotteluiden perinteestä. Tyhjä baseball-stadion näyttäisi huonolta TV:ssä ja idea karnevaalitunnelmasta menettäisi hohtonsa. Mikä sitten näyttäisi hyvältä TV:ssä?

Tässä vaiheessa kuvaan astui Tahoejärvi ja Edgewoodin golfkenttä. Vuosittain järven kupeessa pelattava hyväntekeväisyysturnaus on tarjonnut jo vuosien ajan majesteettisia luontokuvia, joissa lumihuippuiset vuoret tasapainottavat järven sinistä pintaa. Lauantaina kaukaloon pääsevät Colorado Avalanche ja Vegas Golden Knights, sunnuntaina Philadelphia Flyers ja Boston Bruins.

NHL aikoo ottaa upeista maisemista kaiken irti ja käyttää ensimmäistä kertaa otteluiden kuvauksessa drone-kameroita. Pauhaavaa yleisöä järven rannalla ei oletetuista syistä ole ja liiga tuo paikalle vain tarvittavat huolto- ja mediahenkilöt.

Isot stadionit toimivat varmoina kassamagneetteina, mutta TV-tuotteena Tahoejärvi voi nousta kärkipaikalle. On mielenkiintoista nähdä jatkuuko "maisemaotteluiden" pelaaminen myös sillon, kun katsojat pääsevät jälleen areenoiden ja stadioneiden lehtereille, mutta taloudellisesta näkökulmasta tämä vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös